Slazem se sa gore navedenim. Svakako preporucujem sadnju u jesen, a prekracivanje sadnica neposredno pre kretanja vegetacije (u slucaju jakih mrazeva moze doci do izmrzavanja vrhova sadnica). Prve godine po sadnji (u leto) odabraces mlade grane koje ce kasnije formirati ramene grane u krosnji (u zavisnosti od uzgojnog oblika, opet preporucujem kotlasti oblik jer je prirodan za dunju). Kasnije rezanje ide normalno u odnosu na porast. Sto se prskanja tice, nakon svakog rezanja obavezna je dezinfekcija rana nekim od preparata na bazi bakra.

a ja nisam bio u dunjicima starijim od 5-6 god...
Kaze da nije imao vecih problema sa njom u 2014 godini, mada tretira jedno 10 prksanja vise od mene.
i pored toga u drugoj godini se zametnulo baš dosta ploda pa sam onda skidao i plodiće, ne znam šta bi od njih dočekalo punu zreleost, ali kao što rekoh bilo ih je ! Na 550 komada sam ostavio ukupno oko 4-5kg (krajnja kilaža, što bi se reklo tek po koju,za probu. Plod je bio odličan i izgled i veličina samo što su imale neko tamnjenje mesa unutar ploda ali to su izgleda imali svi u Srbiji) Moje i koliko sam se raspitivao i stručno mišljenje je da i u drugoj godini treba da odstranjuješ plod odnosno cvet, pošto je stablo mlado i nema potrebe da troši energiju i sokove na plod od kojeg nećeš ništa zaraditi a može bitno da uspori rast stabla, neki čak kažu i u trećoj godini da se ostavi do 1,5kg po stablu ne više, ali mislim da ću ja ove godine ostaviti sve pa šta bude.

nisam siguran šta bih rekao!!!! Ali ja ipak za sada radim sve ručno i ponešto sa frezom imt 506 tako da nisam nešto kompetentan da komentarišem razmak iz ugla korišćenja alata, dok mislim da biljka kao biljka na tom razmaku može da se razvija uz eventualno ponegde makaze. Svašta napisah a ništa ne rekoh