Francuska alpina

Da li ce nekom neznam ali tebi sigurno nas savet ce da pomogne da ne bijes glavom o zid i da ne ludujes bez raloga samo muzi i ne sekiraj se i hrani .. ne umanjuj nista .. pusti rekla kazala .. nema tu logike (ono po njima ima ) ali nije to to ima takvih primera i kod krmaca sto se tice hrane ...nacitao sam se mnogo tako da ...UZIVAJ :ppozdrav:

Pre 4 godine sam prodao koze, jer je Somboled prestao otkupljivati mleko. Za proizvodnju sira treba imati dobre uslove , znanje i tržište, a ovo je najteže pronaći.
Držao sam 1o koza elitne mlečnosti i 2 jarca (bio je prilog na B 92 u emisiji Znanje na poklon).Način držanja štalski, ishrana granuliranom hranom sa 16 % proteina i dodatkom premiksa za krave muzare 3% i lucerkom sistemom ad libidum-po volji.
Selekcija je radjeno isključivo na mlečnost, bilo je i rogatih i šutih, i malih i ogromnih, sa pravilnim vimenom ali i sa predebelim sisama.Puno su jele, ali je mlečnost bila za knjige.Najmlečnija je na 3,5 meseca nakon jarenja imala dnevni maksimum 9,3 kg mleka-mereno 2 nedelje, a jela je prosečno 2,5 kg granula dnevno (lucerka nije merene).

Pisao sam članak za Polojoprivredni list o tome.Imao sam prvojarke koje su imale maksimum 5 litara, drugojarku sa 6,5 litara, trećejarku sa 7,5 litara. Sve sam u paketu prodao, odnete su krajem oktobra (a jarile su se u januaru) i tog meseca sam imao prosek 30 litara predatog mleka dnevno u mlekaru od njih 10 (znači u devetom i desetom mesecu laktacije). Kod mene je prosek bio 1,7 jarića po kozi, a kod novog vlasnika 2,7. :bravo:

Veterinar mi je "stručnom" intervencijom sredio mladu kozicu koja je pala na noge par dana pred jarenje (dao preteranu količinu kalcija) i odmah nakon injekcije uginula. I u njoj bila 3 jareta (retkost da alpinke nose toliko)...

Digao sam ruke od toga, ovde ništa ne može da uspije, sad ću nabaviti burske koze-za tov i koje se ne muzu.
Od uzgoja koza teško neko može živeti-da se ne zanose početnici. To je robija, nema godišnjeg, svakog dana se radi...

Kolega Iko žao mi je što niste to svoje znanje sa kozama bolje unovčili jer što iznosite o količini mleka u to sam siguran da je tako,jer čitajući kako ste ih hranili to je super primer.Međutim nije mi jasno što niste uložili sredstva u malu mlekaru i da ste proizvodili sir.Nemojte reći da ste daleko od Beograda kako mnogi kažu ali dobar sir se može plasirati i u manjim gradovima a Novi Sad je blizu.Ja sam prodavao sir u centralnu Srbiju daljina nije bila smetnja.Šteta je da tako dobar proizvođač prekine proizvodnju pa ako je još mlađi.Pozdrav Milan!

Kolega Iko,prvo bih pohvalio tvoje rezultate sa alpinama koje si postizao.Sa jednom tvojom konstatacijom se mogu sloziti a to je da se kod nas TRENUTNO ne moze ziveti iskljucivo od kozarstva(mada ne mirise na dobro i u nekoj blizoj buducnosti).Medjutim ja sam misljenja da ova grana stocarstva moze biti izuzetno dobar dodatni prihod za svaku ozbiljniju i odlucniju porodicu.Ne bih se slozio sa tobom da je to "robija",po meni to je samo stvar ljubavi prema nekom poslu.Mene na primer opusta rad sa kozama.E sad sto se tice sigurnosti(plasmana mleka,sira itd..)~to kod nas vec odavno ne postoji ni u jednom poslu,tako da i sa burskom kozom vrlo lako moze da se propadne.Istina oko njih je mnogo manje posla nego sa mlecnim kozama ali i cena mesa vise varira nego cena mleka.Pre 3 god. je cena mesa bila toliko mizerna da je 1kg pasulja bio vredniji od 3kg mesa(svinje tovljenici~45 do 60 din\kg;ovce ~80din.\kg.itd..) Pa da ne bismo obeshrabrili pocetnike,reci cu samo da 80% ljudi kod nas mora da radi neki dodatni posao da bi preziveli.To su poslovi tipa:utovar~istovar,nocni cuvar,sezonski poslovi~maline,drva i slicno.Moje misljenje je da je mnogo lakse i lepse raditi sa kozama ,pri svom domacinstvu i bez dodatnog gazde ili direktora.I jos neke sitnice koje su veoma bitneza bavljenje ovim poslom a to su:ljubavprema poslu i zivotinjama+ rad,red i disciplina}uspeh. :ppozdrav: :ppozdrav:

