Dizel D-2 i Eurodizel razlika

A sto ne bi promenio?Ima najmanje 5 vrsta obicnog ED na trzistu.Da ne pricamo o gasnom ulju ili nafti na crno.Nadjes koji je dobavljac najkvalitetniji i tih 4x4000din ti se vrati za prolecnu sezonu u potrosnji.

Naročito ako se udruži par ljudi iz istog mesta ili kraja.
Rafinerijski su razlike (zaista) male, distribucija je sve bolja (novi kamioni), ali rezervoari na pumpama i njihovo ne(redovno) čišćenje te mogućnost prodora atmosferskih i/ili podzemnih voda u rezervoar, mogu da naprave razliku.
Ne mora se raditi ni za sve dobavljače, nego par njih (najbližih), a ni kompletne analize.
Najbitnije je uraditi:
cetanski indeks ili broj (jedno od ta dva - što više to bolje, min. 46/51), voda u gorivu (max. 200mg/kg, što manje to bolje), ukupne nečistoće (max. 24 mg/kg, po EN ISO 12662, što manje to bolje) i donja toplotna vrednost (min. 42,0 MJ/kg, što više to bolje).,

P.S.
Za analize ... npr. SGS Srbija.
 
Био сам пре неки да до Бијељине, стао ан пумпу да наточим гориво и малко бацио спику са радником, каже очекује се ускоро цена горива у РС као и у Србији, разлог је очигелдан...некоме смета што се мање купује горива у србоји по изузетно повољним ценама, па сад да нам омогући исто тако куповину горива по исто повљоним ценама и у босни.....
 
Mol odlican. I te boje nemojte gledati za 200_300€ na 25.000 i bice i plav izut i kakav zelis. I nekad smo d2 trosili manje od 3l po jutru u spremanju sad ed nemoz bez 4l.
 
Trebalo bi da se gorivo kupuje na kilograme, a ne na litre. Kvalitetnija goriva su teza i zato im je i potrosnja manja. Mol je od svih prodavaca deklarisano kao teze gorivo, ali ne nesto znacajno kvalitetnije od ostatka kvalitetnih goriva. Mislim da su to jako male razlike u kvaliteteu i ja do sad nisam primetio neke razlike. Cistoca mislim da je kod svih goriva koje se toce na pumpama izuzetna i da to vise nije ni najmanji problem. Uglavnom sam kvalitet goriva je u proteklih 10ak godina znacajno povecan.
 
I dalje ima jajara što krste gorivo pa kad ti se auto 2-3 ugasi u toku vožnje pri brzini od 90kmh pa se sam i upali jer je u brzini i ima kontakt. Neke pumpe treba obilaziti u širokom luku i to su uglavnom ovi sitni privatnici.
 
Скупо без рачуна! Са рачуном ок цена.

Послато са Леново К6 Ноте уз помоћ плуга
 
Сипали смо у кејса и ЕД и ГУ, мањег троши овог другог, стога у задње две године сипамо искључиво њега и то са НИСа....добили смо неки попуст од 12 дин на ЕД и 8 дин на ГУ од њих, на агро картицу плус што се има некакав попуст на 600+ литара од пар динара ако се неварам...
 
Pre kad se pojavilo gasno stvarno je bilo krs,medjutim zadnjih godinu ipo sipam samo njega i zadovoljan sam,isto na nis pumpi,tu mi u komsiluku...i auta sipam,jer to je sve tehnologija iz proslog veka..
 
Mercedes 93ce,golf 87mo i t4 92go godiste...sve stare rabine...i lepu kilometrazu predjem godisnje sa njima bez ikakvih problema...ni potrosnja se ne menja..srvarno je gasno bolje zadnje vreme od onog kad se prvi put pojavilo,onda je bilo zlo..
 
Сипали смо у кејса и ЕД и ГУ, мањег троши овог другог, стога у задње две године сипамо искључиво њега и то са НИСа....добили смо неки попуст од 12 дин на ЕД и 8 дин на ГУ од њих, на агро картицу плус што се има некакав попуст на 600+ литара од пар динара ако се неварам...
Imam potpuno isto iskustvo sa mojim traktorima, i ja imam agro karticu i popust...
 
Ne znam da li bi smetalo nešto sipati gasno u tddi motor ,obične dizne pumpa VP44 takva pumpa ide i u Astru 1.7,2.0 ,Vectru 2.0 ,Audi A4 2.5 TDI, A6 2.5 TDI, A8 2.5 TDI.
 
Drug je gasno ulje sipao u golfa 4 sdi 99g.ako kome sta znaci i terao ga je sigurno 5-6g. i prodao nikad nikakav problem nije imao sa njime sto se goriva tice.
 
Nazad
Vrh