Na Lexionu 400 serije, pa i 500,maticna ploca se nalazi sa desne strane i "na izvolte je". Od nazad su utakunti kablovi grupisani u buntovima. Ti konektori su plasticni, neki pravougaonog oblika, a neki okruglog vrlo slicnom ISOBUS konektoru, ali se navrcu kao sigurnostna mera. Vremenom od vibracija konektor B je malo popustio i poceo da brljavi CEBIS.
Prvo je poceo da na ekranu od jednom izgubi podatak o obrtaju doba i otvorenosti korpe. To se desavalo povremeno. E onda je poceo sam da otvara korpu po malo.
Onda sam ja seo pred komp i poceo da ispirujem el. šemu. Izmedju ostalog taj B konektor na maticnu plocu povezuje i ta dva senzora. Kad sad fizicki probao taj konektor video sam da je labav. Ponovo sam ga konektovao i pricvrstio.
Tako da ako vam nesto na kombajnu ne radi kako treba ne mora biti da je nesto veliko.
Na 600 seriji pa na dalje maticna ploca je u kabini i vrlo je nepristupacna. Predpostavljam da je i manja pa su i konektori drugaciji. Inace princip rada CEBISa prvog Lexiona, ili Tucana, i zadnjeg je isti. Naravno interfejs na najnovijin kombajnima je mnogo lepsi jer su sad sve tač displeji.
Cak se puno ne razlikuje ni IMO, samo je na njemu sve uprosceno i sa lampicama koje svetleci predstavljaju ono sto CEBIS prikaze na ekranu.
Za vlasnike kombajna gde je maticna ploca izvan kabine, jedna preporuka.
Sto manje palite kombajn zimi. Zimi usled velike vlaznosti vazduha zna da se na ploci napravi kondez koji moze da dovede do kratkog spoja. Ploca je iz tri dela, lepljena. Izmedju slojeva moze da se javi vlaga dovoljna da nesto prespoji.
Taj deo oko maticne ploce odrzavajte bez otvorenog mlaza.