Dunja

nisam zabunio nista koristi se streptomicin,koriuste ga mnogo jer je najefikasniji,ljudi koriste razne stvari za sve i svasta
vazna je efikasnost

plavo već jesi, pošto nemaš cvetove ove godine, onda jednom za moniliju kad dobro nabubre a kad krenu listići nešto za bolesti lista i insekte lista, insekticid možeš cipkord, dimetogal itd a za bolesti mankogal80 ali je dobro da vidimo ako neko zna i neki preparat protiv erwinie koja je specifična za dunju, ako vidiš da se neka grana suši, seci je odmah celu i ne žali, dunja ima lep porast kad je mlada, izbujaće opet sve to lepo..i pusti malo da krenu svi pupoljci, da se aktivira koren dobro i da vidiš koja grana će ići u koju stranu pa se odluči koji ćeš uzgojni oblik i prema tome odaberi koje ćeš grane ostaviti a ostale poskidaj skroz..ako budu još meke, mrdaj malo gore dole i možda se isčupa cela sa sve jabučicom, bolje će to zarasti nego da je isečeš makazama a i neće opet krenuti nova na mestu preseka.
Razumeo sam kada- u kojoj fazi za moniljiu, bolest lista i inskticide, međutim ovo je mojim sadnicama prvo proleće i ja mislim da neće biti cvetova - jel tako? momak u rasadniku iz kojeg sam uzeo me je savetovao,pošto i oni takođe imaju dunjik da ako se ovog proleća pojave cvetovi da ih slobodno otkinem pošto nema potrebe da stoje jer i onako neće dati rod a biljka je preko njih podložna da primi erviniu. Šta mislite o tome. I kada-u kojoj fazi da prskam protiv ervinie?. I na mojim stablima su se pojavile ponegde slične šare kao što ih ima "uzunche" na postavljenim fotografijama, da li je to nešto bitno?

Jel zna neko gde bih mogao nabaviti jedno 40 sadnica Leskovacke dunje? Pozeljno da je okolina NS/ZR, ako ne onda moze i sa daljih mesta pa da posalje kuririma.
Normalno, da je proveren rasadnik.

Zoransm, ako bude cveta, biće i ploda ako budu ispunjeni ostali uslovi (oprašivanje, nesmrznut tučak...), ali je tebi savetovano da ih poskidaš da bi stablo više naraslo, izeš par plodova ako ti stablo zbog hranjenja plodova uopšte i ne naraste kapiraš..plodovi mnogo crpe stablo i bude slab porast, a tebi je bitnije da više poraste ovu godinu nego da ubereš par plodova.

Tako ako poskidaš odmah te cvetove, dok ne zametnu plod, nećeš raditi prskanje protiv monilije u cvetu, već samo kad pupoljci dobro nabubre jedno prskanje za svaki slučaj ili nemoj uopšte ako skineš cvetove u fazi belih balona tj kokica.

Mozda ima sadnica u okolini krusevca (Bele vode) ako te zanima dao bih ti broj coveka, ja sam do sada kod njega uzeo oko 1000 sadnica . ? I sve su super,sem sto je 6-7 komada zeznula susa prosle godine.

narode dunje nema za sadnju
imas naci neke sadnice od 60-70 cm debljine 3-4 mm
ne samo da nema dunja u principu nema vise niceg sve otioslo sto je valjalo

- - - - - - - - - -

narode dunje nema za sadnju
imas naci neke sadnice od 60-70 cm debljine 3-4 mm
ne samo da nema dunja u principu nema vise niceg sve otioslo sto je valjalo

Ja sam narucio iz rasadnika Kalem Plus, tu negde kod Lazarevca.
Poslace mi sutra lik, a ako bas budu kao sto kazes 60cm visine i par mm debljine necu uzeti sigurno.

