Dunja

Slazem se sa gore navedenim. Svakako preporucujem sadnju u jesen, a prekracivanje sadnica neposredno pre kretanja vegetacije (u slucaju jakih mrazeva moze doci do izmrzavanja vrhova sadnica). Prve godine po sadnji (u leto) odabraces mlade grane koje ce kasnije formirati ramene grane u krosnji (u zavisnosti od uzgojnog oblika, opet preporucujem kotlasti oblik jer je prirodan za dunju). Kasnije rezanje ide normalno u odnosu na porast. Sto se prskanja tice, nakon svakog rezanja obavezna je dezinfekcija rana nekim od preparata na bazi bakra.

(u zavisnosti od uzgojnog oblika, opet preporucujem kotlasti oblik jer je prirodan za dunju)
Dilema koju trebam rešiti u narednih mesec dana,dali u 2.80m razmaka u redu može stati kotlasta kruna.Pričao sam sa dva inžinjera voćarstva jedan tvrdi da je malo za kotlastu krunu da idem na piramidu,dok drugi tvrdi da dunja kad prorodi maksimalno uspori sa rastom tako da je taj razmak ok a da bi za piramidu bilo previše mesta...:sta: a ja nisam bio u dunjicima starijim od 5-6 god...

Dilema koju trebam rešiti u narednih mesec dana,dali u 2.80m razmaka u redu može stati kotlasta kruna.Pričao sam sa dva inžinjera voćarstva jedan tvrdi da je malo za kotlastu krunu da idem na piramidu,dok drugi tvrdi da dunja kad prorodi maksimalno uspori sa rastom tako da je taj razmak ok a da bi za piramidu bilo previše mesta...:sta: a ja nisam bio u dunjicima starijim od 5-6 god...
Pre nepunih 2 meseca sam bio u dunjara, ceo je posadjen na ba29 podlozi, sada ulazi mislim u 7 godinu, razmak je 4x3 i vlasnik tvdri da je preusko, isao je na kotlastu krunu i kaze da u rodu se grane mnogo saviju i medjusobno upletu:

U prvoj godini sam ostavio 3 do 5 bočnih grana povijanih na odprilike 65 stepeni i provodnicu tako da sad od toga mogu i jednu i drugu varijantu,ali da se ja nebi kroz koju godinu kajao biće popravljena piramida .Koliko god čovek čitao "informacije sa terena " su ne zamenljive.Šta raditi sa cvetovima u drugoj godini?inače u prvoj sam ih skidao.

U prvoj godini sam ostavio 3 do 5 bočnih grana povijanih na odprilike 65 stepeni i provodnicu tako da sad od toga mogu i jednu i drugu varijantu,ali da se ja nebi kroz koju godinu kajao biće popravljena piramida .Koliko god čovek čitao "informacije sa terena " su ne zamenljive.Šta raditi sa cvetovima u drugoj godini?inače u prvoj sam ih skidao.
Ja sam sadio 4x3,5 ali na ma podlozi, koja je krzljavija, i odlucio sam se za kotlastu bas nakon sto sam video u jednom dunjaru kako izgleda. I ja mislim da ti je poboljsana piramida optimalnija na tom razmaku, mozes da pogledas snimke na forumu sve o vinu, clan ima nick armin, pravio je neke snimke slicno ko nas oktopus sto izbacuje.:osmeh:
Sto se tice cveta, meni su opali svi plodici sami u formiranju zbog lose oplodnje po onim kisurinama, tu ce pre Zoran SM da ti kaze nesto konkretno.

