Dođite u Srbobran 06.08.2011. na takmičenje orača

dukej

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
14 Avg 2007
Poruka
6.651
Lokacija
Srbobran
Iako sam već pisao o ovome u temi http://poljoinfo.com/showthread.php?2618-Profesionalni-oraci-i-takmicenja./page3 , otvaram novu temu samo iz razloga da je što više forumaša vidi i bude obavešteno o održavanju XII Srbobranske Brazde, srbobranskog takmičenja orača. Ako uredništvo foruma smatra da je nepotrebno otvaranje nove teme neka je ukloni, ali ih ja ipak molim da je ostave do subote, 06. avgusta 2011. kada se održava to takmičenje.

Dakle, u subotu, šestog avgusta, u 09 h, u Srbobranu se održava XII Srbobranska Brazda. To je takmičenje u oranju na kojem mogu svi učestvovati. Počelo je kao takmičenje orača iz opštine Srbobran, ali organizatori već godinama pokušavaju da to takmičenje omasove i podignu na viši nivo, pa pozivaju sve koje žele da se prijave za takmičenje i pokažu svoje umeće u oranju. Pripremljene su vredne nagrade za najbolje, a bez obzira na plasman svima je zagarantovano dobro druženje i provod.

Organizatori takođe pozivaju i sve posetioce da posete ovo takmičenje i vide kako pravi majstori oru. Za sve takmičare i posetioce organizator je pripremio besplatan doručak i ručak, a biće i pića koje ipak morate sami platiti.

Za takmičenje se možete prijaviti (a i dobiti sve potrebne informacije) u MZ Srbobran na telefon 021/730-133, ili na samoj manifestaciji.

Evo sad malo i o tome gde se održava takmičenje orača. Da bi videli svaku sliku u velikoj rezoluciji potrebno je samo da kliknete na nju.

-Na prvoj slici strelica pokazuje gde je Srbobran.:osmeh:
-U Srbobran možete doći iz četiri pravca: iz pravca Novog Sada, Subotice, Vrbasa i Bečeja. To se vidi na drugoj slici. Takođe se vidi i lokacija održavanja takmičenja.
-Na naredne tri slike se bolje vidi lokacija gde će se održati takmičenje u oranju. To je parcela srbobranske zadruge "OZZ Srbobran" i nalazi se pored samog asfaltnog puta Novi Sad - Subotica (Put 22.1), na deonici tog puta između Srbobrana i Feketića, 4km severno od Srbobrana, sa desne strane puta. Dakle, ko dolazi iz pravca Subotice, taj neće ni ući u Srbobran, odnosno kad prođe Feketić, posle 7-8 km će naići na "Brazdu". Ko dolazi iz pravca Novog Sada, treba samo da se drži puta, nigde ne skreće, prođe kroz ceo Srbobran i nakon 4km od Srbobrana prema Feketiću je "Brazda".

Za one koji dolaze iz pravca Bečeja i Vrbasa slede naredne slike.

-Glavna ulica u Srbobranu je ulica Svetog Save i ona je u stvari na samom putu Novi Sad - Subotica, pa bi onaj ko dolazi iz pravca Bečeja ili Vrbasa trebao da dođe do nje i u njoj krene u pravcu Subotice.
Oni koji dolaze iz pravca Bečeja najlakše će doći do glavne ulice ako skrenu u ulicu Petra Drapšina (neposredno pre Katoličke crkve), ili ako promaše to skretanje neka samo prate put do drugog semafora i tu je rasksrsnica sa glavnom ulicom gde skreću desno, prema Subotici.
Oni koji dolaze iz pravca Vrbasa, takođe mogu skrenuti u ulicu Petra Drapšina i tako doći do raskrsnice sa glavnom ulicom, ili ako promaše skretanje neka samo nastave tim putem i opet će kroz Karađorđevu ulicu doći do semafora i raskrsnice sa glavnom ulicom, gde će skrenuti levo prema Subotici. Ispred svih tih glavnih raskrsnica postoje putokazi (na drugoj slici su označeni strelicama), tako da je lako snalaženje. Osim toga, na sam dan održavanja "Brazde" će biti postavljeni i privremeni putokazi ka lokaciji održavanja takmičenja.Za sad toliko. U naredna dva dana ću postovati još informacija vezanih za Srbobransku Brazdu, da bi ova tema bila vidljiva u novim porukama, kako bi je što više forumaša uočilo.
 

dukej

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
14 Avg 2007
Poruka
6.651
Lokacija
Srbobran
Juče sam pisao kako da dođete na XII Srbobransku Brazdu, a danas ću napisati šta vas tamo očekuje, i zašto se vredi prijaviti za takmičenje ili doći makar samo kao posetilac.