ako nije tajna po kojoj je ceni i reci cu ti odmah sta mozes ocekivati
jer pouzdano znam da je jos krajem novembra niej bilo i da su tada nudili 200 dinara po komadu da dodju po nju
moguce je da neko ima par komada ako jeostavio za nekog namenski pa mu odrekli ili sta vec
ovako tesko druze moj da se moze sada naci valjana sadnica

to je Dalibor,ok je decko sve sto bih ti rekao slagao bih te,jedino ako je cuvao za nekog pa pomerili zbog vremena za jesen a nije neka kolicina,u svakom slucaju znaces sutra kada ti stigne,nadam se da ce biti sve ok jer znam da radi ozbiljno

Da, meni takodje deluju ozbiljno. Videcu prekosutra kada stigne pa cu vas izvestiti :)

- - - - - - - - - -

Evo da javim da sam dobio jutros sadnice i da su odlicne.
30 komada leskovacke je kao za izlozbu, oko 1.5m su i dobro oziljene, a poslao mi je jos 5 komada nekih tankih koje nisu ni za k... ali sam posadio. Takodje i oprasivaci (vranjska) su jako slabi i tanki, ako se i ne prime zamenicu ta 4 komada na jesen.
Sve u svemu zadovoljan sam. Odmah sam ih zasadio a vec pocela neka kisa da pada, idealno. Nadam se da ce se primiti.

Danas malo slikao nove zasade koje su blizu kuce,da ne bude da krijem nesto:osmeh:Dunja Leskovacka i Vranjska,sadnja 4,5x4,5 120kom.Ako budem sutra isao slikacu i matoru i zasad mlade pored,to nije blizu.

Obzirom da sam jesenas posadio visnju i sljivu na malo vecim povrsinama posadio sam i nekih 100-ak dunja na jednoj odvojenoj parceli i desava se nesto sto mi nije bas najjasnije pa ako moze mala pomoc.

Gledam ove vase slike mladih zasada, nigde ne vidim da su krenuli pupoljci da bubre a tek listica nema a kod mene sljiva izgleda kao kad je posadjena jesenas sto je i normalno, visnja je nabubrela i gde-gde se vidi po neki listic a dunja je sva olistala duz citavog stabla, leskovacka manje a vranjska je bas olistala.

Zar ne bi trebalo prvo da olista visnja pa tek onda sljiva i dunja? Nesto mi tu nije jasno... Jel ima neko neku pretpostavku zasto je to tako?

Napomenuo bi da su oarcele na isti nacin pripremljene, da su vocke sadjene u isto vreme i na isti nacin, da je kvalitet sadnica bio jako slican i da ne vidim razlog da dunja bude toliko napredna...

Obzirom da sam jesenas posadio visnju i sljivu na malo vecim povrsinama posadio sam i nekih 100-ak dunja na jednoj odvojenoj parceli i desava se nesto sto mi nije bas najjasnije pa ako moze mala pomoc.

Gledam ove vase slike mladih zasada, nigde ne vidim da su krenuli pupoljci da bubre a tek listica nema a kod mene sljiva izgleda kao kad je posadjena jesenas sto je i normalno, visnja je nabubrela i gde-gde se vidi po neki listic a dunja je sva olistala duz citavog stabla, leskovacka manje a vranjska je bas olistala.

Zar ne bi trebalo prvo da olista visnja pa tek onda sljiva i dunja? Nesto mi tu nije jasno... Jel ima neko neku pretpostavku zasto je to tako?

Napomenuo bi da su oarcele na isti nacin pripremljene, da su vocke sadjene u isto vreme i na isti nacin, da je kvalitet sadnica bio jako slican i da ne vidim razlog da dunja bude toliko napredna...

Druze i vreme mu je da krene. Kod mene je krenulo svo voce.

Ali kod mene u okolini nisu olistale ni stare vocke a kamoli mlade. Ima u okolini jos mladih zasada ni na jednom stablu se ne vide listici pa me zato cudi kako bas dunja prva da olista...

Nazad
Vrh