Balanstra me pitao preko pm. pa cu odgovoriti ovde zbog ostalih.
Balanstra:
Koliki su prinosi, koja je otkupna cena, koliko puta se prska, jel skupa hemija, djubrenje...?
Odgovor :
Prinosi zavise od tebe iskljucivo,kako je budes odrzavao tako ce ti radjati. Otkupna prosecna cena ove godine je bila 45 dinara za kilogram . Prska se 2x jesen 1-3x prolece ( prevencije od monilije,ervinije...mada sa ervinijom se tesko bori ko je navuce). Ervinija je najgora bolest kod dunje deluje infektivno-imunoloski , znaci da kada biljci padne``imunitet`` zbog nedostatka necega otvaraju se vrata i eto ti ervinije (ovo je najprostije receno).Krajnji lek ove bolesti je sekira,ukoliko se zapusti mnogo.Dalje prskanje imas u cvetu,uranoj fazi ploda pa na dalje.Koliko puta se prska zavisi od godine,ali na pr. 7-8 puta,sa prihranama folijarnim.Hemija je skupa ukoliko imas dosta sadnica,na tvojih 15-ak ari nece biti nista skupo. Djubri se stajnjakom u jesen + Vockal (vestacko djubrivo namenjeno za voce ) kolege bolje znaju koliko cega ima u njemu. I imas prolecno djubrenje ,bas se i ja raspitujem ovih dana,neko baca oko stabla NPK neko UREU , i ja bih voleo da znam sta je bolje,i koliko bacati po trogodisnjoj sadnici?????
Zemlja se obradjuje u jesen podrivacima ili tanjiracom (ukrstaju se tanjiri) kad zemlja malo odmekne,mada su podrivaci zakon. prolece kad krene trava onda obradjujes ,cime stignes ili sta ti je dostupno,sitnilica,roto-drljaca,ako nemas ovo onda opet ukrstas tanjire na tanjiraci....i tako celo leto...... Nek neko dopuni sta bi moglo jos....
Pozdrav!