Francuska alpina

Код пчелара "сваки" има своју ("најбољу") технику пчеларења. И стварно то код њега функционише - драје резултате, што је за поштовање. Тако је изгледа и код козара.
А ја, ... ја сам пчелар и козар. :haha:

Nemoj te mnogo filozofirati , kakve tehnike ... ima 40 kom koza / stado umnozava/muze 8-12 lit/ mleka i ti sada nasao da filozofiras nekom posebnom tehnikom , znaci koze ne jedu nema troska , super , i tvoje pcele nikakvo ulaganje , med ne skupljas a iz godine u godinu uvecavas broj rojeva , gde tu ima i malo matematike .. to ti sada reci i objasni tehniku ... jebe lud zbunjenog aaa....

Kozarstvo je jedan od najevtinijih po izhrani domacih zivotinja a mlijeko od koza dragocjeno i cijenjeno al kod naseg naroda tek kad fasuju neku bolest sjete se da to mlijeko postoji zato kazem ko drzi koze on ce da zivi zdravo posto sam vidio dosta ljudi koji piju mlijeko kozije da dozive duboku starost pozz svima

Nisam cito a zasto nemozu ima 40 koza to drzi iskljucivo radi jaradi da ja imam 40 muzo bi ih da pravim sir ja nemogu napravit sta se trazi

Vidim da se povela opsta borba oko mojih koza, i toga zasto ja ne muzem, zasto sam ih toliko namnozio? Kao prvo moj salas je oktuzen sa 300 jutara sume i pasnjaka, kao drugo imam 34 koze i 35 zenskih sjarnih kozica, kao trece imam svoje zemlje 5 jutara i na njoj detelina iskljucivo namenjena kozama zimi i leti kad pada kisa, ili se izlije Dunav pa koze nemogu par meseci da idu na ispasu, kao cetvrto koze su se do pre mesec muzle dva puta dnevno, sav visak koju jarici nisu mogli da posisaju. kao peto hrana kojom hranim je kvalitetna lom kukuruza, soje, sojine ljuspice, jecam, jecmene ljuspice, psenica, psenicne ljuspice, a hranu dobijam dzaba. I STA SAD? KO SE BUNIO? Koze su u vrhunskoj formi, nisu gladne, nisu mrsave, ociscene od paracita, dlaka se sija. DA LI DA PRODAM ILI DA UMNOZAVAM DOK MOGU I SMEM. to stado ja gledam kao jednu vrstu blagajne, u njoj uvek ima kapitala. Pa sad @crni gruja@ zasto da odustajem, nisam odjednom zapatio 40 koza nego za protekle tri godine, i gde sam ja to napisao da ne muzem. pozzzzzz

e stari to su uslovi ja ti nista ne pricam nisam znao na cemu hranis nisam ni optuzivao sve u svemu ako imas plasman proizvoda sto ne bi sirio

a hranu dobijam dzaba.
svaka cast .. na umnozavanju.. ja jedva da se izborim sa ove dve . malo , malo pa kupi ,premix , kukuruz , jecam , samelji izmesaj , lepo stado , e da je srece i da narod znas sta im mudis , gde bi ti bio kraj , zelim ti svu srecu uradu sa predivnim i prelepim a tako zahvalnim zivotinjama . pozdrav..:ppozdrav:

Sad kad bih vam napisao i da pored sira, surutke i svezeg kozijeg mleka, prodaja je zaista mala, cak zanemariva, opet bih se poceli raspravljati, ali kad ih vidim pa pasu, pa kako se rasire, kako se jarici idraju po panjevima u sumi, ako se vijaju i trckaraju meni srcu tiplije. ALI ja ne odustajem, ma nema sta nisam radio, davao oglas na televziji i radiju, lepio letke po celom gradu, ubacivao vizitke po sanducicima, zvao tv ekipe i snimao priloge, cuda radio, ma pravio cak i promociju sira mleka i surutke, i OPET NISTA. Kad se razbole onda misle da ce surutka ili mleko da ih izlece, oce k...ac. Oprostite. JEDINI PROBLEM JE STO NEMA OTKUPLJIVACA, hoce ovi iz kukujevca da dodju po mleko, ali nemam dovoljno, najmanje 500 litara, oduseve se kad cuju da koze pasu u sumi. Koze su zaista mlecne, neznam da kazem koliki je stalski prosek po grlu, kad nisam merio, al ima od zaista mlecnih do onih koje i nisu nesto posebno mlecne. 15 koza pre 3 godine je kupljeno sa farme u Bacu, kada je zatvarana, pre nego sto ce propasti. Ma samo kad bih nasao otkupljivaca, da redovno placa. To je posao, nema kuvanja, sirenja, dimljenja itd.itd.

---------- Poruka napisana u 23:09 ---------- Prethodna poruka je at 22:45 ----------

evo malo videa od pre neki dan, kako je na ispasi obozava kupinu divlju
View My Video

---------- Poruka napisana u 23:12 ---------- Prethodna poruka je at 23:09 ----------

ljudi oce mi stici neku racun na kucu za ovo koriscenje tog @tinypic@, i ovako sam ojadjen:sta:
Sta napravi:haha:

А могао си ово мало да средиш, сад морам да окрећем монитор да би одгледао како треба, иначе свака част, а и 100 % се слажем са тобом, козе се сетимо када се разболимо ! :ppozdrav:И не секирај се, за ово не стижу рачуни :haha:

e jbg. pocetnik na forumu. trudim se sledeci put.:osmeh:

---------- Poruka napisana 17-11-11 u 00:17 ---------- Prethodna poruka je 16-11-11 at 23:48 ----------

sutra slikam stado da vam pokazem novog jarca kojeg smo menjali za ovog naseg belog.

Ma ne nego mi je ispalo da ja neznam ni kako da opisem, kao da patim sebe, zivotinje lil neznam ni ja sta. Bas ste me bili zbunili, al sad je drugacije, a moj sistem je da sledece godine u ovo doba bude 60-setak muznih koza i 60-setak sjarnih kozica, pa bih 2013 godine pravio selekciju iskljucio koze koje daju mleka ispod proseka, neznam valjda je pametno?

Pa ne mozes da gledas prosek sa prvojarkinjama i matorim kozama,u tom slucaju sve te prvojarkinje bi otisle nebu pod oblake.A i kada se izracunava mlecnost koza striktno se racuna 1 laktacija (period od jarenja do jarenja) a nikako dnevni prinos mleka.Zato sto sve to varira od koze do koze.
Npr ja sam ove godine imao 2 prvojarkinje jedna je prva 2-3 meseca od odlucivanja jaradi davala 3l mleka dok je ova druga davala negde oko 1.5-2l ali kasnije je ova sto je davala 3l smanjila na litar a ova sto je davala 1.5-2 je ostala na tome.

Koliko sam ja procitao da koze od prve laktacije pa sve kako se jare u svakoj narednoj laktaciji treba da imaju izvesnu kolicinu mleka vise od prethodne, ili taj podatak nije tacan, a meni je nekako logicno.

Koza povecava mleko do treceg jarenja i u cetvrtom jarenju ima najvecu kolicinu mleka.Posle cetvrtog jarenja u zavisnosti od koze do koze ili zadrzava jos koje jarenje u max kolicinu mleka ili odmah pocinje da spusta.

Nazad
Vrh