zeko
Član
dragane dali ima sklopka 12/24 pa da preko nje puni drugi akumulator
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
To resenje punjenja je sranje.Na mojima je to crkavalo vise puta.Alternator ti puni 12v i ide na tu belu kutijicu tj. pretvarac na 24v i onda ti puni akumulatore koji su inace redno vezani a za instalaciju koristi se 12v sa jednog akumulatora i uvek je jedan vise opterecen i crkava.Opravljao sam ja to vise puta i kad mi je dopizdilo pocupao sam 2-3m instalacije ubacio preklopnik paljenja, akumulatore vezao paralelno, anlaser mi je ostao od 24v a punjenje 12v bez onog pretvaraca i od tad nemam problema sa punjenjem.Inace to mi je prvi put riknulo na 530 sati. Na 700 rs sam ubacio preklopnik a sad imam u njemu oko 6000 sati i radi perfektno. Inace ako se na ovo odlucis pazi kome dajes da ti to ugradi jer moze opako da zaj..es intalaciju ako ne povezu preklopnik kako treba!Dragan18 je napisao(la):onda taj majstor nema pojma ... nasao sam vec jednog coveka koji je radio 30 godina u Autospedu u Staroj Moravici kao elektricar.
mirko_markovic67 je napisao(la):baterijski preklopnik(bap) sklopka je ugrađivan ranije na kamione (FAP; TAM) ni to nije mnogo pouzdano, najbolje rešenje je da ugradiš altenator od 24V.i promeniš sijalice naravno ako nemaš mnogo ostalih potrošača na 12V raznih elektromotora. releja i dr. majstor kod koga se struj a gomila moze samo da gomila đubre u štali a ne da ti čačka po el instalaciji.