Organizatori su se ove godine baš dobro potrudili da ova Brazda bude organizovana na visokom nivou i da svakom ko dođe na nju, bez obzira bio takmičar ili gledalac, ostane u lepom sećanju i uspomeni.

Kao što sam već ranije pisao u temi http://poljoinfo.com/showthread.php?...micenja./page3 , glavno dešavanje je takmičenje u oranju i ono se odvija u tri kategorije:

A kategorija - jednobrazdni i dvobrazdni plugovi (oru parcelicu od 1500 m2)
B kategorija - trobrazdni plugovi (oru parcelicu od 3000 m2)
C kategorija - četvoro i višebrazdni plugovi (oru parcelicu od 3000 m2)

Plugovi obrtači nemaju svoju posebnu kategoriju već se takmiče kao ravnjaci.

Za takmičare u sve tri kategorije su obezbeđene vredne nagrade:

1. mesto - 20.000 din i letovanje deset dana na moru u srbobranskom odmaralištu u Sutomoru
2. mesto - 15.000 din
3. mesto - 10.000 din
4. i sva ostala mesta do poslednjeg, dobijaju robne nagrade u vidu 2-3 setvene jedinice semenskog kukuruza

Pored ovih nagrada, nagradiće se još i:

- najmlađi takmičar sa dva raonika za IMT plug
- najstariji takmičar sa dva deflektora za IMT plug
- najopremljeniji traktor sa poklon paketom jednog od sponzora Brazde
- za eventualne žene takmičare biće obezbeđene specijalne nagrade

Dakle, svako ko dođe da se takmiči, neće otići kući praznih ruku. Pored ovih nagrada, svako će dobiti još i diplomu o učešću, majicu i kačket sa logom XII Srbobranske Brazde.

Pošto je ograničen broj isparcelisanih parcelica za takmičenje, organizatori mole sve one koji nameravaju da se takmiče, da se ipak prijave i informišu ranije na telefon Mesne zajednice Srbobran 021/730-133, da bi se predupredilo da neko dođe traktorom iz daleka, a ne bude imao mogućnosti da se takmiči.

Pored takmičenja u oranju, svi takmičari, ali i posetioci, će moći da se prijave za takmičenje u spretnosti vožnje traktora. Za ovo takmičenje je organizator obezbedio svoj traktor i prikolicu, kako bi svi imali iste uslove u ovom takmičenju. I u ovom takmičenju su obezbeđene vredne nagrade:

1. mesto - dva raonika za Vogel plug
2. mesto - tri setvene jedinice uljane repice
3. mesto - 150 kg NS semenske pšenice

Ovde nije kraj takmičenjima.:osmeh: Organizovano je još jedno takmičenje koje je predviđeno prvenstveno za najmlađe posetioce brazde, ali mogu da se prijave i stariji. Radi se o zabavno rekreativnoj igri "Kofa", gde je zadatak da se što više i brže sastave šrafovi i matice u zamućenoj vodi. I ovde su veoma lepe nagrade:

1. mesto - živo jagnje sa crvenom mašnicom
2. mesto - dva ćebeta
3. mesto - burence za rakiju

Naravno, organizator je mislio i na posetioce! Posetioci se pozivaju da se prilikom dolaska na Srbobransku Brazdu prijave kod organizatora (besplatno) jer će pre ručka biti organizovana tombola u kojoj učestvuju svi prijavljeni posetioci. Nagrade su:

30 litara paradajza
2-3 otkivanja raonika kod jednog od sponzora iz Srbobrana
2x2 vulkaniziranja i balansiranja guma putničkih vozila kod jednog od sponzora iz Srbobrana
40 kg sojine pogače
možda još koja setvena jedinica semenskog kukuruza
...

