držanje u sistemu krava-tele

Učlanjen(a)
5 Feb 2009
Poruka
1.340
Lokacija
Krusevac/Beograd
@mario
Jesu li ovo dubrovčanke?
Ima meleza na zadnjoj slici a rogovi mi se ne svidjaju. Boja bika mi se sviđa na zadnoj. Čini mi se da su drugačije od makedonskih i kuršumlijskih.
 

Manjevic

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
14 Maj 2011
Poruka
5.535
Lokacija
Kladovo
Da li se ovaj sistem drzi samo na pasnjacima? Ili moze i u stali tokom cele godine? Mislim, da li se isplati tako?
 

Nedeljko A.

Član
Učlanjen(a)
11 Nov 2013
Poruka
557
Lokacija
Nadalj
I mene to zanima, ali cisto sumnjam da se isplati. Po tome jedina zarade je 500 e otprilike godisnje za tele, a troskovi?
 

Manjevic

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
14 Maj 2011
Poruka
5.535
Lokacija
Kladovo
Pa kazu da se tele drzi kod krave, do 250-300kg, a takvo tele vredi sigurno 600-700e. E sada ako jedna krava ne pojede vise od 300e, onda se isplati. Ali cisto sumnjam da moze samo toliko da pojede....
 

Manjevic

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
14 Maj 2011
Poruka
5.535
Lokacija
Kladovo
Kako se isplati ako se drze u zatvorenom? Mozda su jake subvenciji za takav sistem.
 

Nedeljko A.

Član
Učlanjen(a)
11 Nov 2013
Poruka
557
Lokacija
Nadalj
To pod uslovom da je musko, ali koji je to rizik, tele ne daj boze ugine i sta onda? To se ja mislim ispalti samo na velikom broju grla.
 

maximus

Novajlija
Učlanjen(a)
5 Maj 2012
Poruka
29
Lokacija
Pozarevac
Zna li neko gde se moze nabaviti seme hereford bikova.?.Osemenio bih simentalca njime cuo sam da je to pravo kada se ukrste,inace sam osemenjavam imam svoj kontejner i sertifikat za V.O.
 

maximus

Novajlija
Učlanjen(a)
5 Maj 2012
Poruka
29
Lokacija
Pozarevac
Angusi su dobri za to ali i mogu nabaviti semena,ali ja imam simentalca i neznam kako bi to ispalo...Cuo sam da Angusa ukrstaju sa holstajnom i dobiju kao to dobra grla za sistem krava tele,vecu mlecnost od angusa cistog i bolju misicavost od holstajna...e sad koliko je to tacno neznam..Ali ako u simentalca koji je za tov dobar ukrstis hereforda ili limuzin kao sto kazes kolega, koji je otporniji na vremenske prilike i neprilike dobijas super grla za sistem krava tele.
 

kifler

Član
Učlanjen(a)
20 Dec 2010
Poruka
936
Lokacija
Gaj,Kovin
U aprilu , maju i junu mozes drzati bilo koju rasu ili meleze na pasi i svi ce biti ok (oko 90 %) 10 % uvek zagulji , e sad zavisi kako misli sistem krava tele , dali pod vedro nebo ili da imaju gde da se sklone od kise? Dali cista pasa ili dohrana? Trenutno imam oko 50 grla na pasi (cista pasa bez dohrane) mogu ti reci da sam zadovoljan kako izgledaju krave junice i telad, moje iskustvo glasi da krave koje su odgojene u stali teze preguraju kriticne periode (jul i avgust) dok mladja kategorija to jes junad lakse podnosi ekstremne uslove Deliblatske pescare , dok telad koja se tamo rodi i odraste za njih nema prepreke, za ovaj sistem moras imati dosta pasnjaka , vode i neprekosnovenog cobanina sa dresiranim pulinima samo tako mozes opstati (ili el cobanica) ne menjaj simentalca nizasta :ppozdrav:
 

maximus

Novajlija
Učlanjen(a)
5 Maj 2012
Poruka
29
Lokacija
Pozarevac
Grla bi drzao na sejanom pasnjaku,posejao bi sudanske trave,imam salas i zemlje u krugu od 10 hektara i neobradivih povrsina neki hektar suma vrbaka.Dohranjivao bi ih jarmom,a za pocetak ogradi se el.pastirom,valjda ga nece preleteti :) i pregradim na pola odprilike oko 4,5 hektara,i tu pasu dok na ostalih 5 ha trava raste i samo ih prebacim u drugo polje,dok nA r predhodno se travnjak oporavlja,raste,nadjubren....za 30-tak grla videcemo..to su planovi..alternativni ako se situacija sa mlekom ovako nastavi..
 

