Koristite zastareli preglednik. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb stranice. Trebali biste nadograditi ili koristiti alternativni pregledač.
Tehnički gledano nema potrebe da ih čuvate pošto je sve povučeno iz Poreske (I pomoću PFR broja i PFR vremena se sve vidi na purs serveru). Na vama je da odlučite da li će te ih čuvati ili ne (U suštini možete da ih skenirate pa da imate na flešu ili da skinete digitalni format tog računa https://suf.purs.gov.rs/verify/ pa opet da stavite na fleš).
Po pravilniku moze, nije bitno kako se vodi nego kakvo je pravo stanje na terenu, isto tako je i zabranjeno da se koriste podsticaja za plodno obradivo zemljiste a ono se stvrano ne obradjuje.
Da, sam ugovor o zakupu se bez ikakvih problema može pravno sačiniti i overiti kod notara, bez obzira na to što u katastru piše da je zemlja neplodna.
Međutim, kada je u pitanju eAgrar i ostvarivanje prava na subvencije, ugovor sam po sebi neće rešiti glavni problem.
1. Sa pravne strane (Ugovor)
Vi i vlasnik parcele možete napraviti ugovor o zakupu (ili ugovor o ustupanju na korišćenje bez naknade) u kom navodite prave podatke iz katastra (broj parcele, KO, i trenutnu kulturu „neplodno zemljište”). Notar će taj ugovor overiti jer zakon ne zabranjuje davanje u zakup neplodnog zemljišta.
2. Sa strane eAgrar-a i subvencija
Kada taj ugovor skenirate i unesete parcelu u eRPG (Registar poljoprivrednih gazdinstava), sistem automatski povlači zvanične podatke iz Katastra (RGZ).
Šta se dešava u sistemu: eAgrar vidi da je ugovor punovažan, ALI prepoznaje kulturu parcele kao „neplodno”.
Ishod: Zbog statusa kulture, sistem vam za tu parcelu neće dozvoliti prijavu biljne kulture (npr. pšenica, kukuruz, lucerka) za podsticaje po hektaru.
Napravite i overite Ugovor o zakupu sa vlasnikom (poželjno na duži period, npr. 5 ili 10 godina, kako bi vam se ulaganje isplatilo).
Ugovorom definišite ko snosi troškove promene kulture (u praksi zakupac to preuzme na sebe, ali uz saglasnost vlasnika u ugovoru da smete da pokrenete postupak pred Katastrom).
Vlasnik treba da pozove geometra da uradi elaborat promene kulture sa „neplodno” u npr. „njiva”.
Vlasnik Preda elaborat Katastru (Ili neka ode kod advokata pa će on to sve da odradi).
Kada stigne rešenje i kultura se u bazi RGZ-a promeni, onda vi ubacite parcelu i ugovor u eAgrar — sistem će povući novo stanje.
Da, sam ugovor o zakupu se bez ikakvih problema može pravno sačiniti i overiti kod notara, bez obzira na to što u katastru piše da je zemlja neplodna.
Međutim, kada je u pitanju eAgrar i ostvarivanje prava na subvencije, ugovor sam po sebi neće rešiti glavni problem.
1. Sa pravne strane (Ugovor)
Vi i vlasnik parcele možete napraviti ugovor o zakupu (ili ugovor o ustupanju na korišćenje bez naknade) u kom navodite prave podatke iz katastra (broj parcele, KO, i trenutnu kulturu „neplodno zemljište”). Notar će taj ugovor overiti jer zakon ne zabranjuje davanje u zakup neplodnog zemljišta.
2. Sa strane eAgrar-a i subvencija
Kada taj ugovor skenirate i unesete parcelu u eRPG (Registar poljoprivrednih gazdinstava), sistem automatski povlači zvanične podatke iz Katastra (RGZ).
Šta se dešava u sistemu: eAgrar vidi da je ugovor punovažan, ALI prepoznaje kulturu parcele kao „neplodno”.
Ishod: Zbog statusa kulture, sistem vam za tu parcelu neće dozvoliti prijavu biljne kulture (npr. pšenica, kukuruz, lucerka) za podsticaje po hektaru.
Napravite i overite Ugovor o zakupu sa vlasnikom (poželjno na duži period, npr. 5 ili 10 godina, kako bi vam se ulaganje isplatilo).
Ugovorom definišite ko snosi troškove promene kulture (u praksi zakupac to preuzme na sebe, ali uz saglasnost vlasnika u ugovoru da smete da pokrenete postupak pred Katastrom).
