Elektro instalacija

Anlaser na Rakovici 60, stari tip (spori, proizvođač Iskra). Samo škljocne ali neće nimalo da okrene. Šta bi bio problem? četkice sam gledao one su uredu. U ovo drugo se ne razumijem. Gledao danas na Arizoni brzi anlaser 215 maraka, proizvođač Lukas, indija. Isplati li se ovog starog remontovat ili da uzmem brzi?

Crk'o automat...

Да ли неко зна како правилно повезати временски реле и склопку

ASTDV-Y_P.png

Poslednja izmena:
Ovako je najprostije. Umesto drugog tastera koji bi bio normalno zatvoren ubacen je vremenski rele koji kada je aktivan bude isto normalno zatvoren. Kada pritisnemo taster 1, aktiviramo kontaktor i on preko vremenskog releja ostvaruje samodrzanje, jer je vremenski rele povezan na fazu koja bude aktivna nakon pritiska tastera 1. Kada vremenski rele odbroji zadato vreme on prebacije svoju spulnu i kontaktor tada gubi samodrzanje i prekida napajanje potrosaca.

Dvd27.jpg

Da li postoje automatski osiguraci na 12v,slicno kao na kucnim instalacijama razlicitih jacina?

ovako je najprostije. Umesto drugog tastera koji bi bio normalno zatvoren ubacen je vremenski rele koji kada je aktivan bude isto normalno zatvoren. Kada pritisnemo taster 1, aktiviramo kontaktor i on preko vremenskog releja ostvaruje samodrzanje, jer je vremenski rele povezan na fazu koja bude aktivna nakon pritiska tastera 1. Kada vremenski rele odbroji zadato vreme on prebacije svoju spulnu i kontaktor tada gubi samodrzanje i prekida napajanje potrosaca.

dvd27.jpg

хвала на одговору. ово је двоструки временски реле и када сам куповао нису спомињали никакав тастер, већ да постоји "врло једноставна шема". Mени је проблем где треба да завршавају крајеви жице од броја 5,6,8, затим са ког броја на релеу треба довести на а1 на склопки (контактору), а на склопки постоје и ознаке 13no, 14no, 21nc и 22nc? Hа другој слици (мутно је па се не види) постоје ознаке: 8-5(n.c), 8-6(n.o), 8-1(n.c), 2-7 power. Aко нешто погрешим, да ли само неће радити, или ће бити :zli:?

(укуцам велико слово, а појави се мало: а1, 13no...?)

Poslednja izmena:
Stevo koje jacine je na punjacu?i koja bi jacina bila najoptimalnija za zamenu postojecih topivih na traktorskoj instalaciji,i da li je na duzi period uopste to pouzdano?

Nije mi kuci punjac,sad sam ga trazio,verovatno je kod sina il suraka,pogledacu pa cu ti javiti,radi pouzdano cesto sam ga bas probavo izbaci u momentu,al sad im gledam i cenu skupi su 2,400 komad.

хвала на одговору. ово је двоструки временски реле и када сам куповао нису спомињали никакав тастер, већ да постоји "врло једноставна шема". Mени је проблем где треба да завршавају крајеви жице од броја 5,6,8, затим са ког броја на релеу треба довести на а1 на склопки (контактору), а на склопки постоје и ознаке 13no, 14no, 21nc и 22nc? Hа другој слици (мутно је па се не види) постоје ознаке: 8-5(n.c), 8-6(n.o), 8-1(n.c), 2-7 power. Aко нешто погрешим, да ли само неће радити, или ће бити :zli:?

(укуцам велико слово, а појави се мало: а1, 13no...?)

Ja sam to malo uopsteno opisao. Kod tebe je druga prica. Vremenski relej upravlja pomocnim kontaktorom. a1 i a2 su upravljacki signali kontaktora. A ostale oznake oznacavaju normalno otvorene i normalno zatvorene kontakte. Sto se tice vremenskog releja, na 2 i 7 dovodis upravljacki napon tj fazu i nulu ili + i - posto pise da moze da radi i sa jednosmernpm strujom. Na 8 dovedes fazu i on ce u zavisnosti od vremenske funkcije koju mu zadas da je propusti na 5 ili 6 (trebalo bi da je kontakt 8 u stalnom spoju sa kontaktom 5 bez obzira na status releja). Pomocu kontakata 5 i 6 upravljas pomocnim kontaktorom. Ne znam dalje jer mi nije poznata namena tj sta ce pomocni kontakt da izvrsava.

Ja sam to malo uopsteno opisao. Kod tebe je druga prica. Vremenski relej upravlja pomocnim kontaktorom. a1 i a2 su upravljacki signali kontaktora. A ostale oznake oznacavaju normalno otvorene i normalno zatvorene kontakte. Sto se tice vremenskog releja, na 2 i 7 dovodis upravljacki napon tj fazu i nulu ili + i - posto pise da moze da radi i sa jednosmernpm strujom. Na 8 dovedes fazu i on ce u zavisnosti od vremenske funkcije koju mu zadas da je propusti na 5 ili 6 (trebalo bi da je kontakt 8 u stalnom spoju sa kontaktom 5 bez obzira na status releja). Pomocu kontakata 5 i 6 upravljas pomocnim kontaktorom. Ne znam dalje jer mi nije poznata namena tj sta ce pomocni kontakt da izvrsava.

Хвала на брзом одговору. Правим горионик на сецкано грање, а временски реле треба да управља 3-фазним електромотором, нпр. време рада 6 секунди - време мировања 20 секунди. Први пут се сусрећем са временским релеом, а шема је (мени незналици) јасна на улазу (2 и 7), а потпуно нејасна на излазу.
Значи спајам:
2 - нула
7 - фаза
8 - фаза (да ли могу са броја 7 узети напон, или морам са неке друге фазе)
5 - А1 контакт на склопки
6 - А1 контакт на склопки (мора са оба броја на А1, или је довољно само са једног броја, или 5 или 6)
А2 контакт на слопки - нула

Osigurač se menja osiguračem iste amperaže, istog nazivnog napona i iste brzine.
Mislim da nije pametno stavljati na traktor automatski osigurač. Nema ih ni na skupim autima.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Jedno pitanje za upućenije ? Dali da se upuštam u posao menjanja ležaja između namotaja i kolektora ili da to odnesem autoelektričaru ?
Ležaj do remenice sam promenio jer se čuo i počeo je da zapinje a ovaj na slici je u OK stanju.
1fbea3ac1ad8db9430aa29b261a82691.jpg

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

Ako smatraš da je "odsvirao svoje", ne vidim razloga zbog čega se ne bi "upuštao" u njegovu zamenu...
Jednom sam menjao, doduše, usputno, kad već menjam "kolektore", nije neki problem...

Ako se nekom dadne da postavi semu elektro instalacije na 533 da ne lutam a svoju sam raskupuso pa bih je iznova uradio

Ako smatraš da je "odsvirao svoje", ne vidim razloga zbog čega se ne bi "upuštao" u njegovu zamenu...
Jednom sam menjao, doduše, usputno, kad već menjam "kolektore", nije neki problem...

Pa meni koji nisam autoelektričar ne izgleda baš naivno skidati (svlačiti) kolektor jer je lemljen sa namotajem iz rotora pa sam zbog toga i postavio pitanje.....

Nazad
Vrh