Claas

Jel se desilo nekome na lexionu da se u repici zagusi pozadi na slamotrese, tacno se namesti masa preko secke i tako se nagomilava masa. Ne blokira secka. Uglavnom kad su zeleniji stapovi
Meni se to redovno desavalo u soji i repici. Treba menjati nozeve secke. Cim su krajevi zaobljeni to se desava.

Jel se desilo nekome na lexionu da se u repici zagusi pozadi na slamotrese, tacno se namesti masa preko secke i tako se nagomilava masa. Ne blokira secka. Uglavnom kad su zeleniji stapovi
Brate i sta radis kad napuni slamotrese 😵‍💫 jer senzori ne reaguju jer se sve okrece?

Pukne mi remen od secke zadnji u nizu, senzor javi dok sam isčitao na Cebisu 😁 prosao sam čitavih 7-8metara do stajanja, bracale to se napunilo od poklopca za ulazak na slamotresima do kraja repa pa nema vise od 1,5m da je to strasno, pola sata sam vadio. Vadili bi ceo dan da nije senzora 🤐

Brate i sta radis kad napuni slamotrese 😵‍💫 jer senzori ne reaguju jer se sve okrece?

Pukne mi remen od secke zadnji u nizu, senzor javi dok sam isčitao na Cebisu 😁 prosao sam čitavih 7-8metara do stajanja, bracale to se napunilo od poklopca za ulazak na slamotresima do kraja repa pa nema vise od 1,5m da je to strasno, pola sata sam vadio. Vadili bi ceo dan da nije senzora 🤐
Ne napuni ih toliko, uglavnom se brzo aktivira senzor da je puno na slamotresima.
Resio sam problem menjanjem nozeva secke..

Da li neko zna kako da se odzrači hidraulični sistem hedera? Menjali smo gumice na cilindrima i ne mozemo 100% da odzračimo klipove za dizanje i pomeranje vitla
Ako nije kasno!
Na dominatoru to ovako funkcioniše. Lijevi cilindar je dvostruki ali gornja cijev nije spojena na povrat već vodi ulje u desni cilindar. Kad razvodnikom pustiš ulje, počne dizanje, lijevi cilindar diže i klipnjača se izvlači a to izvlačenje smanjuje zapreminu na gornjem djelu tog cilindra što stvara pritisak, vrši funkciju klipne pumpe, i ulje šalje u desni cilindar. Desni cilindar je jednostruk i donji dio klipnjače ne naliježe na stjenke cilindra. Ako je zrak u cilindru onda se lijeva strana diže prije nego desna.
Potrebno je dići vitlo, samo ako nedostaje dio ulja u lijevom cilindru ali ako nema nikako ulja treba biti oprezan da ne smota vitlo. Nakon toga spustiti vitlo. Lijevi cilindar će povući ulje u sebe, vakum, i nedostajaće ulja na desnoj strani.

Odvrnuti čep na cilindru. Dizalicom ili polugom podići desnu stranu vitla 10-tak cm. To će stvoriti prostor u cilindru da možeš dosuti ulje. Pošto u cilindu klipnjača ne naliježe na stjenke cilindra ulje se salije ispod klipnjače. Kad naliješ dovoljno ulja, nemora biti pun, lagano spusti desnu stranu vitla da izađe višak ulja. Zavrni čep. Možeš ga zavrnuti i dok nije vitlo skroz spušteno sa te strane, nekih 5 cm, jer uvjek ima nekih luftova a lijeva strana uvijek kreće prva pa dok počne stvarati pritisak i na desnoj strani ta strana može da kasni. Ako nedostaje mnogo ulja ponovi postupak.

Za pomjeranje vitla ne znam postupak. Ne znam koji su cilindri u pitanju.

Nazad
Vrh