Gledao sam te snimke ali što više gledam sve sam zbunjeniji,naj bolja varijanta je prepisati od nekog ono što valja ali sa dunjom je to malo teže jer je nema puno u 6.-7. godini i starije uglavnom su mlađi zasadi makar kod mene u okolini.A pojedinačni slučajevi su pfff na putu do moje njive čovek ima dunje (2 kom) stare preko 15 god i nisu preko 2m u prečniku dok kod komšinice par kuća od mene stara dunja ima preko 5m prečnik krošnje.

mislim da pojedinacno sadjene dunje ( one koje nisu u organizovanom vecem vocnjaku ) nisu pravi primer. negde sam procitao da pojedinacno sadjene dunje mogu da imaju izrazito veliku krosnju, jak porast, i prilicno veliki prinos.

- - - - - - - - - -

Moze li neko od kolega koji se bave dunjom, i pri tome poseduje sistem KPK, da mi kaze na kolikoj udaljenosti se postavlja noseca zica za lateralne cevi u odnosu na jednogodisnju sadnicu /zbog kasnijeg porasta/

vec sam postavio ovo pitanje ali mi niko nije odgovorio. interesuju me vasa misljenja

Pozdrav svima drago mi je što vidim da je tema malo živnula.
U prvoj i drugoj godini sam skidao cvetove, u tome su mi čak pomagale rutave bube, a one kad pomažu- baš pomažu ::svaka cast:: i pored toga u drugoj godini se zametnulo baš dosta ploda pa sam onda skidao i plodiće, ne znam šta bi od njih dočekalo punu zreleost, ali kao što rekoh bilo ih je ! Na 550 komada sam ostavio ukupno oko 4-5kg (krajnja kilaža, što bi se reklo tek po koju,za probu. Plod je bio odličan i izgled i veličina samo što su imale neko tamnjenje mesa unutar ploda ali to su izgleda imali svi u Srbiji) Moje i koliko sam se raspitivao i stručno mišljenje je da i u drugoj godini treba da odstranjuješ plod odnosno cvet, pošto je stablo mlado i nema potrebe da troši energiju i sokove na plod od kojeg nećeš ništa zaraditi a može bitno da uspori rast stabla, neki čak kažu i u trećoj godini da se ostavi do 1,5kg po stablu ne više, ali mislim da ću ja ove godine ostaviti sve pa šta bude.

Još neke nedoumice mene su savetovali da mi međured bude za širinu traktora širi od razmaka u redu e sad to vaše npr 4x4 tj 4m u redu je ok komotno za krunu prečnika 4m ali onda kroz među red ni peške nemoš proći ako osaviš 1.5m za traktor to je onda 2.5m za krunu a to je valda malo za kotlastu krunu.Al ga zakomplikova:sta:

- - - - - - - - - -

E Zoki ti si za godinu(za korak)ispred mene tako da te moram redovnije pratiti

2elsfbc.jpg

- - - - - - - - - -

i još toliko sam poklonio...

Tacno tako Zoki ( dobro dosao ponovo).
Marceta.b. mislim da ce biti dovoljno posto planiram da za medjurednu obradu kupim neki mali vocarski traktor.

Jako lepo ,jest malo tj ništa na tolike sadnice ali sam osećaj da je krenulo i da će ako Bog da toga biti...:osmeh:

- - - - - - - - - -

popkv ma ok nego imam malo svoje brige i svojih nedoumica pa eto malo na glas razmišljam :ppozdrav:

Ja sam išao 4x3m e sad predpostavljam da će kada dođe u rod malo smetati traktoru da prođe, ali... imt 533 nije baš širok, a mislim da osim prskanja atomizerom i još po nečeg nema alatki koje su šire od traktora... ne znam šta bih rekao. 3 m u redu je malo uže ali nije neki prevelik problem, može i tako. 4 m između redova je takođe knap ali mislim da može i tako ::traktor:: nisam siguran šta bih rekao!!!! Ali ja ipak za sada radim sve ručno i ponešto sa frezom imt 506 tako da nisam nešto kompetentan da komentarišem razmak iz ugla korišćenja alata, dok mislim da biljka kao biljka na tom razmaku može da se razvija uz eventualno ponegde makaze. Svašta napisah a ništa ne rekoh ::sramota::

Nazad
Vrh