Danas sam bio u posjeti u Mehenika Dubica i imao sam prilike vidjeti kompletan proizvodni proces, alate, sklapanje, zavarivanje, montažu, farbanje...
Mogu samo reći-Svaka čast! Ljudi imaju alate i proizvode daske za plugove, diskove za tanjirače, rade termičku obradu. Plugovi koje prave su izvaredno kvalitetni što tvrdim na osnovu proizvodnog procesa koji sam vidio i načina kako se pojedini dijelovi izradjuju, te materijala koji se koriste (svi materijali se uvoze iz Italije i radi se o visokokvalitetnim legiranim čelicima sa garantovanim kvalitetom). Posebno su zanimljivi plugovi obrtači sa podesivim zahvatom te ogromni plug za rigolanje (ekstra-duboko oranje).
Pored toga, Mehanika uvozi i distribuira i mikro rolo-prese iz Japana. Prese se prikačaju na traktor na poluge tako da ih traktor nosi u transportu i tokom zaokretanja a bale su im teške od 30kg (szva masa) do 70kg (zelena masa). Balirka se prodaje samo u kompletu sa motalicom koja ima svoj poseban motor i cijena kompleta je 15.000KM (7500E). Bice slika posle.