Vlasnik treba da pozove geometra da uradi elaborat promene kulture sa „neplodno” u npr. „njiva”.
Vlasnik Preda elaborat Katastru (Ili neka ode kod advokata pa će on to sve da odradi).
Kada stigne rešenje i kultura se u bazi RGZ-a promeni, onda vi ubacite parcelu i ugovor u eAgrar — sistem će povući novo stanje.
Izuzetak od pravila
Izmenama Pravilnika predviđen je i izuzetak, pa korisnici u 2026. godini nisu u obavezi da pravdaju isplaćena sredstva za površine pod lucerkom, detelinom, zasnovanim livadama (sejanicama), aromatičnim i lekovitim biljem, kao ni za površine biljne proizvodnje na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.
Pravdajte samo ratarstvo i voćarstvo: U opciju "Pravdanje sredstava" ubacite isključivo fiskalne račune (sa upisanim vašim BPG) koje imate za njive i voćnjake.
Ignorišite crveni minus za livade: Ako vam sistem i dalje pokazuje da niste opravdali "ceo iznos" (jer traži i vrednost za detelinu i livade), to je trenutna sistemska greška/manjkavost sistema na koju se žali veliki broj stočara i proizvođača.
Sačuvajte i pošaljite: Ubacite račune koje imate do vrednosti koju zahtevaju vaše ratarske i voćarske površine (18.000 dinara po hektaru) i kliknite na dugme za slanje/potvrdu. Sistem sa učitanim BPG računima vrši verifikaciju.
ako naprimer covek ima 6h a od toga 2.5h mu lucerka
on racuna ima nesto manje od subvencija tj para koje je dobio i jos mu stoji u crvenom uneta suma---da li to znaci da je on opravdao te dobijene ili mora svakako da kupi jos nesto da predje celokupnu svotu koja je sa desne strane?
covek sejao svoju zob,svoj jecam-mislim na seme
kravar je pa tori,nesto malo vestaka ima i herbicid---ne poklapa mu dobijene subvencije,ono sto ima
on racuna ima nesto manje od subvencija tj para koje je dobio i jos mu stoji u crvenom uneta suma---da li to znaci da je on opravdao te dobijene ili mora svakako da kupi jos nesto da predje celokupnu svotu koja je sa desne strane?
kravar je pa tori,nesto malo vestaka ima i herbicid---ne poklapa mu dobijene subvencije,ono sto ima
Do 31.07 može još nešto da kupi od repromaterijala i onda je to to (Opravdao je dobijene subvencije 》Zeleno polje《, kada crveno polje pređe u žuto ). Sve ono gore što sam naveo ne treba da se pravda.
U tome i jeste problem što u eAgrar-u neće prihvatiti sbvencionisanje takve parcele dok se ne promeni naziv (Dok ugovor kao ugovor će preći bez problema).
Da pravite ugovor bez da dobijete subvencije a već obrađujete tu parcelu ne znam šta da kažem.
kravar je pa tori,nesto malo vestaka ima i herbicid---ne poklapa mu dobijene subvencije,ono sto ima-----trosak na lucerku znaci mora sad da izmisli u roku 5-6 dana
Do 31.07 može još nešto da kupi od repromaterijala i onda je to to (Opravdao je dobijene subvencije 》Zeleno polje《, kada crveno polje pređe u žuto ). Sve ono gore što sam naveo ne treba da se pravda.
cudno da sam sad primetio da imam crveni trougao na dve stavke na Kontakt podatke
To nije bilo pre,,sad neznam koliko je to bitno da se popuni, jer stavka >nacin obavestavanja< je popunjen sa >esanduce<
Srdjane1, mene sad zbunilo ovo sto si govorio. Ja dobio oko 400000 din subvencija a racune imam preko 900000din sto sad da radim, dal da ubacim sve racune ili samo do te sume koja mi potrebna za pravdanje? Sta onda sa ovim sto mi ostane? To me buni
Srdjane1, mene sad zbunilo ovo sto si govorio. Ja dobio oko 400000 din subvencija a racune imam preko 900000din sto sad da radim, dal da ubacim sve racune ili samo do te sume koja mi potrebna za pravdanje? Sta onda sa ovim sto mi ostane? To me buni
Ako na računu imate više stavki stisnite strelicu pa zatim Preuzmi
Pravdate koliko ste dobili subvencije (Ako pređe cena računa nego što ste dobili subvencije nikakav problem). Nema potrebe da iskoristite sve račune (Bitno je samo da iz crvenog pređe u žuto). Vi ako želite iskoristite sve račune ali nema potrebe.