Cilj poljoprivrednog popisa

Popis je vrlo ozbiljna i važna stvar ALI obavlja se vrlo neozbiljno i kao nešto potpuno nevažno

Kad rekoh neozbiljno...mislio sam na odnos drzave prema popisu i na vrlo los marketing tj. objasnjavanje narodu zbog cega se to radi, sta ce iz toga da proistekne i kakve mogu biti posledice (narocito prilikom pregovora sa EU).
Sto se popisivaca tice...pa znate kako, ako gazda ne zna da organizuje posao ne moze se to traziti od radnika...

Posle popisa drzava bih posebno trebala da obrati paznju na registrovana gazdinstva i uporedi podatke.
Da malo preceslja kome daje subvenciju.

Kakve podatke da uporedi? Mene npr nece uopste naci kuci. Na racunu imam veci promet nego sto bi se reklo po zemlji koju sam prijavio. A nisam prijavio jer oni traze da ja resim vlasnicke odnose tamo necijeg cukundede. I sami znaju da subvencije daju na 1 milion ha. A ne radi se mozda 300 hilajda hektara. I sta sad sa 3 miliona ha? I sada ce oni da steknu uvid u stanje putem popisa. Pa kakve su to budalastine. Ako ih zanima stanje mehanizacije, objekata i ostalog, onda lepo nek odu kod knjigovodje koje imaju ovi u pdv-u. Ako ih zanimaju objekti, pa imaju katastar. Realno gledano, popis je potpuna besmislica kao sto su bili i savetodavci. Drzava je samo usla u operaciju, iz koje cemo izaci svi sa ponovnim saznanjem o nedostatku kredibiliteta, neznanju, javasluku, i neozbiljnosti.

Problema sa nerealnim rezultatima popisa danas nema.

A sutra?

Bez obzira na unutrašnju politiku, ekonomija će radit svoje.
I pored problema EU, na tim prostorima sem jačanje veza nema nekih boljih rešenja.
Prije ili kasnije dolazi do pregovora sa EU.
Najviše zajedničkog budžate EU ide u poljoprivredu.
I kad pregovaraš, koristiš za to neke informacije.
E, sad.
Posle tog popisa može (to bude sigurno) se pokazat kako se u Srbiji obrađuje puno manje zemlje nego u realnosti.
I onda se od EU dobije kvota na bazi površina iz popisa.
I ponovo budu rasprave o tome, kako vas neko iz vana pljačka.

Nažalost su vlasti na tim prostorima posle 1945 dozvoljavale nekakvu ograničenu hajdučiju, da se iskompneziraju socialni problemi.
Pa se znalo i čutke dozvolilo čuda raznih 'krivina'.

Stoga se i to dešava, da ljudi rade puno zemlje i primaju socijalu, dok ti koji bi ju stvarno bili potrebni, nemaju na nju prava zbog nekih birokratskih caka.

Država umesto da po dužnosti sprovede harmonizaciju katastra sa popisom živih i na toj bazi sama sredi situaciju. A tako se popušta lobiju raznih advokata, koji vuku ostavštine i ostalo decenijama po sudu (i kasiraju).
I tako se ima situacija, kad je Srbija (i ostale SFRJ republike, više zavisi od mikroregije nego današnje države) nekakva fantomska država koju u velikom poseduju mrtvi. Ko šte je rekao Pantelija Topalović, da sve ostavlja samom sebi.

Poslednja izmena:
Posle popisa će na gubitku biti Republika Srbija (a posredno i svi mi koji se bavimo poljoprivredom), kada krenu pregovori sa EU o kvotama.
Ne verujem da će biti nekih pojedinačnih konsekvenci za netačne ili nedovoljno tačne podatke gazdinstva...

Iskreno ja radim popis poljoprivrede. Kada bih rekao da je to jedna sprdnja kakve nema to bi bio kompliment, medjutim to je vise od sprdnje iz razloga sto su instruktori popisa ljudi koji nemaju dve blage sa poljoprivredom, popisivaci neki nesto i znaju ukoliko su sa sela a ove ostale ne bih ni da komentarisem sve u svemu na osnovu stanja na terenu vise nego jadno..

Evo i ja radim popis i mogu da se složim sa predhodnim komentarom. Moj je utisak da od samog vrha pa do popisivača i poljoprivrednika teško ko šta suštinski razume, svi nešto "rade", "lažunjaju" i "kraduckaju" i na kraju će takav biti i rezultat. Čist marketing (loš) i niđe veze sa pravim stanjem na terenu.

Moj je utisak da od samog vrha pa do popisivača i poljoprivrednika teško ko šta suštinski razume, svi nešto "rade", "lažunjaju" i "kraduckaju" i na kraju će takav biti i rezultat. Čist marketing (loš) i niđe veze sa pravim stanjem na terenu.
To je cinjenica!
Sve je smejurija teska...
Niko nista nema,niko nista ne zna...

