Francuska alpina

За 30 Е "алпина" од "годину дана" која даје "5 литра млека дневно"? Може, али у "риболовачким" причам. Одмах је одведи у природњачки музеј као нарочит примерак своје расе.
Шалу на страну. Чистокрвно, квалитетно грло алпске расе, после првог јарења, даје око 3 до 3,5 (ретко 4) килограма млека дневно у време интензивне лактације.

• Like
Reagovanja: PKB
jedan clan pre je pitao koliko daje mleka a ja sam odgovorio nisam rekao za ovu kozu koju sam kupio ona se jos nije jarila a za tu cenu sam dobio od komsije iz sela

У нашим селима има доста "чистокрвних алпина" за 30-50 евра, с тим што када их погледаш више личе на магаре него на козу.
Него, ако је коза стара годину дана она је тешка у најгорем случају бар 50 килограма, што значи да си је платио 0,6 евра (око 68 динара) по килограму. То је у сваком случају одлична куповина.

Poslednja izmena:
Samo usporedbe radi, kad se već priča o cijenama, moja susjeda je nedavno kupila dvije čistokrvne alpine, jedna ojarena treći a druga drugi put, platila je svaku po 150 evra. Dnevno svaka daje 4-5 litri mlijeka, pri domaćoj ishrani: paša, sijeno i kukuruzno brašno. Tako da mi ovaj raspon ciijena od 30 evra kod vas i 150 ovdje izgleda malo pretjerano, iako se radi o dvije različite države.

ovo je tačno što kaze nemanja za cenu,ali tolko idu i čiste alpinke e sad kolko mleka daje drugo je pitanje,moj rođak je pre neki dan uzeo za 400e alpinke čiste jarca 4 koze i 6 jareta,i sve to prodao za 500e matrapaza

pazi, ima tu odlicnih grla i potomaka uvezenih elitnih alpina iz francuske i svajcarske a ima i skartova.
Realno ima u ponudi dobrih koza, to da li ima papire ili ne i da li je u cistoj rasi, nije merilo kvaliteta grla i kolicine mleka, barem u srbiji :)

Jel uvozio neko skoro Alpinu Francusku?
Imam nameru da uvezem pa bi mi svako iskustvo znacilo.

PICT1692.jpg
Zna li neko, koza na desnj strani koja je rasa? Kupio kozu rečeno mi križana, burska i još nešto. Bursko sigurno nema ništa a čini mi se da bi mogla biti ova samo je moja puno manja, prvojarka, dvoje jarića a sada 2 litre na dan.

Na desnoj strani je tipicni melez visestrukog neplanskog ukrstanja alpine i domacih belih koza sa primesom balkanki. Nek ti vodic bude ova crna pruga duz ledja i specificna braon alpino boja.
Burska nema mleka ni za jarice a kamo li da pomuzes 2l kod prvojarkinje.

Сви су ту који нису отишли :osmeh: . А они који су отишли, жао ми је због разлога због кога су отишли. У сваком случају остали смо без најбољих козара на овом форуму.

Da pitam ja iskusne odgajivace sta moze da se ocekuje od prvojarkinja koje u avgustu imaju po 1,2 litara mleka?U pitanju su alpinke ako se nevaram sa farme su Lakiceve iz Beceja kupljene kao mali jarici od par dana.

Nazad
Vrh