Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

Tacno objasnjena situacija,koja bas i ne obecava svetlu buducnost
Trenutna cena u Hr je 2,8 do 3,3 za jagnjad do 35kg,makedonija oko 3 eura,kosovo oko 3 eura,to daje prostora za izvoz posto su kod nas jagnjad 2,5 eura trenutno i cene ce padati do 2 eura garant
a cena kotleta s novog zelanda 1200 din kilo u Vero marketu:):)
Post je spojen: [time]1264703089[/time]

Hrwati imaju more i to guta jagnjad,a i swu ostalu stoku,njima kad dodje sezona,ne možes nadawati mesa,znam jer moj rodjak u Split swakog četwrtka wozi pun sleper stoke,pa i jagnjadi iz Slawonije!

Post je spojen: [time]1264717932[/time]
Nesto sam razmišljao,da ima nas jedno 20,ozbiljnih-odgowornih, i da imamo swi kao Miljko po 100-150 majki,da godisnje swako izbaci 200-250 jagnjadi,i onda mi lepo se udruzimo u d.o.o,uzmemo kredit i osnujemo firmu tj.klanicu samo za jagnjad i owce i pocnemo da prodajemo meso,a wremenom i neke fínalne proizwode,i razgranamo se sa malim prodajnim objektima po wecim gradowima,snabdewamo hotele,restorane,kafane...i tako ja sanjam,sanjam...i ewo probudih se,nema nas 20,realnost.:-(Eh,sto nisam rodjen u Nemačkoj.

tako to Nemci rade, odgajivaci treba da imaju zajednicku klanicu gde nece niko sebe podkradati nego ide samo napred.Sigurno je potrebno poznavati malo ekonomiku poslovanja pored odgoja, kao i dobar marketing.Deki ti kazes da je nase trziste malo a mi uvozimo jagnjece meso. Problem je sto prodavnice nemaju namere da pregovaraju sa odgajivacima koji imaju 20-30 jagnjadi za godinu pa ni 100 nije neka cifra.Njima je potreban poret KVALITETA , KVANTITET i KONTINUITET, sto trenutno niko ne moze da ispostuje. Zato su potrebna udruzenja odgajivaca priplodih ovaca, udruzenje odgajivaca za proizvodnju jagnjeceg mesa, prodaja vune....
Nemci kad prave kalkulaciju cime mogu da se bave, prvo pogledaju kakve uslove imaju za proizvodnju hrane, da li su to obradive povrsine, pasnjaci ili sta vec i onda proracunaju u kom obimu to moze da bude odnosno gde ce to da plasiraju.
Kao sto Miladinovic rece, novozelandjani imaju nepregledne pasnjake i ne pitaju za ovce pa im se onda i isplati jagnjad po toj ceni a ako se uzme i vuna u obzir to je onda za nas problem.Druga stvar je sto je kvalitet tog mesa daleko losiji nego sto se to u evropi proizvodi (ovce za proizvodnju vune) ali su cenom i kolicinom jako konkurentni

Miljko mi ne uwozimo zato sto imamo manjak jagneceg mesa,wec zbog toga sto neko tamo kupuje dzabalesku zaledjene i owde prodaje i ubija nas,jer doslo je takwo wreme kod nas da je cena najbitnija a drugo swe sporedno obicnom coweku.To ti je isto i sa towljenicima,uwoze š klasu za dzaba,a nasi towljenici leže i cena pada,a ljudi propadaju.

Nemoj da si takav pesimista, resenje sigurno postoji. Ima vas ovde na forumu pametnih i uspesnih, neko resenje bi sigurno moglo da se pronadje! :ppozdrav:

Nisam pesimista,ni optimista wec realista,mozda bi se nesto moglo uciniti da nas sad ima 20 slicnih stada od po 100-150majki i da mozemo odmah da krenemo,owako mislim da ce biti kasno.

