Da li posle pune generalne traktor izbacuje ulje na auspuh i posle 30 moto casova?

aca

Član
Učlanjen(a)
2 Feb 2011
Poruka
1.183
Lokacija
Pancevo
Jel normalno da na mtz-u posle pune generalne izbacuje ulje na auspuh i posle 30 moto casova?Meni majstor kaza da mora tako dok sve nelegne,a i tih 30 sati je radio u mestu,mozda 5 ima u voznji?!
 
Ne.ali izuzetno odgovorno sa vase strane sto ste pustili da traktor radi 25 sati na prazno u mestu.
 
Velike su sanse da ce prestati. Meni se desilo nekoliko puta i uglavnom prestane. Vise to hoce kod osvezenja motora kada ostaju cahure a menjas karike pa oblik nije isti dok ne legne..:ppozdrav:
 
Ali manje baca sada,nije toliko strasno,a i u motoru je sve novo,nema teorije da je nesto zeznuto,u glavi je sve novo.A majstor ceo zivot radi mehaniku,pogotovo Ruse,cak je isao i tamo u fabriku na neku specijalizaciju.Kaze da mora sve da legne,i on garantuje da ce do 50 moto casova stati.Sutra izvlacimo stajnjak,tu ce malo zapeti i idemo sutradan da ga malo opteretimo u oranju,samo jedan sat na 1600 o/min.

---------- Poruka napisana u 19:57 ---------- Prethodna poruka je at 19:55 ----------

Ne.ali izuzetno odgovorno sa vase strane sto ste pustili da traktor radi 25 sati na prazno u mestu.
Mislis da nismo treba?:sta:Ne razumem:sta:
 
Nije dobro za novo vozilo da se tako razradjuje. Razradjivanje podrazumijeva da svi sklopovi traktora odrade neki predvidjeni broj sati, a ne samo motor. Takodje, i samo razrajivanje motora u mirovanju nije dobro jer nema promjena režima rada, nema opterećenja-ćak i razradjivanju motor mora istrpjeti razna blaga opterećenja, neku vožnju, ubrzavanje, neki lakši transport. Ako motor radi tako naprazno, on se "navikava" na taj režim rada tj. razradjivanje nije pravilno i kada dodje do jačeg opterećenja u kasnijem radu, motor će nastavitu da se razradjuje tj. prilagodjava takvom režimu rada. Pod "navikavanje" mislim na fino samopodešavanje i medjusobno uklapanje i nalijeganje raznih elemenata motora-u radu naprazno svi ti elementi neće doći u svoj konačni položaj jer nije bilo opterećenja koje će im u tome pomoći. Prema tome, mišljenja sam da je problem tvog traktora upravo u tome-razradjivanje nije bilo pravilno, dakle kod motora razradjivanih naprazno period razradjivanja se značajno produžava i zadire u period eksploatacije traktora.
 
Poteraj ti njega u brazdu, pa da vidiš kako će onda da dimi...
Pa nije to žena da je maziš, nego rusko gvožđe koje je pravljeno da izdrži sve moguće uslove rada.
 
Prekosutra druze ide u brazdu da ga opteretim malo i predpostavljam da ce tada leci sve na svoje mesto,kao sto majstor kaze.
 
Bacanje ulja na auspuh nikako ne može da bude u redu, nema veze o kojem se motoru radi. Vidjecemo kad covjek ode u oranje i odradi desetak sati. Ako posle toga nastavi sa bacanjem ulja, onda nešto nije dobro odradjeno sa generalkom. Pošto iz auspuha izlazi ulje, dakle nije spaljeno (jer bi tada morao da dimi), treba pretpostaviti da ne dolazi odozdo (sa klipa tj. preko karika) već odozgo, sa glave tj. odnekud sa vantila. Takodje, ako već dolazi sa ventila, ne može dolaziti sa usisnih ventila jer bi tada ulje moralo da pretrpi kompresiju (pošto bi ušlo zajedno sa vazduhom a prije dizela) i opet bi bilo spaljeno (pa bi dimio) pa moramo zaključiti da može dolaziti samo sa izduvnih ventila. Kada klip izbacuje sagorele gasove, izduvni ventili su otvoreni i vjerovatno u tom trenutku, kada se oni pomjere, negdje popusti zaptivanje na njima pa izduvni gasovi zahvataju ulje i iznose se ga nespaljenog napolje. To je neko moje mišljenje, no možda i griješim u ovoj analizi tog problema, sigurno ovdje ima ljudi sa više iskustva u radu sa MTZ motorima pa očekujem njihova mišljenja.
 
Bice to u redu sigurno! Nemoj da se zeznes pa da rastavis motor. Daj mu malo opterecenja i postepeno ce prestati da baca ulje. I da,slobodno mozes duze raditi sa njim od jednog sata,kao sto si napisao,samo ga nemoj preopteretiti! Brzinu ili dve sporije da mu ne bude tesko,pristojne obrtaje i sve ce doci na svoje.
 
Naš rus je bacao ulje na auspuhu kao nov ali mi smo vukli prikolicu sa 10rč a spremač sam kačio kad je imao oko 30rč i kad je stigo do 50rč prestao da baca ulje.
 
Ja ipak mislim da bi mogla biti neprecizna obrada sto karika,sto stublina... Da su karike mekane onda bi nas imt odavno zveknuo. oktobra 2004 smo kupili nov motor i ubrzo nakon sto smo ga upalili je poceo dizati ulje na auspuh. Kako je motor radio sve je bilo gore i gore,tako da je u jednom trenutku pocelo da ide ''zivo'' ulje na sigurnosnu rupu iznad spone. Silom prilika je traktor morao ici u prevoz i dobio je ni manje ni vise nego pracenje po njivi sa zmajevkom 8t. Kad je doslo do zadnjeg praznjenja kombajna a ujedno i pune prikolice bio sam prinudjen da ga malo pritisnem i posle tog je poceo da se smiruje sa izbacivanjem i potrosnjom ulja. Taj traktor od tih dana pa sve do danasnjeg jednako malo trosi ulja. Ali bas malo! Da su karike lose-mekane potrosnja ulja bi napredovala. Aco budi bez brige sve ce to doci na svoje. I da,samo da napomenem da nismo do tad videli da toliko ulja moze da izbaci jedan motor pogotovo nov! Ni ja ni moj stari niti bilo ko ko je bio kod nas tih dana,a nagledali smo se svega i svacega i nabudzili svega i svacega....
 
Velika je razlika kada motor zbog izradjenosti trosi ulje baca plavi dim i smrdi na auspuh bas izgorelo ulje. Ako je ovde cisto ulje koje se sliva iz auspuha ne beri brigu:spavam:
 
A šta može biti najčešći kvar kad na iberlaufu počne da izbacuje ulje i sve jače duva?
 
Koliko ja znam, u takvoj situaciji se kaže da je motor "produvao" tj. karike i stubline su do te mjere istrošene da propuštaju gasove pod pritiskom. Neki traktori sa kojima sam se sreo (par Ursus C355 i jedan IMT 540 iz sela) su imali te simptome i radjene su im generalke, te je ustanovljeno da su, kao što sam rekao, sklopovi bili jako pohabani.
 
Nazad
Vrh