Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Tar je napisao(la):Iz tvog nika moglo bi da se zakljuci da ti je ovo poznato![]()
Tar je napisao(la):nasi veterinari nemaju tog iskustva.
Ja bih ovo malo drugojacije rekao ali to je to. Uvek sam tvrdio da je u Srbiji za sada neisplativo drzati koze jer nema otkupa i a ako ima cena je kao za kravlje mleko. Da bi se u Srbiji opstalo u ovom poslu treba povezati dva posla: proizvodnju mleka i preradu mleka u zavrsni proizvod.nena je napisao(la):Ima li u Srbiji negde mozda organizovanog otkupa kozijeg mleka? Koliko ja znam nema i ako ga otkupljuju neke mlekare kupuju ga po ceni kravljeg.Gde je tu racunica onda? Znam da ce neko pomenuti odma sir ali plasirati kozji sir negde u Sumadiji je naucna fantasika. Bio sam kod coveka koji ima vrhunske fr. alpine koje daju svaka preko 1000 l mleka,stado je selektovano i izgledaju fantasticno ima primeraka i izmedju 80-90 kg a jarcevi su ko bizoni.Prodaje ih pod garancijom,tvrdi da njegove mlade alpine u prvoj laktaciji moraju da daju 3-4 l mleka i to garantuje.Sve je to lepo ali da bi ti rezultati bili one se moraju i vrhunski hranita i odrzavati sto je oko 150 e godisnje po kozi. Ako platite jare 350 e ili kozu 550 e ta vas racunica odnosno koza za 5 godina kosta 1300 e a od nje imate 5000l mleka po 20 din =1000 e, racunajuci da uz nju za tih 5 god imate i nekoliko jarica ajd da kazemo da ste je onda isplatili, naravno ako ne racunate svoj rad.To je trenutno stanje u SUMADIJI. Nazalost ali je ovo realnost,onaj ko ovde kupuje koze uzima ih iskljucivo za sopstvene potrebe. Snovi o zaradi se u ovom poslu brzo rasprse,Srbija je ovo.Za seljaka ili modernije receno farmera u ovoj zemlji jos uvek nista ne preticea kako stvari stoje nikad i nece.
Prvo ovo poslednje. Ako hoces da se boris protiv sistema postoji samo jedan nacin. To si ucio u istoriji.nena je napisao(la):Njegova zena pravi sir i prodaje po 500 din/kg a on se brine o kozama i prodaje jarice.Kupci sami dolaze a jarice prodaje iskljucivo po preporuci..Ne zaboravite Beska je u srcu Vojvodine na tranzitu Novi Sad - Beograd pa zato posao nekako i ide,zamislite samo da je lokaciski negde u Prokuplju,Negotinu,Leskovcu,Topoli itd propao bi za nedelju dana.....Zaklucak je da nada nije jos izgubljena ali kako se boriti protiv sistema ostaje pitanje.