Francuska alpina

@milanco
lepo stado, jedinacne šare i specifičan sjaj dlake što karakteriše lepo hranjenu alpinku. Mozda si pisao ali sam prevideo, nego da pitam ponovo koliko su mlečne i koliko na primer imas muske koliko zenske jaradi od svih koza. Kod mene bude od 25 jaradi svega 7 zenskih a prosle godine bile samo dve od 17 jaradi. Nema aduma naravno ali me cudi da tako mnogo muških pa reko kakvo je stanje u drugim zapatima.

momentalno nemam nijedna koza alpinka.ove slike su od prosle i preprosle godine.sve sam ih rasprodao lanska godina do oktomvri mesec.nisam mogao da cuvam toliko mn. ja sam na fakultet u skopje moji roditelji na posao i to je velika obaveza.ostavio sam samo dve najbolji suti - prirodno suti.ali jedna koza od nisto bila je skroz zdrava.pala je na zemlju i za jedna nedelja umrela.vikao sam 4 puta veterinar stavljao lekove.i lezala je tako jedna nedelja i nista i sam se razocarao skroz i ta druga sam prodao.imam od ovaj damazlak u okolinu prodano uzecu opet imam i jedno jare prodano u selo gde zivim.sad je treti put okozena.covek kaze da daje oko 4 litra mleko dnevno.on je cuva na jasli vezana. i ne daje koncentrat.hrani je sa senom.u dobri uslovi stigla bi ta koza do 5 litra moze i vise
sto se tice mlecnosti ja prosle godine imao sam 6 komada nisam ih ranio so nikakva hrana samo od pasenje 3 sata ujutro od 7-10 posle doma u dvoristu i 3 sata uvece posle 4.30 do 8.00 davali su u juli oko24litara dnevno a do kraj avgust 20 litra posle su poceli da namaljuju
a najvise sam muzao od dve koza zajedno 9-9.5 litra mleko dnevno.nisam ima koze sto su imale ispod 3 litra.ali sam imao problem sa prvojarkinje pustao sam ih da se koze mlade i posle nisu imale mleko povise od 2 litra u prvoj laktaciji.inace cena kod nas se dvizi od 100-250 evra za koza,zavisi kvalitet a jare od 50-100evra.oko15-20kg.ja sam platio 3 koze u farma po 250evra u novembar mesec jalovi su bili.ni mleko ni jarinja.te dve so velike rogove i jedna druga. evo postavicu jos neka slika da pogledate.za jarenje svi su jarele po 2.tri koze u jednu godinu mi se obliznile po 3.desilo mi se samo dve koze da ojare po 1 jedna se jarila prvi put a druga 4ti.ovo kazem od 2002 do 2010 do kad sam cuvao koze
2isdyec.jpg

vwx2y8.jpg

103eiih.jpg

oidw84.jpg

op1z61.jpg

anbiv8.jpg

2rrs3h4.jpg

3585v12.jpg

a4anvd.jpg

imam jos mn. mn. slike ali mislim da sam dosta stavio.
i imam jedno pitanje ali samo do te odgajivace sto se bave mn dugo sa koze alpina ne za pocetnici.kazite mi vi kako bi prepoznali pravu alpinu,kad bi je videli na prvi pogled?zasto ima koze koju lice isto kako alpine ali nemaju toliko mleko.
ja poznajem po to sto linija na grbu ne treba da bude posiroka od dva sastavljeni prska da nema dlaka po liniju koje se sire levo desno i da je skros mazna u bilo koje godisno vreme.i da ne udara mn. boja na crno. da ima cel stomak crn noge skros crni malo do nad kolena.a i glava da ne bude skros crna.da ima boja crna ali da ne bude cela glava tako.kazite mi vi vase mislenje?

Ima i zacrnjaste alpinke ali nisu cupave nikako tu si u oravu moraju da imaju kratku dlaku a mazna je ako se lepo hrane, ako su mrsave kao i kod krava dlaka je bez sjaja i nakostresena. Cupave i one sa dugom dlakom na ledjia su melezi ali ne znaci da su lose na mleko. Kod nas su retka stada sa cistom alpinkom. U narodu je vecinom bela domaca, ili sanska ili balkanka bila majcinska osnova na koju su pustani jarcevi alpinci iz uvoza ili melezi. Moji drze jarca koji je od uvoznog jarca ali mu je majka mesanka i ima skroz osobine alpinke, a daje odlicno potomstvo.

@nemanja_st01_58
kolega, ja "ribu" da smanjim necu zato sto znam sta je istina, a ti ako ne verujes "ko te sljivi" kako bi rekli nasi!!!!

