Drljače

Ako mene pitate priprema za sjetvu bilo to proleće ili jesen broj 1 je Rd. Prednosti su: radi u svim zemljištima, dubina obrade kako želiš i ujedno precizna dubina, paker valjak sabije zemlju, u 95% slučaja po oranju direktno u jednom prohodu pripremi za sjetvu. A vidio sam ove godine rođak je posle sjetve pšenice preletio sa Rd (sa paker valjkom) i napravio ravno kao astal parcelu, ujedno je valjak povaljao sjetvu. Pšenica je nikla jednako i brzo za izložbu.

Ako mene pitate priprema za sjetvu bilo to proleće ili jesen broj 1 je Rd. Prednosti su: radi u svim zemljištima, dubina obrade kako želiš i ujedno precizna dubina, paker valjak sabije zemlju, u 95% slučaja po oranju direktno u jednom prohodu pripremi za sjetvu. A vidio sam ove godine rođak je posle sjetve pšenice preletio sa Rd (sa paker valjkom) i napravio ravno kao astal parcelu, ujedno je valjak povaljao sjetvu. Pšenica je nikla jednako i brzo za izložbu.
Au, odakle mu ideja za tako nešto?

Nije to samo njegova ideja, ima ih još koji su počeli tako raditi. Iskreno ako neko ima dva prolaza sa Rd onda je bolje da drugi prolaz bude posle sjetve. Ove godine je bilo jako izraženo nicanje pšenice na sitno pripremljenom zemljištu i gruba priprema. Takođe i valjanje je pokazalo rezultate. A drljanje nije puno pomoglo ako se nije dobro usitnilo. Vidim ovdje da se drlja posle sjetve pšenice samo sa imt sijačicama, ko ima ove novije niko ne drlja jer dobro ukrije sjeme osim iza točkova traktora.

Ima li neko iskustva sa Agrofour drljacama? Oko 25% je jeftinija od tupanjca. Ujedno koju preporucujete za traktor od 130ks? Prodavci preporucuju 5.5metara i 6 metara,, meni to nekako mnogo mislio sam od 5 mozda, za polutesku pricam, tesku ne bih uzimao.

Tako je gazda rekao kada sam bio pitao na vašaru. U suštini može da kaže šta hoće. Retko ko je to proveravao na vagi... Proslavio ga deda sa špartačima i sada može kako hoće.
Do aprila 2021 cena za 6,6m polutešku je bila 3800e bez PDV-a sa daskom i dva reda rotora. Davao je i za 3600e ko je bio uporan. Cena gvožđa je išla gore dole. Sada je i pala. A cena proizvoda ni Euro što bi se reklo.... Kažu da će od nove godine mnoge mašine ići još oko 25% gore....( drugar hoće da uplati spremač, bio na par mesta svi isto rekli)

Poslednja izmena:
Ako je tolika razlika u ceni onda po meni nema dileme. Da je 5-10% onda bar zbog daljnje prodaje kupiti Tupanjca.
Tupanjac 5.5 metara ojacan ram 6100+pdv obican ram 250e jeftiniji. Agrofour 5.5 metara 4600e ili 4800e (mislim da je 4600). Cene za polutesku drljacu. Ja sam jos u dilemi ili spremac ili drljaca ali nekako sve vise vuce na drljacu. Inace i spremac u Ferocoopu 5.3m je jeftiniji od Tupančeve drljace gore pomenute sa ojacanim ramom za 700e.

Nazad
Vrh