Nisam imao novca za tako nešto.
Pokušat ću naći taj moj tekst iz >Poljoprivrednog lista o intenzivnom držanju elitnog zapata koza.
Najvažnija je genetika, kupovao sam od najmlečnijih koza i koze i jarčeve. Žao mi je što je sve to rastureno. A Tajson (sin moje najmlečnije koze) iako ne naročito krupan i lep-šteta što nije bolje iskorišćen u priplodu.
Koze sam držao kao ljubimce-kako je rekao onaj mladić što vodi tu emisiju (Zaharije nije došao)...
Zatim hrana (briketirana), pa muža redovna (u 6 ujutro i 6 uveče), pa uslovi držanja (dobra štala, optimalna temperatura, redovno bacanje stjelje,higijena, orezivanje papaka, vitamini i minerali (vitoligam svaka 3 meseca), neuznemiravanje koza itd...
Inače sam planirao -čisto za probu-da mi donesu par vreća hrane za mlečne koze iz Austrije , pa da predjem na mužu 3 puta dnevno i to u 6,14 i 22 sata...da vidim koliko bi moja Samanta tad davala :iI povećati na 20 koza (više ne jer nisam imao objekat), ali se završilo tako kao se završilo.
Odličnu mlekulju loše hraniti je greška, nikakvu mlekulju odlično hraniti je bacanje novaca.
Pozz kozarima, ponekad ću navratiti, mada polako ulazim u svet burskih ::namigivanje::
Post je spojen: [time]среда, 23. фебруар 2011. 07:29:42 CST[/time]
Imao sam postavljene hranilice za prasad i u njih sam jedno nedeljno sipao granule, jasle iz kojih nije padala lucerka i stavljao sam je jednom u 3-4 dana, jedino voda svaki dan i muža. Ali uvek u isto vreme, i moraš tad samo to, nema drugih aktivnosti... A kad bih hteo na more-kako?NIko se ne bi brinuo kao ja...I zato kažem robija...

od moga komsije koji drzi koze sam cuo da je mlijeko zravije od rogate koze nego one bez rogova da li ste vi za to culi ili znate :ppozdrav:

Ako je braon boje(srnasta) a ima duzu dlaku moze da bude da je stara balkanska koza,pa se komso samo pogresno izrazio(cigaja je ovca). :haha: :ppozdrav:

znam i ja da je ovca da ti je opisem krupnije gradje sa povecim rogovima dlaka je malo duza boja je smedje crna recimo kafena vime nisam gledo ali cini mi se da je poprilicno mlijecna :ppozdrav: e da oma i 2 malih jaradi bjeljkavih po kicmi crni ako budem je sliko postavicu :ppozdrav:

to je apsolutno ima jos grla ima jarca koji je isti kao i ona ali nema rogove ja kad sam ga vidio nisam vjerovao da je ono jarac noge krupe vrat pun glava masivna kicma i ostalo razvijeni nema sta ostale koze su bijele isto tako krupne i izrazito mlijecne sa velikim vimenima :ppozdrav:

Ima tu svega koliko ja vidim,i sanske i alpske.Ja drzim ciste alpine ali mi se svidjaju sve rase koza.Svaka ima nesto svoje sto je odlikuje i krasi.Evo na primer u selu Okletac kod B.Baste jedna zena gaji obicne bele domace koze.Kupovao sam neku prasad i slucajno video pa me zainteresovalo.Koze su sicusne,skromne su i sa mlecnosti(oko1l.dnevno)ali neces verovati uvek joj jare po cetvoro jaradi.Znaci svaka je rasa specificna na svoj nacin.Koja daje vise mleka ~daje manje jaradi i obrnuto(ne mora da bude obavezno ali je skoro uvek tako).Treba ih gajiti~plemenita je to zivotinja. :ppozdrav:

Jelovac je dobio na poklon od Tibora Petrovića iz Čantavira ( ni sa jednim nisam u dobrim odnosima-ali ću napisati kako jeste) kozu Čoki prvojarku (posle prvog jarenja.)...
Imala je 6,5 litara mleka.A moja Samanta je imala tada 5,5 litara. Znači to je bila najmlečnija mlada koza u ovih propalih 6 država bivše države., a i u Madjarskoj nije bilo takve , a da ne kažem za ostale zemlje regiona.
Tu kozu je Jelovac uništio kao i sve ostalo što je dobio-jarčeve, šarplanince...
Moja Samanta je posle četvrtog jarenja imala dnevni maksimum 9,3 kg mleka. Čoki bi imala sigurno 10 litara.Bila je čudo... Ja sam od Jelovca nakupovao koza i jarčeva , oporavio bih ih , hranio onako kako sam napisao, posle 3 meseca on ih ne bi prepoznao, a davale su kod mene duplo više mleka...Meni je on oko koza i jarčeva pomogao.Šteta što je Čoki uništio. Nije mužena redovno, dobila je mastitis, nije lečena kako valja-užas...mršava da umre...Hteo sam je kupiti ali je nije dao...
On je "skupljao" dobru genetiku alpskih koza. Gde nije mogao dobiti kozu, žensko jare uzimao je jarca. Ja sam nastavio njegov rad i Tibora Petrovića.
Tibor je imao odlične koze, od njega sam kupio Samantu i Pamelu i Debelu...Propala mu je farma , propala mu je i mlekara.
Dakle Čoki nikad kod Baneta nije dala toliko mleka kao kod Tibora , ali bi sigurno bila bolja od moje Samante, Pamele...da je ostala kod Tibora ili da je bila kod mene (pošto sam ja od njega naučio sistema hranjenja).
.. mislim da imam njenu sliku,
Post je spojen: [time]1298536045[/time]

taj isti moj komsija je prije 2-3 godine imao isto kozu sa 4 jaradi a moj drugi komsija ima sitnije koze i nehrani ih bas ali mu one jare 2-3 i daju oko 2-3 litra ali je prije nekoliko godina nabavio jarcinu prava rasa sa bradetinomn bez rogova ali je bio mesnat da bi bili jarici bolji ali sve to dzaba ako barem malo im se ne posvecuje paznje i hrani sada ima samo jednu kozu i mladoga jarca

@ Iko. Da li je neko sa Uzickog(Zlatiborskog ) okruga kupovao musku jarad od tebe.Ako jeste,mozes li mi druze dati neki broj telefona ili adresu gde bi se mogao obratiti za parenje.Imam nameru da prosirujem polako stado_Ovo sto sada imam je prilicno dobrog kvaliteta i cisto u rasi tako da ne bi bilo lose da tu krv jos malo pojacam.Jako mi je zao sto se sve tako odigralo sa tvojim kozama,takva grla su zasluzila da se nadju kod mnogo zbiljnijeg kozara nego sto je taj Jelovac.Nekim ljudima bi jednostavno trebalo zabraniti da drze zivotinje. :cao: :bravo: :ppozdrav:

Ja sam od Jelovca kupovao-ne on od mene. Posle par meseci on ih nije mogao poznati a davale su duplo više mleka nego kod njega.
Nemam svesku u kojoj sam pisao ko je od mene kupovao. Mislim da je jedan mladji gospodin iz Valjeva uzeo nekoliko jaradi...
Post je spojen: [time]1298882724[/time]

Kolega Iko malo sam pobrkao zbog Coki.Mislio sam da je on uzeo od tebe pa si posle hteo da je vratis nazad a on nije dao.Ponovo sam procitao taj post i video da si ti hteo da je kupis od njega(tj. da je spases).Zaista human gest. Hvala za informaciju da su neka jarad otisla za Valjevo.Cesto idem tamo kod kolega golubara pa cu se potruditi da pronadjem tog coveka.Jesi li ti uspeo da nabavis burske? :ppozdrav: :ppozdrav:

Nazad
Vrh