Jel ti imas koze i jel znas koliko vime treba da bude za 6-7l mleka, kao i koliko koza treba da pojede da bi to dala.
Nemoj da se ljutis ali cifra je malo preterana posebno ako su crno bele koze jer su to verovatno poreklom balkanke.
Nego blago nama, ti lepo slikaj te mlekulje od pozadi i sa strane, da mi dokazes da sam se prevario. Pozdrav

Bilo bi lepo da se se koze vide u punom kapacitetu pa preporučujem da koze slikate ovako kako je Nemanja preporučio. Sa strane, čučnite da vam aparat bude u visini leđa koze pa lepo jedna slika sa strane, druga od pozadi i to obe pred mužu. A ovako jedne izmužene druge negde na pola treće tek treba da se pomuzu , snimane sa strane odozgo ukoso ukrivo ....

@ Tar. U pravu si druze,sto se tice "dokazivanja" mlecnosti.Meni licno dokaz koliko necija koza daje mleka nista ne znaci,niti jede moju hranu,ni pije vodu a ni ne cistim djubre za njom.Istina, lepo je videti "kvalitet grla" ali ja najvise volim slike slobodnog stada u prirodi.Nekako smo se mnogo opteretili sa kolicinom mleka a niko od nas prisutnih na ovoj temi ne zivi striktno od proizvodnje kozjeg mleka. Vidim gore u prethodnim postovima da su kolege "zategle" oko toga sta je cista alpina a sta ne.Treba se vratiti na pocetke ovog foruma kada su postavljani tekstovi iz strucne literature gde jasno pise sta su rasne odlike,u kojim bojama je dozvoljena...itd..itd...Nigde ne vidim da se pominje kolike"siske"(dlaka na ledjima) treba da ima,dali treba da bude tamnija ili svetlija crvena boja i tsl. Lepo pise da moze da budesrnastog tipa koji pretenduju Francuzi,Englezi i Ameri opet vise rade sa crno~belim tipom itd.. i posle 1000 slika ,linkova i video snimaka jedan gore rece:"Sad cu da vam postavim par slika da vidite sta je prava alpina!".@milanco~mk Koze su zaista prelepe i ciste,ali to ne znaci da smo svi ostali koji gajimo i volimo ovu rasu "rasli u saksiji"
. Kolega Sibili takodje ima vrhunska grla pa nikada nije rekao:"E sad cu da vam pokazem sta je prava alpina." Znaci, ne treba toliko brutalno osudjivati nekoga ako mu koza ima malo tamniju glavu ili koju dlaku vise na ledjima. Znate kako je kod ljudi:neki vole crnke,neki plave,ja volim malo tanje a dosta njih voli debele:haha:...treba ih streljati :haha: Dajte ljudi~malo opustenije.

Pozdrav svima.Potpuno se slazem sa gornjim navodima ,ali ja ipak mislim da kolega od Makedoniju nista lose nije mislio.Pretpostavljam da je hteo da se malo pohvali jer njegovo stado to i zasluzuje bar ovako vizuelno.Jer morate priznati to se i vidi, ali svakom je svoje najlepse. Mada nije ponekad lose razdrmati temu da se vidi cemu treba teziti. Sto barati, sakati. /sto traziti, zeleti./

@ Elmir. Lep mesanac batice,imace on dosta posla kod tebe:haha:,a ova donja slika bi 'ladno mogla na naslovnu stranu Zov~a :ppozdrav::ppozdrav:

@ Tar. U pravu si druze,sto se tice "dokazivanja" mlecnosti...........ali ja najvise volim slike slobodnog stada u prirodi....
Imam malo drugačije mišljenje.
Jedno su lepe fotografije a drugo kako treba slikati kozu za ilustraciju i opštu vizuelnu procenu. Ovaj forum se zove Alpina znači trebalo bi da nas uči kako izgleda dobro rasno grlo. Pričamo o rasnim mlečnim kozama. Naglasak je mlečnim. Zato mislim da ovde treba da se vide koze a ne lepe slike. Ako nema može da se otvori tema lepe slike.....sa sve čobančicama. Ništa lepše.

elmir svaka cast jarac je super nema veze sto nema rogove
pitao sam te odakle je jer mi kraj iza jarca lici kao da si ga kupio negdje na Ozranu koze stvarno uzivaju

ja se izvinjavam sto sam pitao i malo objasnio kako bi trebalo da izgleda francuska alpina.neko se moze uvredio ali nisam imao takvu nameru.ova je tema isklucivo francuska alpina.i se objasnjava karakteristike,fizicki izgled ,mlecnost i tako dalje.
a koza ne verujem da pusta 7litra mleka.ja sam imao oko 40 komada u rok od 8 godine.nijedna nije davala vise od 4.5 litra mleko ali zborim za ciste alpine direktno poreklo iz francuske kupeni od repro centar sa pedigreom ali nisam ih hranio so koncentrat aili ne verujem i da sam ih hranio da bi povecale mleko za 2-3litra.a meleze ili crno bele nema sansa.

6pnj9z.jpg

rjdx5l.jpg

28a8b9u.jpg

Nazad
Vrh