Dunja

ne zanima me cena dunje, sve cu u rakiju, ove godine sam je platio 40 din za rakiju.

moj mali vocnjak ce biti nekih 80 stabala, sto kajsije sto dunje, sto sljive, sad gledam sta i gde. sigurno cu 10 stabala leskovacke 2 vranjske ali bih stavio i 5 stabala same pogloge sto se tice dunje, kaze drug da ima izuzetnu aromu. E sad problem je kod kajsije... duplo kalemljena na posredniku na stenleju na belosljivi... na ne znam ni ja na cemu vise. i ako stavim 20 kajsija i one se posuse onda bolje da sam stavio sve dunje ili sljive :D

ne zanima me cena dunje, sve cu u rakiju, ove godine sam je platio 40 din za rakiju.

moj mali vocnjak ce biti nekih 80 stabala, sto kajsije sto dunje, sto sljive, sad gledam sta i gde. sigurno cu 10 stabala leskovacke 2 vranjske ali bih stavio i 5 stabala same pogloge sto se tice dunje, kaze drug da ima izuzetnu aromu. E sad problem je kod kajsije... duplo kalemljena na posredniku na stenleju na belosljivi... na ne znam ni ja na cemu vise. i ako stavim 20 kajsija i one se posuse onda bolje da sam stavio sve dunje ili sljive :D

Prvo moras da proveris uspevaju li kajsije u tvom kraju.Ako uspevaju onda trazi visoko kalemljene na belosljivi ili ako ne nadjes onda dzenarika pa posrednik. Da ce se susiti hoce. Samo je pitanje u kom obimu. Meni se ove zime osusilo 16%. I sto je najinteresantnije dobro sam prosao u odnosu na druge. Ali da se ne plasis nije svake godine tako. Puno zavisi od vremenskih uslova.

drugari, opada li lišće kod vas?? kod mene mu ne pada na pamet, samo je dobilo onu braon boju....rano je za prksanje??'

Kod mene ima oko 30 % zelenih listova,ostali su žuti i ne opadaju,kad ću da prskam nemam poima.Prošle zime isto tako nije opalo pa naiđe ledena kiša
i imao sam dosta izlomljenih grana,šta mislite o skraćivanju grana u ovom periodu? Jel neko to radio?

Na dunji nećeš dočekati da list otpadne :) da bi uradio prskanje po P.S.-u, nego prskaš i preko lista i to ti je što ti je. Ja sam već oprskao pre nekih 6-7 dana... znam da nije kako struka kaže ali ne može se dočekati da list padne pošto će biti prehladno

Ja sam planirao da isprskam bakrom za vikend pa kako bilo....

- - - - - - - - - -

I kod mene dosta zelenih, ali vidim sa polako dobijaju braon biju,odnosno tamne....

Ako tamne ubrzo ce i otpasti, najavljuju sutra,prekosutra vetar i kisu , trebalo bi to malo da otrese lisce i onda prskanje. I ja cu tu oko vikenda ,nema vise sta da se ceka.

Na dunji nećeš dočekati da list otpadne :) da bi uradio prskanje po P.S.-u, nego prskaš i preko lista i to ti je što ti je. Ja sam već oprskao pre nekih 6-7 dana... znam da nije kako struka kaže ali ne može se dočekati da list padne pošto će biti prehladno

Ma dobro u redu je to što kažeš...ali ako oprskaš preko lista, većina toga ostane na lišću...koji opadne za par dana i sve ode u vetar...i onda " džaba ste krečili"...
Mislim da treba misliti i na efikasnost...

Po meni je efikasnije "pomoci" u opadanju lista, rukom niz granu i sve sto je potamnelo spada. Tako da se otarasimo bar dve trecine lista koji bo ionako opao a samo smeta za zastitu. Ja sam konkretno odradio posao na 1 ha za nepunih dva sata, mislima na skidanje lista. Ja planiram sutra Nordox 75 WG, 0,2 %.

Zato drage kolege,prvo prskate sa malim knc uree,sav list opadne za 10 dana,bakar,rezanje,bakar...sve uradjeno po lepom vremenu

Jeste druze,i nakon toga sam sav list pokupio iizbacio iz vocnjaka i tako smanjio infektivni potencijal za narednu godinu.

Stajnak je uvek dobro dosao ali mislim da on vecinom daje azot biljkama i obezbedjuje dobar rast biljke, a za dobar rod je potreban fosfor i kalijum pa treba takvo djubrivo dodati.

- - - - - - - - - -

Naravno ako ti je voce u rodu.

Nazad
Vrh