Dekalb hibridi kukuruza (Monsanto)

i sta sad ispade vecina hibrida ce biti tretirana ali je pitanje dal ce biti novo seme ili staro prepakivano pa onda problemi sa sklopom a cisto sumnjam dasu sve ono stoje bilo prosle god netretirano prodali a sad navodno ima samo tretirano
Na prezentaciji su rekli,da sve što je tretirano, je novo seme.Ovo što nije tretirano,to je predeklarisano.
Ja sam prošlu godinu pauzirao sa dkc,sejao pioneer koji je kao i svi hibridi u ataru,polegao u crnu zemlju.
Jedino su ostali nakočeni dkc i kws,tako da se ove godine ponovo vraćam na dekalb.
 
Bila je sinoć kod nas u Krčedinu,Dkc-Bayer i Cosmocel.Ništa novo,jedino hoće da nam uvale merače stresa za biljke i filozofiranje oko Ph vrednosti vode kod prskanja...
 
Šta je problem kod uliksa, i on je pobratim sa dkc.
Njega sam uzeo kao primer, kod nas ga vole kod mene kad sam ga imao pre 6_7 g nije bio ništa posebno čak je bio u onoj lošijoj kategoriji tako da nije u razmatranju,moj dobar drugar je veliki pobornik ulixa često zajedno obilazimo i ima par njiva pored mene gde je imao ulixa meni nije ostavio nekog vrhunskog kukuruza. I on sam je rekao da je 1114 tukao ulixa sa velikom razlikom. To je moje skromno mišljenje.
 
Sejem Dkc vec 9-10 god. Radio sam oglede za sebe ranije kad god se neki hvaljeni hibrid iz konkurencije pojavio i uvek je puko po prinosu i nikad nije bio bolji u vlazi od Dkc-a. Sto se tice cene, skup je ali uvek je i bio skuplji od stalih sto ne vidim nista sporno osim sto ove god. dolazi do poskupljenja zbog tretiranja.
Mogli su da ga ne tretiraju, da ostaje na istoj ceni pa ko zeli neka ga sam tretira.
Na ovom forumu i na Face-u pre samo 8-9 godina bila je masa pobornika protiv Dkc i Monsanta kako navodno su modifikovani hibridi jer navodno culi pricu kako Monsanto ima Gmo soje pa zasto ne bi bio i kukuruz onda modifikovan.
Sta reci, tata i majka svih hibrida, "ALI" u slucaju izrazito duzeg perioda bez padavina i ekstremno vrucim vremenom ima veliku manu jer prvi u ataru pukne skroz na losijoj zemlji dok na boljoj ipak kako god da je, opet ce se oploditi i dati neki solidan prinos u odnosu na druge hibride.
 
Da se i ja nadovežem na ovu raspravu uvezi Dkc. Inače sejem Dkc od prve godine kad je stigao na naše tržište znači mnogo godina. A pošto sejem dosta kukuruza svake godine pravim i oglede, što zvanične što nezvanične za sebe, što se tiče otpuštanja vlage nema mu ravan, ali što se tiče prinosa dešavalo mi se da ga Pioneer i Kws (pogotovo novije hibride) nadvise sa prinosom. Ali i pored toga u proteklih 10 godina Dkc je zastupljen na 75% mojih površina pod kukuruzom. A za ovu godinu više nisam pametan koliko ga sejati,svake godine seme sve skuplje a cena merkantilnog kukuruza ista ili čak manja. Bez obzira što je tretirano seme, mislim da nije realno platiti jednu kesicu Dkc 1500kg merkantilnog kukuruza, jer i poret dobrih prinosa koji se mogu ostvariti sa ovim hibridima nesmemo zaboraviti ni 2017godinu kad je u mom kraju prosečni prinos kukuruza po kj bio manji od 1500kg.
 
Poslednja izmena:
Nadovezao bih se na one komentare u vezi 4351 da jako lako otpadne klip kad izgubi vlagu.. Kako ga pipne kljun adaptera otpadne, skinut je pre vetra pa je ok, pitanje je kako ce se ponasati na vetru.. Prinos i odpustanje vlage je ludacki bio.. Ekstra..
 
Vlaga je bila 12 i to polovina septembra.. a plamenca nije bilo, ne kazem da mu je to odlika, prvi put ga sejao zapalo mi je za oko kod drugih to nije bilo, nisu ni ovde ispadali dole nego samo malo pipnes stabljiku on padne.. I za razliku od 4717 kojeg jazavci obozavaju 4351 ovaj im se ne svidja..
 
Ja sam poručio jednu vreću za 4943. Ajde da ga probam pa ću videti kakav je. Ovo će biti prvi put da sejem od ove kuće. Data mi je preporuka da ga idem na 21cm (gornja granica). Kakvi su vam utisci o ovom hibridu?
 
Sasa74 videću još. Rekli su gornja granica 21cm. Mada tesko da moja zemlja može to da iznese kao vaša.
 
ja sam sejo na 23,5 i bilo je skoro 6000kg 1kj u zemlji 5.klase uglavnom sve tako sejem i uglavnom nikad ne omasi sto moj deda rece bolje vrabac u ruci nego golub na krovu kuce
 
Nazad
Vrh