Dunja

To nije erwinija, a ova godina je mnogima probleme erwinija donela, ako takve simptome imas na dunji onda si izbegao erwiniju... tako da secerna vodica deluje.
Lepo se vidi da je sparuseno lisce i to je posledica ovih temperatura, + mozda je i krtica izrovala ispod korena pa dodatno ako se zaliva voda se ne zadrzava.

Ja sam koristio biocleaner mikrobiolosko isto kazu dobro protiv ervinije slicno extrasolu,imao sam problem sa ervinijom skinuo sam dosta grana,e sad da li je ublazio napad iskreno neznam. Uglavnom nisam imao osusenih celih stabala a sada poslednjih 10 dana mi se osusilo 20ak bas kao na slikama gore,krtice nisam primetio da su kopale,sutra zalivanje pa sta bude,necu ih jos vaditi jer je dosta grana zdravo za sada iako je svo lisce osuseno.

Pozdrav kolegama dunjarima,moje misljenje je takodje da nije ervinija nego suva zemlja.Danas sam prolazio pored nekoliko visnjara u mom kraju i primetio sam istu situaciju kao sa ovim dunjama.

Da desava se i meni na jednoj visnji, video sam slike ovde bas na forumu - kazu neki grinje i tuci, prskaj opet....
Necu nista da tvrdim i protivrecim jedino sto sam ja uradio jeste da sam uveo vanredno zalivanje...
Pixxi kod sadnje koristi hidrogel.

Овако ја сам имао пре месец дана сушење врхова гранчица дуње баш много, ервинија шта друго, све сам одсекао 30-ак цм ниже и опрскао нечим на бази бакра (плава кесица).. ишао см од врха ка доле јер тако најважније горе зараза ваљда. Засад све ок нема симптома.

http://www.asunion.rs/yu/hidrogel/index_files/Page437.php

hidrogel-gel-retentor-de-agua-gel-para-plantio-250-g-13726-MLB164571329_4366-O.jpg
images

Bacio kan u prolece i folijarno dva puta,cak manje nego prosle godine a i zastitar mi rekao da ne djubrim pa cak ni da zalivam jer je bio jaci napad erwinije,tek mi sad rekao da zalijem a prehranu folijarnu odradio pre 15ak dana.

Sa cime prekomerno djubrenje stajnjak ili vestak?

Mislio sam generalno bez djubrenja. Da se posadi bez bilo kakvog djubriva (samo u zemlju), da se pusti da raste bez forsiranja jedno 3-4 godine pa tek onda da se krene polako sa djubrenjem. Cak ako je moguce da se u rasadniku naruce sadnice koje nisu bile forsirane azotom..
Sa forsiranjem biljke, izrastaju grane koje brzo napreduju ali su sklone oboljevanju. Na primer sta vam znaci grana koja brzo izraste i koju posle par meseci morate da odsecete zbog bolesti :sta:

slike.php
[/URL][/IMG]
slike.php
[/URL][/IMG]
slike.php
[/URL][/IMG]

- - - - - - - - - -

Moze li neko da mi kaze koja je ovo sorta dunje,kupio sam ne sertifikovane sadnice 120 komada,navodno leskovacka one bi trebale da budu oko 350gr. tako kazu.
Ove slike su od prosle godine ,onda sam imao prvi rod i najteza je bila 530gr.Bojim se da je vranjska,jer sam i njih sadio radi oprasivanja. U drugim vocnjacima imam
leskovacku i ona je jabucastog oblika.

Poslednja izmena:
I meni lici na vranjsku, sto kazes leskovacka je sitnija i jabucastog oblika. Takodje i listovi mi lice na vranjsku.

I mene su tako izradili prevaranti od "kalemara" iz Lazarevca, samo sto mi nisu uvalili sve oprasivace vec sve leskovacku pa mi i nije toliki problem...
Najsigurnije je nauciti sam da kalemis pa sebi praviti sadnice kakve hoces, ne mozes se uzdati u bagru. Ipak je ovo srbija i na svakom koraku ce te neko zavrnuti.

ovo bi ja reko da je dunjac tj vranjanka , ima dosta krupniji list u odnosu na leskovcanku i krupniji izduzen plod . sadi se zajedno sa leskovcankom zbog oprasivanja , jer se na jednoj nalaze muski cvetovi a na drugoj zenski .

Na web prezentacijama rasadnika se može naći svakakvih kombinacija pa neka nam iskusniji pojasne.
Ja mislim (a imam posađenu jednu dunju iz izdanka sa pijace tako da :sta:) da je:
- vranjska samooplodna ili delimično samooplodna
- leskovačka delimično samooplodna a da joj treba vranjska kao oprašivač oko 10%
- najboolji prinos daju kad su obe u voćnjaku

Poslednja izmena:
rodice ti i ona i ako ali delimicno kako sto je vuxsd rekao , ali ako hoces da imas 100% prinos treba t i jedna i druga .
ajd kazi ti meni sto se jedna zove dunjac a jedna dunja ?

Nazad
Vrh