Dekalb hibridi kukuruza (Monsanto)

Naravno da i to ima uticaja, ali mnogo vise uticaja ima koja je sejalica i tip ploce, tj promer i broj rupa na njoj i na kom se razmaku seje, nije isto kada sa 14 rupa sejete na 19 ili kada sa 32 rupe sejete na 19.. domaci hibridi se uglavnom seju na vecem razmaku pa je preciznost mnogo veca jer se sve mnogo sporije okrece u kucistu.. Ali ako je sve uskladjeno i na manjem rastojanju mora biti precizna setva, moze se to videti na mojim slikama koje su u ovoj temi to je sejano olt sejalicom koja ima 30 godina a raspored je tacan isti kao kod tebe na njivi iako je druga semenska kuca u pitanju i mnogo veca gustina :ppozdrav:

DKC 4795
dsc01064.jpg

To je obaveza na 95% njiva ovde zadnjih 10-20 godina. U stvari čim je izbačen atrazin . ( nego što ga zabraniše u većini svijeta se i dalje primjenjuje ?)

Ja ne prskam sa tim, a mislim da cu poceti, jer ovako jako se tesko borim sa korovima, narocito u 2-3 godini za redom kad je kukuruz.

Uglavnom u kukuruzu.Mislim da sam negde pisao ,problem su ne originalne ploče .Na rupi uhvati po jedno seme ali između tog semena i mešača "zaglavi " još jedno seme koje ne može da se skine.Kad ploča dođe u donju fazu seme koje je zaglavljeno prvo pada a zatim ono sa rupe.Razmak između ta dva semena je oko 3-7 cm.
Ovako to izgleda na ploči .

Uzmi ploce sa 22 rupe i toga nece biti. Na tim plocama se ne poklapaju rupe i mesaci.....

Ploča sa 22 rupe se duplo brže okreće,nepaziš na času

Slazem se da je sporije bolje, mada nikada nisam gledao raspored rupa i mesaca na plocama 32 rupe.
Sa 18 rupa mesaci se poklapaju kao na gornjim slikama i kod mene je tu dolazilo do zaglavljivanja 2 zrna (kod krupnijeg semena) izmedju mesaca i skidaca i na kraju su odpala oba zrna sa te rupe. Kada god sam pogledao u masinu (ploce) dok je radila uvek su bile 1-2 rupe prazne, bez semena.
A dosta cesto mi se desavalo kod zaglavljivanja da mi otkine onaj plasticni stift ( osigurac) u zvoncetu.
Na plocama sa 22 rupe toga nema, jer svaki mesac se nalazi izmedju 2 rupe, nema poklapanja. I ako se tera nekom normalnom brzinom sklop je skoro pa idealan.

Drugar je skoro kupio novu masinu i sa njome dobio ploce 18 rupa,-isti problemi.....
Naknadno je kupio 22 rupe i resio stvar.

DKC 4795,pre neki dan prskan sa Peak-om ,zbog mnogo čička na jednom delu parcele.

- - - - - - - - - -

Pošto je ova parcela (DKC 4795) blizu asvalta ,malo smo prošetali .Danas izgleda ovako

Na sreću vode ima samo u jednom "ćošku"

Šta bi bilo da nije prskano.:sta:

Sklad do komšijine lucerke.

Nazad
Vrh