Formiranje manjeg vinograda ( 150 čokota )

@mali paor drago mi je da si uspesno posadio lozu bice tu lepih plodova.Nebih da kvarim lepo raspolozenje po uspesnom zavrsenom poslu ali moram da dam jednu primedbu nisi ukopao stubice /kocice / uz sadnicu.Ona ti je potrebna da lastar,buduce stablo,vodis vertikalno u vis baz tog ces imati krivo stablo i nece biti lepo.Znam iz licnog iskustva nisam bio u mogucnosti da stavim stubice pa su mi sad stabla uvijena /iskrivljena/.Nije ti kasno ni sad samo je malo teze promasiti sadnicu,mozes ih ukucatu sad ili kad isklijaju lastari.Kocic treba da bude oko 80cm iznad zemlje i treba da traje bar 3 godine tako da biraj tvrdje drvo topola istrune u zemlji vec sledece godine.Zaplet ti nije los svidja mi se,bice tu i rostilja samo da krene loza

Molim te navedi sorte koje si posadio:bravo:
 
Drotos, uopste ne kvaris raspolozenje uvek sam spreman za savete i predloge, sto se tice koceva taj posao me ceka u utorak. Na slikama se ne vidi ali pored svakog cokota sam pobo jedan mali stap.. :)

Posadio sam 50 cokota kabarne sovinjona i 50 cokota vranca.
 
Ma ima da mu uvedem centralno grejanje ako treba :))
Sta mu Bog da to ce mu biti..
E sad imam jedno pitanje koji uzgojni oblik savetujete za kabarne, a koji za vranas stim da bih ipak pokusao da ocuvam vranac u vinogradu..
 
Poslednja izmena:
Do formiranja uzgojnog oblika ima vremena,u drugoj godini imaju skoro svi oblici isto otezivanje,znaci trece godine biras uzgojni oblik.Do tad ga digni na potrebnu visinu.Kaberne sovinjon je jedan od najotpornijih na hladnocu a vranac bas i nije izdrzava -15do-18 stepeni.Jesenas sam vranca u dvoristu upakovao u papir pa cu videti razliku izmedju njega i vranca koji je bez zastite u vinogradu.Ti nemas mnogo i vrediceti da se potrudis oko utopljavanja zimi /dva tri sata posla i gotovo/.
 
Mali paor
moj vranac u vinogradu je tesko podneo mrazeve sve sto je bilo iznad snega je smrzlo,rezervni pupoljci u dnu stabla su bili ispod snega i sad oni teraju i nose rod.Ima i cokota gde nisam ostavio rezervu tu sad nema nista suvo do bola.Moja omiljena sorta desetkovana,dusa me zabolela,bice bolje zbog neceg je i ovo trebalo da se desi.
Postavio si pitanje uzgojnog oblika e pa prika moj kaberne mozes dici koliko hoces u vis a Vranac sto je moguce nize da mozes SVAKE jeseni da ga ZAGRNES.Ove godine je bilo snega pa su rezerve prezivele a da nije?Nebih voleo da i ti dozivis ovo sto se desilo meni a nazalost i mnogim drugim.
Moj predlog a i molba da postavis niski spalir on ti je negde oko 1m visine,glava cokota je pri zemlji,lako se zagrce citaj SPASAVA OD IZMRZAVANJA,moze da se orezuje na kratke ili duge lukove ,u sustini sve je kao i visoki spalir samo je nisko i malo teze raditi oko njega /treba se sagnuti/ .Video sam jedan takav i verujmi da lepo izgleda iako je nizak a isplaticeti se sigurno posle ovakvih zima.Imam negde uputstva za formiranje ovog spalira ako se odlucis javi nacicemo resenje.
Probao sam da umotam vranac u papir,u dvoristu mi je par komada, i mogu ti reci da nije uspelo opet se smrzo i sad tera ispod nivoa snega.
Kako je krenulo sad treba da je vec lastar napolju,javi interesujeme pozdrav
 
Drotos hvala na odgovoru loza je super krenula oko 94 loze su mi se primile i skoro su sve sad vec visoke mozda 10 cm
sto se tice vranca to cu poslusati tvoj savet i ima da napravim nizak spalir kao sto si rekao, sledece nedelje cu slikati pa da mozete da vidite i kako to izgleda..pozdrav
 
Konacno sam uhvatio malo vremena pa sam i slikao lozu...pozz na jednoj od slika se vidi i mali grozd :osmeh:
loza-2-2012.jpg

loza-2012.jpg

loza-3-2012.jpg
 
mali paopr
Bravo,sta drugo reci.Spremaj stubice loza do 30cm sporo raste a posle kao da tera normu,hoce da se odvali izdanak od osnove cak i od manjeg vetra,bila bi velika steta da se tako nesto desi kad vec tako lepo tera.One sto nisu izisle nije im jos kasno da izbiju.:bravo:
 
I jos nesto, nikako nemoj da zalamas lastare mali paor, neka rastu koliko hoce. Stara je stvar da koliko ide lastar u visinu, toliko ide koren u dubinu.
 
E ovako juce sam bio na vinogradu i primetio sam da su listovi poceli da se suse, iako je loza zalivana pre mozda 2 nedelje prskao sam lozu protiv pepelnice i plamenjace pa reko dal mozda znate sta to moze biti?
 
Na obe fotografije se vide pukotine u zemlji, pa pretpostavljam da su se cokoti osusili od nedostatka vlage. Ako si sadio neparafinisane kalemove, da li si uklanjao povrsinske zile?
 
sadio sam parafinisane kalemove, sad se vide pukotine ali loza je dobro zalivena.. ona je pocela da se susi jos pre nedelju dana, a slikao sam danas lozu i stavio na forum...
 
Ko o cemu, baba o ustipcima, e tako i ja: kojm preparatima i koliko puta si prskao lozu?
 
mali paor
na drugoj slici se vide suvi listovi, kakvo je stablo dali je i ono uvenulo?
 
Stabljika je jos zelena ona se nije skroz osuila to jest bar ne jos, napisao sam protiv cega sam prskao 2 puta ali ne znam tacno naziv preparata moracu da nadjem bocicu...pa javim
 
Pukotine nastale posle zalivanja mogu da budu vrlo opasne,prostiru se po dubini koliko je i vlaga stigla znaci do korena.Razmicanjem zemlje dolazi do istezanja zila pa i do pucanja,druga nevolja je isusivanja zemlje u pojasu zilica.Zato je potrebno u ovako vrelo vreme posle upijanja vode obavezno prekopati [isitniti ]zemlju da se spreci pucanje,i brzo isusivanje.
Po ovolikoj susi probleme prave i insekti ,rovci ,krtice,zecevi...i sve ostale zivotinje koje nalaze vodu bas tu gde se zaliva rasad,i svaka pravi stetu trazeci vodu.Neverujem da si pogresio sa prskanjem,sad dolazi malo normalnije vreme pa ce biti bolje.Ako se stablo nije osusilo[uvelo] isterace nove listove a sve ostalo videces do jeseni.
Nego nerece koliko ima ostecenih sadnica,nadam se da nema mnogo. pozdrav
 
Pa od ukupno 100 sadnica nije se primilo 5 i sad je jedno 5-6 stradalo videcemo sad sta ce biti dok su jos ove vrucine,
Hvala svima na savetima...
 
Nazad
Vrh