Pa samo sa foruma vas ima sigurno 15! A mnogo ima ovcara starijeg kova koji ne koriste kompjuter sirom nase lepe zemlje, a imaju problem sa plasmanom. U svakom slucaju vredi pokusati, udruzivanje bi donelo korist svima. Nadam se da bih vam se i ja uskoro pridruzio... ::namigivanje::

Srbija zemlja može da hrani pola Evrope ,može ali ne hrani čak uvozi hranu .Jedna od najplodnijih zemalja na svetu nalazi se u Africi ,a tamo baš u toj zemlji umiri od gladi bukvalno.

Pitam kako plasirate sir ,vunu ,jaganjce i jariće.

Ova zemlja vam ne pomaže siguran sam kako se snalazite ?
Kome plasirate sir koji je u Novom Sadu na pijaci 300 dinara kako prodate jaganjce?

Da bi uspio u stocarstvu treba biti MADJIONICAR u kojom god dijelu eks juge a ja to nisam tko jest nek se pohvali i nek nam kaze svima recept bio bi mu jako zahvalan bez obzira dal ovca dava 5 janjaca ili krava 35 litara.

Miladinovicu 600grama dnevno koncentrata ne kukuruza koji je jeftiniji pa 150 ovaca cca 100kg koncentrata po cijeni kojoj Miladinovicu pa svaki dan jedno jagnje pojedu ovce i za 4 mijeseca 120 jagnjadi nesto krepa nesto se oblizni i na kraju ostane ti djubar a gdje su vet.troskovi koje nemos izbjeci pa a mrkiranje a zivot.Sta sam rekao na kraju djubar koji moras voziti na njivu i jos ljude platiti i hraniti ih pa nafta ako imas svoju prikolicu za djubar 5razgrtati ok ako nema s onda si najebao 50 tona djubra na ruke rastresati a tko i kade i gdje je zarada.Mislim da nije to tebi problem sracunati.Ja se duboko razmisljam sta da uradim,a vi me razuvijerite.

CAR je napisao(la):
Miladinovicu 600grama dnevno koncentrata ne kukuruza koji je jeftiniji pa 150 ovaca cca 100kg koncentrata po cijeni kojoj Miladinovicu pa svaki dan jedno jagnje pojedu ovce i za 4 mijeseca 120 jagnjadi nesto krepa nesto se oblizni i na kraju ostane ti djubar a gdje su vet.troskovi koje nemos izbjeci pa a mrkiranje a zivot.Sta sam rekao na kraju djubar koji moras voziti na njivu i jos ljude platiti i hraniti ih pa nafta ako imas svoju prikolicu za djubar 5razgrtati ok ako nema s onda si naj...o 50 tona djubra na ruke rastresati a tko i kade i gdje je zarada.Mislim da nije to tebi problem sracunati.Ja se duboko razmisljam sta da uradim,a vi me razuvijerite.
ovako ovca kod mene je dojila trojke 70 dana,svaki dan je dobijala 2 majstorske vangle zita i sto pojede s ostalim ovcama sena i trave,na prodaji sa 110 dana su bili teski(29+33+36 kg po 2 eura to je 196 eura) mislim da je to isplativo ako se imaju takva grla(bar 30 posto stada).meni na 30 komada i nije neka racunica jer je zarada po grlu mala,al kod tebe ta mala zarada kad se pomnozi sa 130 ovaca je bar 4 put veca
ako forsiras ovce hranom i genetikom na prosek 1,7 po ovci sto nije problem i s cenom koju dobijas moras bit u plusu bar za 1 pristojnu platu
sto se tice djubreta sve to sto platis da ti se izvuce i podjubri zemlja vrati duplo kroz zito i seno