pevtschik

Član
Učlanjen(a)
26 Avg 2010
Poruka
89
Lokacija
Oplanići, Kraljevo
Na farmi porodice Bugar u Ečki, koja stočarstvu pristupa na drugačiji način. Ne vole štalu, piju iz bara, brane se u krdu, ne smetaju im zima i kiša, ne vole vetar ROSA SE lagano diže stvarajući izmaglicu na utrini među ribnjacima po kojima je selo Ečka, nedaleko od Zrenjanina, postala poznata. Po pašnjaku od nekoliko stotina hektara odjekuje "Amo cice, ajmo!". Adam Bugar, vlasnik farme goveda bez muzilica, hladnjače za mleko i ambara za kukuruz, poziva svoje "blago". Stotinak goveda rase hereford, crveno-belih, sa karakterističnom belom grivom na vratu i hrptu, prepoznaju glas svog vlasnika.

Ova rasa, kako objašnjava Bugar, dok se ukupno 117 krava, junica i teladi polako i bojažljivo primiču, praćeni podozrivim pogledom dominantnog bika koji se češe uz grm drenjine, poznata je po tome što pašnjaku i otvorenom prostoru, čak i po ciči i najvećoj kiši, daje prednost nad bilo kakvim objektima.

- Gajili smo "klasične" simentalce od 1983. pa sve do 2003. godine, prvi u Srbiji smo podigli veliku privatnu farmu i godinama smo bili rekorderi u proizvodnji mleka, ali, onda su se stvri promenile i taj je posao postajao sve manje isplativ - objašnjava Bugar. - Nekoliko godina sam pokušavao da nađem novi posao, pokušao sam sa ribnjakom, ali u tome se nisam našao, pa smo se opet vratili stočarstvu, ali, ekstenzivnom, bez proizvodnje mleka. Goveda gajim u sistemu "krava - tele", a glavni profit ostvarujem od prodaje rasne teladi, koja za sedam meseci, dostignu težinu i do 220 kilograma. Godišnje uspem da prodam pedesetak komada, a cena im ide do četiri evra za kilogram.
Umesto da u veliku, modernu zidanu štalu, koja još uvek stoji na imanju, iako su u njoj goveda tek pokoji dan godišnje, kada je zima baš jaka, a i tada gledaju da što pre izađu, Bugar je od mesne zajednice zakupio 500 hektara pašnjaka, i na njih pustio neobične, neki bi rekli i poludivlje - hereforde, goveda britanskog porekla, čiji koreni sežu u period dok su ovom ostrvskom zemljom lutali Kelti.
ostatak teksta :
http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:572117-Carstvo-goveda-bele-grive
 

smiljan123

Član
Učlanjen(a)
24 Mar 2016
Poruka
1.676
Lokacija
Prnjavor
Pisao sam negdje da mi kolega ima dvije krave i pripinje ih na lancu,al zato telad pusti i hodaju oko krava.Telad imaju na volju koncetrat i vodu.Junac od 350 kila pose kravu...Nema da gruva u nju.Sad je to bik preko 700 kila al neznam koliko je star.Sad ima zensko telce i sa 5 mjeseci je veliko ko moje od najmanje 8 mjeseci.Kravu izmuza prvih 7 dana dok tele ne ojaca...
 

meyconi

Član
Učlanjen(a)
14 Okt 2009
Poruka
215
Lokacija
Batinac, Cuprija
Koja bi povrsina odokativno trebala po kravi za ispasu, koliko sa a koliko bez da se poliva pasnjak? Koja povrsina bi trebala za 50 krava u zimsku dohranu a da prolece leto i jesen dok ne bude snega da budu na ispasi? Na koliko bi trebalo da se pomera iz jednog dela pasnjaka u drugi? I ono sto niko ne rece ovde, jel stavio neko na olovku , koji je rashod po kravi na godisnjem nivo ukljucujuci i zimsku dohranu, a koji je prihod od tog teleta koji daje? Da li je isplativiji prodati telad posle odbijanja, ili ih finisirati sa dohranom pa prodati? Isuvise uopsteno , niko ne pominje konkretne brojke, naravno od oka , plus minus. Kod nas je sve u plusu i minusu , varira.
 
Vrh