Ekonomska racunica u proizvodji prasica tokom cele godine,!

Postovani,
Vreme je pokazalo da su moja predvidjanja tacna,svega 3 dana, cena je porasla za 50 dinira,za male prasice,znaci, bolja varijanta od ...120,00 din nemas ih .. a sada 160 i vise.. imas ih...ali...Znaci ide na 180-200 za neki dan... ili ti posle prve nedelje posta...ajmo u neku ::novac:: .. naravno salim se

i :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav: Vas Misa

PS. dajte ih sada za 160-170 samo da vadis "tekuce poslovanje", sve sto ti ostane to ti je zarada

Post je spojen: [time]петак, 25. фебруар 2011. 04:59:18 CST[/time]

Kako hoces... STOP.. vreme radi za nas..a ti skidaj postove koji ti nisu "simpaticni".... :udri: :udri: :udri:

Post je spojen: [time]петак, 25. фебруар 2011. 12:07:38 CST[/time]
To su mnogo velike cifre! Da bi ziveo od uzgoja prasaca pored kolicine jos bitnije kvakitrt ali stalni. Mi veoma malo ulazemo u genetiku i kvalitetna grla i drzi se svasta drzi se krmaca preko 10-12 prasenj a tu nastaju problemi.Este da su dosta skupa pogotovo na ovu cenu svinja i prasaca,nerast 110kg 45 000din. 70kg 33 000din. juce mi javili cene .
Samo kvalitetna prese mezes uvek dobro prodati i uvek imas kupce koji su zainteresovani i mogu da
plate kvalitet i kad neidu prasci ne samo za bozic novu godini prmi maj i dr.ili u martu aprilu kada svi naparuju i svima treba.

Mi svi gresimo kao i ja sto hocemo da budemo i tovnjaci i da drzimo i krmace a to je veoma dug period do para ::novac::

Pa naravno da su velike cifre, moj postovani Skobalj-u...ako u Srbiji ima 2,5 milona domacinsatva ( a naravno po statistici ih ima vise) i neka svako "pojede" za Bozic,Uskrs,Novu godinu , i neki od rodjendana. u kuci ..(decijih) .. da ne pominjemo krsne slave u Srba, racunica je prosta 2.5 (domacistva)x 4 (prasete) = 10 milona prasica + za priplod + za druga druzenja... itd :ppozdrav: :ppozdrav:

po meni bolje je da drzava odredi neku cenu,u nasem slucaju 172din,i da cele godine bude taq cena,naravno u slucaju skoka cene kocentrata i ostalog,da i cena prasica skace....
Ovako jeno prodas po 120,drugu turu po 200 i posle samo sikiracija....
Mozda bi trebali da imamo sistem kao u nekim stranim zemljama,drzava odredi cenu,ako je trziste spusti drzava ti doplacuje do te cene i svi zadovoljni :ppozdrav:

Da to bi bilo lepo al zbog drugih milion razloga ne izvodljivo,a i to sto cujes za evropu ni tamo ne cvetaju ruze,nego prave planove na dvadeset i vise godina pa znaju koliko mogu da subvencionisu i imaju stabilnu politiku,kurs,itd.itd.itd....pa mogu da pokriju troskove proizvodnje i ostalog...

mozda kod njih i ne cvetaju ruze,ali kod nas je i korov uvenup....
ovi nasi politicari samo se kurce,a nista ne preduzimaju :ppozdrav:

Postovani,
Opet se mi ne razumemo.Drzava ne sluzi tome da,recimo odredi cenu prasica.to cak i nije predvidjeno Ustavom.Znaci,ali moze da nam "pomogne" da ne placamo koncetrat ,koliko ga placamo,nego eventualno koliko kosta u EU,ili da subvenciju. ili ... "cenu odredjuje trziste", to je pravilo svih pravila..
pa i sam si vide...smejali ste se na cenu od 110.,00 din. a nema niko...pa filozofija, pa ovo pa ono.. pa ovaj nema pojma..proslo 3 dana ode cena za 50 din po kilo.. sta se desilo? stigli kilazu... dobili i cenu .. ima ih... daj malo razmisli o tome..

S postovanjem Misa

I drugo , nista mi nerece o 10 milona praseta koje Srbija,sada izvesno, pojede..

Tacno tako ,trziste je tu da odredi cenu,odnosno ponuda i traznja,to bi bilo veoma lepo resenje i postoji mnogo opcija al se iz nekog razloga slabo primenjuju....

Ne moze covek da ne radi,ali ne valja ni ovo radis a znas da gubis,

Voleo bi da nisam svestan toga. Bilo bi mi lakse.

Naravno da nisu,ja se trudim da pravim sto kvalitetniju robu,i uvek sam nezadovoljan i hocu bolje jer gajim kao za sebe znaci kvalitet,ali i cena mi je uvek nasprem robe...al nemam puno...

@Milos D.T.
Ona uzima za prase 3000 din,ja za prase od 30 kg 3900.Ona trosak hrane praseta 400din,ja blizu 1900.Ishrana krmace se u ovom slucaju neracuna.Njoj ostalo 2600,meni 2000,i jos se zezao sa njima mesec i jace.

Razlika je sto kod nas tezi prasici nisu 130 vec su sad minimum 150 dinara.

Drugo,nisu ovo prasici neka klasa pa da su tek odluceni,takve prasice ne mozes kupiti bez 20 kg tezine,tako da racunica za hranu nije dobra.(sa koliko tezine odlucujes prasice plus bar dve nedelje)

14 prasica za godinu dana puta 15 kg i nek su obe ture po 200 dinara,a nisu ,je otprilike malo vise nego sto krmaca pojede (samo kukuruza nek pojede 5 kg to je dnevno 100 dinara).Sve pod uslovom da se pari na vreme i da bude sve u redu.

Sad kupac ,da malo manje para kad uzima manje prasice,sto je odmah lose posto prasicima nesto fali,ili nisu neka klasa ili su bili bolesni,sto kroz dalji tov,utrosak hrane i vremena izadje daleko skuplje,nego da se kupi starije i teze prase koje je rasno.
Na stranu trosak lecenja i uginuca,koje je zagarantovano kad se po ovakvom vremenu mali prasici izlazu stresu prebacivanja iz ranila u ranilo.Jos ako su bili na pijaci,tek onda su zagarantovani zdravstveni problemi Tako da ni kupac ovakvih prasica ne profitira nista,ali ljudi ovde hranu smatraju kao da je dzabe posto su je oni proizveli,pa onda u trosak racunaju samo pare koje daju za prase.Posle kukaju kako ne zaradjuju i kako se ne isplati tov.

Ja skoro svu hranu kupujem,takodje i prasice i svi se cude kako se meni isplati (posto se njima ne isplati ,a imaju "svoju" hranu),posto uvek kupujem prasice preko 20 kila.
Da ne baksuziram sad,ali ne secam se kad mi je uginula svinja ,(ne racunam pre dve godine jedno od srca),a i veterinar mi dolazi samo za vakcinaciju,eventualno bas na pocetku tova ako se neko prejede.

Samo da dodam da vecina ljudi ovde pre gleda koliko kosta prase,a ne kakvo je i odakle je

Da se ne isplato ono sto radimo siguran sam da niko ne bi radio sa gubitkom...
nekad mozda budemo na nuli,nekad zaradimo manje,nekad vise ali uvek se zaradi....
E sad nas narod je takav pa koja kod cena proizvoda da bude nama je to malo,uvek moze vise...
ali dobro,bitno je da se okrece, :ppozdrav:

Nazad
Vrh