Francuska alpina

Bosnian
колико је тешко/лако код вас наћи добру - квалитетну, козу за куповину?

Ako pitas za bosnu onda neznam, sto se tice srbije meleza po pristupacnim cenama imas koliko hoces, za papire moras da platis i mozda dobijes kvalitet koji ti nude.

@ PASTIR. Prelistaj malo ovu temu unazad,videces neke vrhunske primerke visokomlecnih Alpskih koza koje poseduju nasi clanovi Ivana,Sibili itd.... Probaj njih da kontaktiras,tako ces najpre doci do kvalitetnog grla.:ppozdrav:

Ja imaam nekakvih kozurina ali 7zat6irem ih kljem,prodavam samo da se rijesim.Nedrzim zivotinju pitomu koja nemoze biti u elektricnom pastiru.

Данас су стигле две козице из Бешке. Јако су лепе - здраве и лепо развијене за своју доб. Сутра, ако Бог да, качим сличицу. И ако су рогате мислим да неће бити пролема са њима, изузетно су социјализоване, питоме и мирне као да су кућни љубимци. Будући да су сјарне поставићу, када дође време, фотографије јаради.

Poslednja izmena:
Davno su se koze vec oplodile, trazile jarca u avgustu(namerno putem hrane izazvao mrkanje.) i sjarne 3 meseca vec. 45 koza ce se ojariti od 10-25 januara, a 17 koza ce se ojariti u februaru i pocetkom marta, ovih 17 je ponavljalo i nije mi bilo bitno sto ce malo kasniti, svejedno bice duze mleka, a moje evo bogami zasusuju, od 40 koza na muzi ja sad namuzem oko 8 l mleka, to je to sad je kraj, imam malo odmora do jarenje.pozzz

Prosle godine smo imali 30 koza i sve su se ojarile za 10 dana u fegruaru od 10-20, nismo imali problema. Sad se jedino brinem za jarice jer ce u januaru biti dosta hladno, stala je obezbedjena i zasuskana sa svih strana, koze ce naduvati sebi u stali pa ce valjda biti toplije. Jedva cekam da krene jarenje.

@zelja
jesu li ti ciste alpinke i ubaci koju sliku, a cudno mi da samo 8l mleka imas od 40 koza pa makar to bio i kraj laktacije, koliko ih na broju muzes?

Да, то је и мени мало чудно. До душе, ја сам почетник, па сам помислио да се баш не разбацујем знањем. :osmeh:

Mozda je mislio da napise 80 l samo je zaboravio nulu, pa ispalo 8 l. Ja ne bih pomuzao 40 koza zbog 8 l mleka da su ne znam sta.

Kao prvo, nije doslo do greske, moje iskustvo a nije nesto ni veliko, ali nije ni za baciti, kaze da koze muzem uvek kada ima mleka dokle god ne zasuse, ovde u ovih 40 koza ima jedno 10 koje naliju podosta i nemoguce ih je ostaviti da same zasuse. da kazem da koze idu na ispasu, znaci ne drze se stalski, sve dok ne padne snek koji menja situaciju, i one dobijaju lucerku u jasle. ovih dana vegetacija je na samom kraju, ima jos divlje kupine koju obozavaju, treba da na pomenem da ta kolicina od 8l varira iz dana u dan do12l, INAJVAZNIJE ZENSKA JARAD JOS UVEK SISAJU, IAKO SU SJARNE I ONE I njihove MAME. Nadam se da sam sad jasniji. a jarice nismo odbijali zbog toga sto kolicinu od 100 l mleka nismo imali kome da prodamo. Ove sitne musterije koje dolaze na kucu da kupe od 1-5lmaksimalno, su takoreci zanemarljive, nekad imam 12l max narudzbine za jedno vece, a bar 2 puta u nedenju dana, vracam se kuci bez kapi jedne mleka, da popizdis. Idalje muzem zato sto jos uvek ima ovih sitnih koje traze po koji litru dnevno, tako da mi to pokrije gorivo od i do salasa. Borba ljudi. slika i video zapisaima puno, ali neznam kako se postavljaju i ovo objasnjenje na forumu je za one koji malo bolje znaju sa racunarom, a nisam od takvih, znam koliko mi treba:osmeh:

Zavoleo sam koze i imam dve alpinke .. i mam mleka sira , kackavalja ,jogurta , pisalo se dosta o tome ali te ne razumem sto si ih zapatio na 40 kom i sad su sjarne , sto znaci ides na jos veci broj , cemu to kad ne muzes i ne koristis mlecne proizvode ,, svedi na dve, tri i bog te bido

Nazad
Vrh