Dakle, zaista vredi doći na Brazdu. Pored ovih takmičenja, biće prisutne i skoro sve semenske kuće koje su prisutne kod nas na tržištu (NS, AS, Hibrid doo Beograd, Pioneer, KWS, LG, Deklab...). Oni će imati svoje štandove gde se posetioci mogu informisati o njihovim semenima kao i dobiti odgovarajući prigodni propagandni materijal (prospekti, olovke, upaljači, i sl.).

Gosti Srbobranske Brazde će biti i zvanično registrovana organizacija "Orači Srbije" i njihova dva predstavnika, koji su se ove godine takmičili na svetskom prvenstvu orača u Švedskoj. Ko zna, ako im se svidi ova Srbobranska Brazda, možda u nekoj narednoj godini organizuju i neko republičko takmičenje orača kod nas.

Posetioci će moći još da vide kako se oralo pre ere traktora, planirano je da jedan čovek demonstrira oranje sa konjima i konjskim plugom.

Kad posetioci obiđu sve ove aktivnosti na brazdi, normalno je da i ogladne! :osmeh: Zato je organizator obezbedio doručak (friška hurka i čvarci) i ručak, a biće i kuvanih kukuruza (šećerac). Podrazmeva se da je sve besplatno!


Red je da se spomene i ko je zaslužan da se sve ovo obezbedilo za Srbobransku Brazdu. Pored Mesne zajednice Srbobran i njenog predsednika organizacionog odbora Đorđeta Debeljačkog, domaćin ove manifestacije je još i OZZ Srbobran na čelu sa dipl. ing Marijom Kujundžić. Bez njih ova Brazda sigurno ne bi bila ovako oraganizovana.

Dakle, dođite u subotu 06.08.2011. u Srbobran na XII Srbobransku Brazdu!
 

zorancile

Novajlija
Učlanjen(a)
16 Mar 2010
Poruka
3.141
Lokacija
Bašaid
Radi se o zabavno rekreativnoj igri "Kofa", gde je zadatak da se što više i brže sastave šrafovi i matice u zamućenoj vodi.
Za ovakvu igru nisam dosad čuo, svidja mi se ideja.
 

miroslav k

Član
Učlanjen(a)
4 Nov 2009
Poruka
5.491
Lokacija
Bački Petrovac 20 km severno od Novog Sada
ja sam bio da se takmicim pre odprilike 10 godina, bilo je nas 4 iz Backog Petrovca, svi sa dvobrazdnim plugovima sa agregatom 60-70ks, ja kao mladi i ostali iskusni oraci isli su po takmicenjima dok se organizovalo za stare SFRJ,
verujte ono u Srbobranu je bila namestaljka sve nagrade pokupili domaćini,a njihovo oranje katastrofa, a sudije nisu radili kako valja, tu se gleda sve kao sto je otvaranje brazde, zatvaranje dubina....
bar je tad tako bilo, nadam se da ce ove godine biti sasvim drugacije
i to bi trebalo drukcije da se organizuje, da budu isti traktori i plugovi, a ne neko dodje sa Leopardom a neko sa specjalnim plugom za takmicenje,
i to da takmicari nemoraju dolaziti sa svojim traktorima nego da obezbede nekoliko traktora za takmicare koji su udaljeni nekoliko stotine km, lako je vama kad ste tamo a sta za ostale, da se tako organizuje kao nekad mislim da bi bilo puno takmicara i sa susedne HR Slovenije itd.
meni to izgleda kao neki spit, ko ima najaci traktor najbolji plug..
nemojte zameriti ali to je moje mislenje
 

dukej

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
14 Avg 2007
Poruka
6.651
Lokacija
Srbobran
Pitam se samo, ko je u današnje vreme sposoban da obezbedi potreban broj traktora i plugova za takmičenje? Ne znam da li iko može, ali sam siguran da Srbobran, kao izuzetno siromašna opština, to ne može! Nisam siguran, ali mislim da i na svetskom prvenstvu organizatori ne obezbeđuju takmičarima traktore i plugove, pa vidite onda koliko je realno da to uradi neka mala sredina poput naše.