- - - - - - - - - -

Posle popisa će na gubitku biti Republika Srbija
Ma nema problema...
Tu smo mi (narod) da sve lepo platimo,da se popuni praznina i svima lepo. :haha:

- - - - - - - - - -

Voleo bih samo da znam sta ce ovi polupismeni (teluske) biznismeni,sto im je deda ostavio slomljenu stolicu i po koju kokosku da prijave. Preko noci 2000ha,5000ha,10 000ha...sprdnja...
E,sad...da li ce se doci do tih njihovih gazda i rasvetliti se da su oni samo figure,ili ce i dalje da haraju i kao sve normalno.
U svakom selu ih ima bar po jedan. Silosi,automobili,traktori,kombajni,kuce...ludila...
Svaki taj gazda (od pre par godina) ima vise para nego neki najjaci farmer u Evropi,a radio je celih 5,7,ili ajd mozda 10 godina. :osmeh:
To mi obicni smrtnici ne mozemo da postignemo ni na igrici Farmer na amater nivou i sa siframa za pare.
Joj...

Ne znam ko finansira popis (navodno veći deo EU) ali znam da će popisivači i instruktori zaraditi značajno manje od obećane sume. Kada su bile prijave svi su govorili o 600 din po upitniku i 100-200 dazdinstava na listi, što je značilo da će prosečan popisivač zaraditi oko 100 000 za 2 meseca. Na kraju se ispostavilo da liste nemaju veze sa stvarnošću, i da je svako drugo ili treće gazdinstvo sa liste zaista poljoprivredno...tako da će zarade biti uglavnom oko 40 000 za 2 meseca.Glavno pitanje je : "Da li je neko rezervisao sredstva za komplet liste, pa sad trlja ruke"?

Tolke pare se okrecu oko 16 listova hartije, mogli su bar svakom gazdinstvu da poklone neku majicu, kacket ili recimo rotaciju za traktor, kao promociju a i da se ljudi odobrovolje, a i povecala bi se bezbednost u saobracaju.

Mom ocu dostavili papir da se javi zbog popisa. Covek se odrekao zemlje jos za vreme brionskog plenuma, za ove mladje otrpilike pre jedno 45 godina.. Ko li je samo sastavljao spisak gazdinstava da mi je znati.

Kod nasih mamlaza na vlasti bitno je da se nesto desava,nesto se radi...A i sami nemaju pojma sta se to radi,a jos manje cemu ce da sluzi.I tako sprdnji sa ovim narodom za njegove pare kraja nema.Trazili smo...prezivimo.

Moji unuci rade taj popis i u razgovoru sa njima video sam da je to zaista obicna sprdacina i ispolitizovana akcija da se dzepovi pojedinaca napune na racun narodne muke.

Kod mene se popisivač najavio se da će doći u četvrtak u 13.30. Ceo dan nisam mogao da mrdnem od kuće, ali popisivač se ni do danas nije pojavio. Kad će doći ne znam, ali 100% znam da ga više neću čekati...

Mene zvao pre neki dan popisivac, kaze ne slaze se stanje u PU, i na papiru...E, sad ja budala hteo da budem posten, pa prijavio i neku zemlju za koje nemam ugovore, od nekih baba, i deda po selu, koji ili nece da potpisu, ili se boje, ili se vodi zemlja na nekog treceg.... Uglavnom, ja hocu da ima kazem pravo stanje, a oni nece. Zasto onda nisu lepo iskopirali podatke iz trezora, i kraj.

Ista prica. To je kad se radi kako ne treba. Da je drzava tj birokratija azurnija, svi bi imali sve na papiru. Ovako ko ce da natera babu da pozove sestru iz Amerike da srede papire za njivu. Ja sam ovog mog pitao da mi objasni gde je moj interes da radim a da ne prijavim njivu i koristim subvencije. Njegov odgovor je klasika, ja radim moj posao. Onda sa mu lepo objasnio da se ne mesa u moj posao i nek gleda svoja posla. Posteno, svako nek gleda svoja posla.

Zanimljivo je kako su pozivali ljude za par ha neslaganja a dotični koji imaju par stotina ha prijavljenih u trezoru , jednostavno kažu NEMAM ...I ĆAO .npr Direktorka PSS Vš(Snežana Kremić) ima 20ak (nacrtanih) krava i 115ha prijavljenih u trezoru na svoje ime kao fizičko lice-RPG na koje uredno dobija subvencije, a u popisu je prijavila 0,0 i nikom ništa...došla kontrola...al nema... (i još napada instruktora kako su podaci iz trezora službena tajna:bravo:stvarno nema krave:haha:) I ko će da je dira kad to sve ne bi prošlo bez opštinske komisije (koja je i u popisu:sta:) poljoprivredne inspekcije, Agencije, i pokrajinskog sekretarijata ...RZS kaže da to nije njihov posao.
Takođe se javio problem "velikih gazda" koji ne znaju gde su šta, i sa kim zapetljali pa dolazi do preklapanja.
Ovo je jedan banalan primer koji pokazuje koliko je ovaj popis besmislen. A popis je samo dotakao 1% mutnih radnji ...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh