Crvenilo kukuruza

Malo da osvežim temu :zli:
Pre nedelju dana niti jedna crvena staljika a sad već...
10y155f.jpg
 
Neko moje mišljenje : Ova pojava je zasad lokalna pojava , nisam čuo da ima toga u daljem svijetu , mislim da je rješenje u selekciji hibrida otpornih na ovaj problem .Znači naše domaće kuće bi trebale izbaciti hibrid koji je otporan na to ili mi da nabodemo od postojećih stranih a i domaćih hibrida koji je najotporniji na crvenilo i probati ga u kraju gdje je rizik. Siguran sam da već postoji neki hibrid koji je otporan samo ga treba nabosti.
 
Uuu , pa ovo već postaje ozbiljno . Mogu misliti , i žao mi vas je , kad na ovakvoj godini , kad sve izgleda da će biti dobro , naidje ovakvo zlo .
 
One nesretne 2012-te smo jedan kolega sa foruma i ja spartali po njegovom ataru i uvek je vise crvenila bilo do strnjike,nego do sojista. E sad zasto...
 
Zato sto iz zita cikade rade prelet,i obicno ta strana bude vise ostecena,pogotovu prve vrste.
 
Ja misim da je tu hemija i velika kolicina djubriva dovela do toga, kod nas na jugu jos uvek ga nema tj ima ga kod onih koji su godinama radili sve u fullu
 
Moguće jugi da je nešto drugo , jer mislim , jel nema tih cikada nigdje drugo , jel ih nema u kraju gdje nema crvenila ili ako ih ima zašto se to ne dešava i tu ?
 
Kako koji dan odmiče tako se crvenilo sve više i više primiče.Pisao sam već da smo imali velikih problema u ataru sa crvenilom.Prošle godine ga nije bilo uopšte a ove nam se sveti i za prošlu.
 
Ne znam stvarno primetio sam da se kod coveka sto radi full kod nas na jugu pojavljuje crveni listovi, i on sumnja na to, ... E sada sto je najgore odradio ga u silazu, sta ce biti ko to zna.... Da li je uopste zdravo to raditi u silazu??? Ja uzeo par stabala dao kravama nisu htele da ga obidju, doduse moje su picajzle a njegove bi i njega pojele kad bi stao u jasla! Bas mi je krivo sto vam se to desava . . :udri:
 
Kod nas su polj. savetodavci imali neku teoriju da crvenilo slabije napada bilke koje su u "top" stanju. Grubo poređenje bi bilo sa čovekom, zdravog čoveka sa dobrim imunitetom teže savlada virus nego onog kod koga je imunitet oslabljen. E na tu foru objašnjavaju i crvenilo, pa npr. kod nas gde je kvalitetna zemlja i kukuruzi imaju na raspolaganju sve što im treba - crvenila ima mnogo manje nego u krajevima gde su lošija tla (naravno, poreban je preduslov da postoji prisustvo tog virusa).
 
U principu niko ne može tačno da odgovori na pitanje zašto se crvenilo javlja u pojedinim regionima.Samo se nagađa i vrti u krug.
 
E vidis ako je potreban preduslov za stvaranje virusa, onda treba videti sta je preduslov, jer bakterije i hemija mogu zajedno bez problema,...
 
I kod mene se pojavilo na jednoj parceli.Jedna strana njive je celom duzinom do asfaltnog puta a druga do parcele sa lesnikom.Da li neko zna kako se leci?
 
Danas prolazio kroz susedno selo i kao da sam prosao kroz drugu drzavu,nema ni jedna stabljika crvenog kukuruza za sada,a kod nas katastrofa,za ne poverovati.
 
Nazad
Vrh