Dunja

Kod mene dunje u prvoj godini ok,porast odlican i juce opet oprskao protiv vasi bilo ih bas dosta na mladim listovima koji i dalje izbijaju kao da je jun mesec :cool:

Немојте чекати да ти акрепи узму маха већ делајте одмах да не буде после....
Клима се променила и све у природи се пореметило.Навикавајте се на то.Инсекти су под окриљем "заштитне"хемије мутирали и постали не само отпорнији на отрове већ им се и генетика променила.Кад томе додамо и промену климе ето нам комплетан циркус.

Čitam u ostalim temama(kajsija ,višnja...)voćke ostale bez lišća dok kod nas u dunjama i dalje borba sa vašima na mladom lišću,ja sam u petak fungicid+insekticid,i mislim tj nadam se da za ovu godinu još samo plavo pa dogodine ispočetka::super::

ja ne znam šta raditi, imam dosta stabala sa lepim jedrim listovima a takođe ima dosta stabala sa ne znam kako i da objasnim: "prljavim" , sa nekim tamnim flekama, kao neka pegavost... listovima da li ih prskati ili ostaviti , ide zima,,, mislim da ću ostaviti :(

Jel može neko da mi da savet vezano za sadnice. Posadio bih dunju za rakiju na 30 ari. Zar nije cena od 1,5e visoka?

Jel može neko da mi da savet vezano za sadnice. Posadio bih dunju za rakiju na 30 ari. Zar nije cena od 1,5e visoka?
Mislim da je to ta cena za dunju,ja sam prosle godine uzeo po 1,3e i to uz rodjaka koji je uzimao veliku kolicinu 2000 sadnica dunje pa je bila ta cena inace je na manje isto bila 1,5e.Bitno je i kakva je sadnica tj.da ima dobro razvijen koren i ne ostecene pupoljke na mestu gde treba da se formira krosnja.

cena sadnice

Mislim da je to ta cena za dunju,ja sam prosle godine uzeo po 1,3e i to uz rodjaka koji je uzimao veliku kolicinu 2000 sadnica dunje pa je bila ta cena inace je na manje isto bila 1,5e.Bitno je i kakva je sadnica tj.da ima dobro razvijen koren i ne ostecene pupoljke na mestu gde treba da se formira krosnja.
2012god. Ja sam placao 2,5 evra ta cena je bila mahom po Vojvodini, cak je i prosle sezone ta cena dominirala

Danas sam ubrao oko 3-4 kilograma dunja iz voćnjaka koje sam ostavio za probu. Aroma je tu, krupnoća je tu, pravilan oblik ..., samo moraću sada da naučim da održim zdravlje ploda što bolje. Pojeo sam lep kompot :) a biće i za slatko .. ::torta::

Lepo,lepo... ::super:: jel bese druga godina,nisi ostavljao na svakoj plodove? Moje su u prvoj pa skupljam informacije za sledecu godinu :osmeh:

Tako je, sadnja jesen 2012. nisam ostavljao na svakoj, ostavio sam po jedan plod na oko 7-8 % od ukupnog broja stabala

- - - - - - - - - -

Primetio sam da unutar plodova koji su veoma lepi na oko , krupni i zdravi, unutra je meso počelo da tamni.. Imam knjigu "Dunja" od Evice M. gde se opisuje ova pojava i kaže se da se ne zna od čega i zašto nastaje....

Bas sam prosle nedelje bio kod komsije kada je brao dunje,kaze berem ranije iako su jos zelene da spasim sta se spasti moze,dosta mu trule na drvetu cak i one koje deluju dobro na oko kad ih rasece upravo tamne unutra,on ubedjen da je to zbog ovolikih kisa ovog leta jer kaze nije mu se to desavalo prethodnih godina,inace su mu u 6 godini sada.

Danas sam bio na pijaci, cena Dunja, neke lošije , sitnije otprilike druga klasa... na malo 100 dinara dok su prva klasa na malo 150 dinara

Nazad
Vrh