Da nastavim o Brazdi, danas ću okačiti pravilnik takmičenja, takmičari da vide šta se traži od njih, a posetioci da mogu videti od čega sve zavisi plasman. Pravilnik je sa jedne od prošlih Brazda ali važi i za ovu. (Klikom na malu sličicu dobićete veću rezoluciju koja omogućuje da se lepo može pročitati tekst.)

Takmičarima pre takmičenja, sudijska komisija detaljno objasni pravila i na pripremljenim primerima pokaže šta se traži od njih (kao ide otvaranje brazde, kad čekaju da ih sudije ocene, šta je bitno a šta nije, šta se koliko boduje i druge stvari...), tako da nije problem ako se neki takmičar prvi put sreće sa ovakvim načinom takmičenja. Tek kad svim takmičarima bude sve do detalja jasno, pristupa se izvlačenju rednih brojeva i parcelica koje će da oru.Iz pravilnika se vidi da sam izgled oranja nije jedino što odlučuje i da tu ima još mnogo stavki koje se boduju, a koje se na kraju ni ne vide po samom oranju! Najčešće su pobednika odlučivali negativni poeni, odnosno dodela negativnih poena kad se plugom uhvati lenija ili ako se čepa međa sa komšijom. Oranje može biti na izgled bolje od nekog drugog a da ipak bude lošije u plasmanu, jer je moguće da je dobilo manje poena na račun manje ili veće dubine oranja od zadate, dubine kod otvaranja brazde, da je traktorista očepio komšijsku među (i onu sa strane njegove parcelice ali i onu preko puta lenije kod okretanja) a sudija ga video, kasno podigao plug pa ovaj zakačio leniju, itd, itd... Sudije su nezavisne i ljudi od ugleda i znanja iz ove oblasti, predvodi ih prof. sa Poljoprivrednog fakulteta, a domaćini su obično samo pomoćno osoblje (nose zapisnik, merač dubine i sl.), što bi trebalo da garantuje regularnost takmičenja.

Juče sam pisao da se nagrađuje najopremljeniji traktor. Da malo pojasnim, ne ocenjuje se tu sam traktor, već oprema pluga i pribra za oranje, merenje i obeležavanje međe i pravca oranja. Dakle, gleda se da li postoji ašov, crtalo i točak (bez obzira da li su vam potrebni i da li ih koristite, možete ih okrenuti i naopačke, bitno je da su tu), onda metar ili hvat kojim će te odmeriti sredinu parcele odakle startujete, i nešto što će vam služiti za orijentir na drugoj strani parcele za izvlačenje pravca .(Ja sam koristio ašov sa nataknutim džakom na držalje :osmeh: , a bilo je i onih koji su se potrudili pa napravili neke zastavice sa izrezbarenom drškom i sl.).
 
Poslednja izmena:

dukej

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
14 Avg 2007
Poruka
6.651
Lokacija
Srbobran
Još jednom da podsetim i pozovem sve forumaše da dođu sutra na takmičenje u oranju - XII Srbobransku Brazdu!

Skup je u 09.00 h, posle koga će biti otvaranje i izvlačenje takmičarskih brojeva. Samo oranje bi po programu trebalo da počne u 10.00 h ali obično počne malo kasnije. Kad dođete, prijavite se organizatoru kako bi učestvovali u tomboli koja će biti pre ručka.
 

dukej

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
14 Avg 2007
Poruka
6.651
Lokacija
Srbobran
Biće slika, nešto me zeza fotoaparat pa ne mogu da ih prebacim u komp. Čim to rešim staviću slike.
 

sale ratar

Član
Učlanjen(a)
3 Jan 2012
Poruka
4.886
Lokacija
turija

Učestvujem na takmičenju orača zadnjih 8-9 god. i dva puta osvajo prvo, jednom drugo i jednom treće.Imam neke slike što mama slikala ali ništa naročito.
 
Vrh