Miladinovicu ZAPAMTI sto vise stoke imas vise para obrces a racunica je ista.To ti je isto kad vozis auto na benzin pa investiras u ugradnju plina 1000 eura da bi ustedio na kraju si izgubio jer si se vise vozio(vise kilometara)1000eura dao odjednom plus svaka 3-4 dana na pumpu i na kraju godine si na vecem trosku nego da si vozio na benzin.
Post je spojen: [time]1269460244[/time]
Meni da nije oca i majke mogao bi u 3 pm na trecu,sad mi zena treba roditi u sestom mijesecu jedno dijete od dvije i pol godine trudnoca teska a ja upirem kao crnac a para imam kao bijelac jeben zivot.Teska vremena su dosla a gdje je spremanje sijena pa ostalo i skime.Sracunavao sam se par puta i samo se na jedno svodi a to nezelim nikako sve rasprodati.

da je lako nije,ali nesto se mora raditi,dovijati se i krpiti kraj s krajem za koru hleba
seno za taj broj grla ako spremas s malo ljudi ume bit nezgodno

evo vam racunice romanovske ovce 100 kom
troskovi:coban-2500eu, hrana za cobana 700eu,sjeno 1000eu,zito 2500eu, veterinar ljekovi 500eu,ostali troskovi 1000eu
to je ukupno 8200eu
dobitak 100ovaca ---300 janjadi x 30kg x 2.5 eu =300x30=9000kg x2.5eu=22500
razlika 22500- 8200=14300eu
to je extra zarada samo sto trebas kvalitetno raditi i rezultati ce se viditi

Pa ne verujem da bas imate ucinak od 100 ovaca 300 jagnjeta niko mi se nije pohvalio do sada sa tim? Obicno se krece 150%

Може код романовске врло лако 3 јагњета на годишњем нивоу а у бољим стадима и по једном јагњењу. По литератури иде индекс и преко 350% за годину . Знам човека који је код мелеза са романовском имао просек 2,4 јагњета по овци и 4 јагњета по овци за годину.

Saglasan sam sa svim gore recenim samo nagurati romanovo cistokrvno jagnje na 30 kg nije macji kasalj
romanova se bez hormona i preterane hrane jagnji 3 puta u 2 god opusteno zato i daje preko 3 jagnjeta godisnje
:ppozdrav:

Treba uzet u računicu da jedno janjenje u 2 god. će biti slabije skoro do 50 posto,i to ljetno.

To je tako lijepo sve na papiru kao 1+1=2 ali takva racunica u praksi nije,ja imam struje mijesecno 100 eura vode 80 eura,kod nas je kubik vode 14 kn sa smecem a to je cca 2 eura telefona fiksnog 70 eura mobitela 100eura prosijecno za traktor 1500litara nafte potrosim za gnojivo umijetno treba ljepa svota,troskovi za amortizaciju ajoojjj da nepricam.Pa koliko ta ovca treba dati janjaca da bi bio na pozitivnoj nuli.Pa svake godine 15 mladih moras ostaviti jer nesto dobije upalu sise, nesto krepa,pa mora i bog svoj dio uzeti,Pokolje se za goste i kad se radi 10-tak.Kod nas nece nitko dnevno ispod 40 eura da se ozovne na telefon a kamoli da ti radi jos ga ranis i pojis a on te zajebava.Svak kaze radje jedem krompire na vodi skuvane bez icega nego sit povracam od umora.Veterinara netrebas zvati ako nemas 50 eura u dzepu jer svaka inekcija nije ispod 100kn cca 14eura.Evo jutros dosli cijepiti pse protiv bijesnoce 200kn po komadu 30 eura i to drzak i nervozan.CITIRAM: mi dosli cijepiti pse dje su ti,:doro jutro ljudi kako ste:eek:ni ajde ajde nije nama do zajebancije imamo cijeli dan posla dok te psine pocijepimo,ja popizdim i kazem eto vam pasa vatajte i cijepiteja imam i ja obaveza svojih a ne psine ganjati po dvoristu,samo se zgledase i pocese ceskati po glavi nasto sam se ja okrenuo i otisao u kucu oni ostadose raspravljati i upalise auto i odose.BEZ KOMENTARA.Ma joj ode pustiti ovce malo da pasu da mi se mozak ohladi od napora cujemo se.

Nazad
Vrh