Francuska alpina

Neka su zivi i zdravi.Oce li biti curica za prodaju?Svaka ti cast sa koliko si koza krenuo?

Hvala. Mislim da necemo prodavati zensku jarad, jer planiramo da podmladimo stado. Prvo smo krenuli sa 8 koza, pa je posle nekoliko godina stiglo do 40-ak, i onda pretprosle godine kupljeno dosta koza, tako da je ukupno bilo oko 120, sada mislim da ima nesto manje od 100. Do sad smo isli samo na kvantitet, ali od sada cemo ici na kvalitet, posto broj imamo.

Gledam fotografije koza i jarićaxJarići leže u jaslama a kad borave u jaslama onda zagade hranu a koza baš kao i čovek to ne podnosi pa po meni to je bacanje kvalitetne hrane.Dobro neko će reći ako je gladna pojesti će to ali dok se ona odluči da jede takvu hranu vreme prolazi akoza ne proizvodi mleko za šta je držimo.Kod uzgoja koza bitno je da ne dođe do rastura hrane i zagađenja.

Gledam fotografije koza i jarićaxJarići leže u jaslama a kad borave u jaslama onda zagade hranu a koza baš kao i čovek to ne podnosi pa po meni to je bacanje kvalitetne hrane.Dobro neko će reći ako je gladna pojesti će to ali dok se ona odluči da jede takvu hranu vreme prolazi akoza ne proizvodi mleko za šta je držimo.Kod uzgoja koza bitno je da ne dođe do rastura hrane i zagađenja.

Moj đed je govorio da iza koze možeš piti vodu jer ona pije samo čistu vodu isto tako i jede samo čistu hranu. Znam da recimo ako joj neko donese neke mlade grane od hrasta, graba... a vukao ih je po podu, a ne nosio, i isprljao koza ih neće ni pogledati, ostaviće i to je to. Koze iako možda ne djeluju tako su među najčistijim životinjama.

Pozdrav,samo da pitam kada je tjeranje kod koza,imam jednu prvojarku,odbio sam jare,muze se,i sise su se povecale kako je rekao jedan kolega s foruma,ovom prilikom mu se zahvaljujem. E sad me zanima jel ima neki period kada se pare i na koji nacin koza trazi? Mozda nije poruka prikladna za ovu temu,ali valjda se admin nece ljutiti. Lijep pozdrav :D

-

Poslednja izmena od urednika:
Maid prvo za sise kod prvojarki sise postepeno se razvijaju što je normalno i lakše ćeš je musti.Moje koze se redovno pare krajem septembra a jare se krajem februara a poneke koze ponavljaju čak i datum.To se dešava ako su u blizini jarca.Ja sam vodio računa da se sve pare u roku 10 dana.U hladnijim predjelima koze se pare kasnije ali u principu to se sve može regulisati.Tešanj mi je nešto širok pojam reci mi iz kog si mesta.Pozdrav od Milana!

Hvala Milane na pomoci. A ja sam BiH,Zenicko-dobojski kanton,grad Tesanj :),nadam se da ces uspjeti pronaci nesto o ovom prepijepom gradu. Inace moja opstina je dosta bogata sa šumom,a reljef je uglavno brdoviti ,a kozarstvo je relativno slabo razvijeno. U dogledno vrijeme,ako uspijem da kupim par cistokrvih jarica krenut cu u posao zajedno s porodicom,a valja mi gurat i skolu,inace studiram agronomiju,prva sam godina. Jos jednom veliko hvala,iskustvo je 80% znanja,bar je takvo moje misljenje .Hvala.

Zaboravio sam napomenuti,selo Mrkotić :)

Tomo reci mi šta ti znači taj izraz"ono se proširi" u kom obliku dali kad stoji ili kuvanjem.Iz Han Pijeska si ja sam u njemu boravio na terenu mjesec dana daleke1966 godine a i poslije sam prolazio za Vlasenicu tako da mi je dosta poznat taj kraj.

- - - - - - - - - -

Drago mi je da se obrazuješ jer bez znanja čovjek je slijep.Znam ja tvoju opštinu jer sam prolazio putem od Doboja prema Tesliću i prema Novom Šeheru.Ja dođem ponekad u Doboj a volim da obiđem okolinu jer bar ja mislim imam prijatelja u tom kraju.Škola ti je prvo a koze ti mogu roditelji uzgajati.Ali samo zapamti ni sa jednom domaćom životinjom ne možeš toliko da zaradiš kao sa kozom.Pozdrav od Milana!

Hvala na savjetima Milane,a ako budes nekad u prilici,forum uvijek radi,samo se najavi i kako se po naski kaze "bujrum" ,ugostit cu te :). LP

Tomo izvini krivo pročitano ako se mlijeko prosiri prilikom kuhanja znak je da ili u samoj posudi ili u mlijeku ima neka bakterija koja zamenjuje sirili.Prekontroliši mlijeko sa testom na mastitis što se treba češće izvoditi jer se nekad to ne primjeti na vrijeme pa onda muke.

Danas sam uzeo jednu kozu stara god dana cena 30e jel to mnogo cista alpinka

- - - - - - - - - -

ja mislim da daju oko 5l dnevno nisam siguran

Eh prva godina 5 l ?? Nije mnogo ali nemoj biti toliko siguran za tu kolicinu mleka .

- - - - - - - - - -

Uf nisam procito predhodni tekst izvinjavam se , gledo sam juce jednu druga godina dosta je sitna daje nepune dve litre mleka trazi 5000 covek ali nije mi se svidela uopste ni konstitucija tela vime skroz malo sise male, i primetio sam kad je uzeo vlasnik da je muze ona ni za zivu glavu da miruje toliko se neda da je to strasno kaze on posto njegova kewa muze i uzrujana je zbog mene reku u redu je hvala ,jeste dosta niska cena ali losa roba. Dali je resivo to sto se tice dopustanja da se pomuze ,dali je moguce da nije uvek na vreme pomuzena i da je muzo ko je stigo pa se zato tako ponasa ,mozda kad bi se ustalilo normalno kako ide u isto vreme i da se uobroci kako treba dali bi se to dovelo u red ???

Nazad
Vrh