Dekalb hibridi kukuruza (Monsanto)

Meni se više sviđa dvoklipost. :osmeh: Prošle godine sam kod BC 306 imao dvoklipost gdje god je bio veći razmak zbog nejednakog nicanja.
Praćenjem svojih prinosa, došao sam do zaključka da gušći sklopovi (prema preporukama proizvođača sjemena) daju veći prinos, iako su klipovi nešto manji. No, za veći prinos uvjetuju bolju zemlju te izdašno gnojenje i adekvatne vremenske uvjete. Izostane li neki od tih uvjeta prinos će biti manji ili u najboljoj varijanti jednak onome s umjereno rjeđim sklopom. Uvijek nastojim sa sklopom biti na nižoj granici preporuke.

Ako je u pitanju Dekalb hibrid nista neces dobiti redjim sklopom, mozes samo izgubiti. Taj hibrid ili ce roditi ili neces nista imati, zavisno od vremenskih uslova.

Meni se više sviđa dvoklipost. :osmeh: Prošle godine sam kod BC 306 imao dvoklipost gdje god je bio veći razmak zbog nejednakog nicanja.

Imao si dvoklipnost zato sto vam je kisa padala kad god je trebalo. Da nije padala mogao si ga posejati na 30 cm nebi bilo vajde.
Ko je imao kisnu godinu najblje bi bilo da uopste ni ne komentarise te godine :osmeh:

Ja razmišljam malo drukčije. Dva srednja klipa daju više zrna nego jedan veći. Uz to, kad je klijavost loša, onda dvoklipost smanji gubitke zbog rijetkog sklopa uslijed loše klijavosti.
Drugo je kad je jedan klip srednji, a drugi jako mali i obično nedozrio. Imao sa slučaj s nekom sortom Pioneera da je bilo puno stabljika koje su imale jedan osrednji klip i još po 2 ili čak 3 majušna klipića. To je bio razlog da sam Pioneer do sada sijao 3 puta najednom

Ja zelim da slikas taj hibrid sa 2 srednja klipa ili cak sa 3 ali ne tek kad izbaci te klipove nego kad je pri kraju, odnosno cim prolazi fazu nalivanja zrna.
Da postavis video kako ides u unutrasnjost parcele i nailazis na dvoklipost u nizu. Tek ono da i ja vidim niz stabla kukuruza sa vise klipova, da ne bude da starim a jos nisam video.:ppozdrav:
Doduse video sam ali ne prilikom skidanja kukuruza, tad nailazim tu i tamo do neke stabiljke sa 2 klipa.

Verovatno je mislio na zaperke ili bar ja tako tumačim jer nisam video mnogo kukuruza sa 2 ili čak 3 klipa na stablu a obrao sam mnogo hektara kako u vrhunskim tako i u prosečnim i lošim godinama takođe i gotovo većinu dostupnih hibrida.

Pa o tome pricam. Sad ispadne da radimo toliko godina a da pri tom ne znamo da postoji kukuruz koji daje u berbi 2 klipa.
Taj bi svi posejali jer bi lako u dobroj godini prebacio vagon po kj!

Praćenjem svojih prinosa, došao sam do zaključka da gušći sklopovi (prema preporukama proizvođača sjemena) daju veći prinos, iako su klipovi nešto manji. No, za veći prinos uvjetuju bolju zemlju te izdašno gnojenje i adekvatne vremenske uvjete. Izostane li neki od tih uvjeta prinos će biti manji ili u najboljoj varijanti jednak onome s umjereno rjeđim sklopom. Uvijek nastojim sa sklopom biti na nižoj granici preporuke.

Ako se vratite nekoliko postova unatrag, vidjet ćete da je dvoklipost bila tamo gdje je razmak bio veći zbog slabe klijavosti (BC 306).
Kod Pioneera se možda radilo o zapercima, kako kako piše @Matic. Kod nas to zovemo krtovje. Zato sa tu sortu sijao samo tri puta na jedanput: prvi, jedini i posljednji put.

Dvoklipost sam samo spomenuo kao komentar na flex osobinu (izduženje klipa u rjeđem sklopu).

Evo fotke prošlogodišnjeg BC 306. Vide se dvije stabljike s po 2 klipa.
WP_20171001_16_09_52_Pro

Dobar ti kukuruz iwanho....majkumu,u mene vecinom bude losij taj krajnji red....mozda gdje bacam dubrivo rasipacem pa nevolim da prebacujem komsiji :sta:

Hvala Smiljane. :ppozdrav:
To nije rubni red nego početak redova. No, što se tiče svjetla i osunčanosti, svodi se na isto. Na ovom dijelu koji se vidi ispred kukuruza sam imao krumpir.
I unutar redova je bilo dosta dvokliposti, ali uglavnom tamo gdje je razmak između kukuruza bio 35+ cm, dakle gdje je nedostajala jedna ili više biljaka. Bilo je, ali jako rijetko, i kod normalnog razmaka. Urodom sam jako zadovoljan, ali klijavošću nikako. Da nije bilo ove dvokliposti, prinos bi bio sigurno 10-15% manji.

Nazad
Vrh