miroljubceful
Član
nisam zabunio nista koristi se streptomicin,koriuste ga mnogo jer je najefikasniji,ljudi koriste razne stvari za sve i svasta
vazna je efikasnost
vazna je efikasnost
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Razumeo sam kada- u kojoj fazi za moniljiu, bolest lista i inskticide, međutim ovo je mojim sadnicama prvo proleće i ja mislim da neće biti cvetova - jel tako? momak u rasadniku iz kojeg sam uzeo me je savetovao,pošto i oni takođe imaju dunjik da ako se ovog proleća pojave cvetovi da ih slobodno otkinem pošto nema potrebe da stoje jer i onako neće dati rod a biljka je preko njih podložna da primi erviniu. Šta mislite o tome. I kada-u kojoj fazi da prskam protiv ervinie?. I na mojim stablima su se pojavile ponegde slične šare kao što ih ima "uzunche" na postavljenim fotografijama, da li je to nešto bitno?plavo već jesi, pošto nemaš cvetove ove godine, onda jednom za moniliju kad dobro nabubre a kad krenu listići nešto za bolesti lista i insekte lista, insekticid možeš cipkord, dimetogal itd a za bolesti mankogal80 ali je dobro da vidimo ako neko zna i neki preparat protiv erwinie koja je specifična za dunju, ako vidiš da se neka grana suši, seci je odmah celu i ne žali, dunja ima lep porast kad je mlada, izbujaće opet sve to lepo..i pusti malo da krenu svi pupoljci, da se aktivira koren dobro i da vidiš koja grana će ići u koju stranu pa se odluči koji ćeš uzgojni oblik i prema tome odaberi koje ćeš grane ostaviti a ostale poskidaj skroz..ako budu još meke, mrdaj malo gore dole i možda se isčupa cela sa sve jabučicom, bolje će to zarasti nego da je isečeš makazama a i neće opet krenuti nova na mestu preseka.
Obzirom da sam jesenas posadio visnju i sljivu na malo vecim povrsinama posadio sam i nekih 100-ak dunja na jednoj odvojenoj parceli i desava se nesto sto mi nije bas najjasnije pa ako moze mala pomoc.
Gledam ove vase slike mladih zasada, nigde ne vidim da su krenuli pupoljci da bubre a tek listica nema a kod mene sljiva izgleda kao kad je posadjena jesenas sto je i normalno, visnja je nabubrela i gde-gde se vidi po neki listic a dunja je sva olistala duz citavog stabla, leskovacka manje a vranjska je bas olistala.
Zar ne bi trebalo prvo da olista visnja pa tek onda sljiva i dunja? Nesto mi tu nije jasno... Jel ima neko neku pretpostavku zasto je to tako?
Napomenuo bi da su oarcele na isti nacin pripremljene, da su vocke sadjene u isto vreme i na isti nacin, da je kvalitet sadnica bio jako slican i da ne vidim razlog da dunja bude toliko napredna...