Cilj poljoprivrednog popisa

MilanM

Član
Učlanjen(a)
25 Dec 2010
Poruka
2.139
Juce pricam s drugom koji radi u maticnoj sluzbi o cilju popisa. Kaze on meni da se pravi presek kako bi se znalo koliko se zemlje ne obradjuje kako bi se ta zemlja kupila/izdala onima koji hoce da je rade. Jos je nacuo da ce se usvojiti zakon koji obavezuje vlasnike zemlje ako ne obradjuju zemlju da, ako neko zeli da je kupi da ne sme da ocepi neku cenu. Desavalo se u mom kraju da za nekoliko ara ljudi traze nenormalno velike sume novca, jedan recimo za viznjar od nekoliko ara trazi vlasniku jedne privatne gradjevisnke firme oko 100000 eura. Taj gradjevinac hoce da kupi to parce kako bi spojio zemljisto koje poseduje pod objektima a viznjar se nalazi izmedju.
Jel cuo neko nesto slicno? Pitanje je dal je uopste sprovodjnje ovakvog zakona moguce bez upotrebe odgovarajucih kaznenih mera

Ovo prvi put sad cujem od tebe... mada mi je to sve cudno sto si rekao... Vec je jednom pokusano da se uvedu kazne za neobradjeno zemljiste ali je pali na ustavnom sudu!! E sad da li su to uspeli posle da proguraju to ne znam... Drugo ne moze mene niko da natera da prodam zemlju ako to ne zelim! Izuzetak su naravno drzavni projekti od veliek vaznosti kao sto je npr auto put... Trece koliko ces ti da trazis za zemlju je samo tvoja stvar!!! Ne moze niko da ti kaze posto ces da prodas. Mogu oni da procene vrednost tvoje parcele i da kazu da ar kosta npr 35e,ali tvoja je stvar ako ces da trazis 10 000 e za taj ar,jer tu vladaju zakoni ponude i traznje. Mislim da se nista posebno ne krije iza ovog popisa vec da ih je EU na to naterala,jer su to trebali da odrade jos prosle godine...

Mislim da ce popis pokazati da ogroman broj zemlje lezi, juce pricam sa komsijom koji vrsi popis i kaze da je popisivao kod rodjaka koji u tom selu najvise obradjuje i on mu reko da mu napise da obradjuje samo 2h posto ga zezaju u opstini za deciji dodatak. E sad kad se rezultati obrade, vidi se da ogromna zemlja lezi ovi iz EU mogu da kazu pa maj*u vam neradnicku imate toliko zemlje a vodite sa brojem nezaposlenih. Ko zna kakvi ce rezultati biti, mislim da kao i kod popisa stanovnistva nece biti prikazano pravo stanje i da ce opet veliki da profitiraju kao i do sada.

A od tih 450 hiljada verovatno najveci deo mogu da obrade samo ovce i koze. Na dosta mesta sam bio, i uglavnom se skoro sve radi. Ono sto se ne radi, uglavnom su neke strmine. Tesko da postoji neka kvalitetna zemlja a da se ne radi.

Ovaj popis je zesce sranje...prica svako sta hoce...ko tomoze proveriti...do 15 decembra ce se sve to promeniti...najvise stocni fond...I onda sta mi prezentiramo Europi...muda za bubrege...Ajde bre

Nema od tog popisa leba,samo trose pare na gluposti... tako glupava pitanja da je to strasno...

A od tih 450 hiljada verovatno najveci deo mogu da obrade samo ovce i koze. Na dosta mesta sam bio, i uglavnom se skoro sve radi. Ono sto se ne radi, uglavnom su neke strmine. Tesko da postoji neka kvalitetna zemlja a da se ne radi.
eto vidis ja imam drugacije iskustvo,a ima jos par takvih,jedan ima odmah do nase kuce parcelu,zemlja I klase,ona je velicine 1 ha,par puta smo mu nudili da nam da pod kiriju ali on odbija kaze malo je to para ,i evo ta parvela vec 4tu god stoji neobradjena, par puta sam nailazio na zmija da izlaze iz tog krsa vdeblje od moje ruke,a evo i bagrenje je pocelo polako da je osvaja,a on ima jos 2-3 hektara koje ne obradjuje, A da je popis nevidjena glupost to jeste,vec sledece godine moze dosta toga da se izmeni... Licno ne ocekujem nista od ovog popisa

Popis je glupost i trosenje para dobijas e 600 dinara po popunjemo obrascu i 300 dinara po evidentiranom domacinstvu koje nema uslova da popunjava obrazac, jos smesnije je to ko sve radi popis

@vlada90,

Slazem da pojedinacnih primera ima dosta. Ali u sustini dobra zemlja se radi. Ti bi trebao da odes do inspekcije i da se malo upoznas sa zakonskim mogucnostima, posto niko ne sme da gaji zmije pored tvoje kuce.

Mislim da ce popis pokazati da ogroman broj zemlje lezi, juce pricam sa komsijom koji vrsi popis i kaze da je popisivao kod rodjaka koji u tom selu najvise obradjuje i on mu reko da mu napise da obradjuje samo 2h posto ga zezaju u opstini za deciji dodatak.
Najvise obradjuje, a koristi deciji dodatak :sta: :sjasi:.

Popis je vrlo ozbiljna i važna stvar ALI obavlja se vrlo neozbiljno i kao nešto potpuno nevažno

Slazem se Radivoje, ovo sto kaze MilanM, jako je neozbiljno.

Za davanje laznih podataka moze se dobiti povelika novcana kazna.

Bar je tako bilo za prethodni popis, popis stanovnistva. Zato, ne lazite prilikom popisa.

I nas ne bi trebali da lazu zbog subvencija. Ne bi trebalo da lazu oko elementarne nepogode. Ne bi trebali da lazu oko zakona i uredbi. Ne bi trebali da zabranjuju izvoz necega cega ima za duplo vise od nasih potreba. Ne bi trebali da primenjuju SSP za zemljsite, tj nisu smeli ni da potpisu. Ne bi trebali da idu na ruku monpolistima.

Koliko ne bi trebalo mi imamo da ispostavimo ovima koji organizuju popis, oni bi trebalo da se dobro zapitaju gde pustaju te ljude sto rade popis.

Kako ocekivati kvalitetno odradjen popis kada je popisivacima (velikoj vecini) cilj samo zarada, kad dodje popisivac pod parolom "Kako cemo, lako cemo ne brini se mi smo nasi" ne moze se ocekivati kvalitetno obradjen popis. Tako je bilo i prosle godine

Kad su bili kod mene, popisivač je obišao 14 adresa koje je dobio. Na 10 su mu rekli da nemaju ništa, tako da je zanimljivo kako su se našli na spisku. Po tom uzorku, za ostale neznam jer ne pratim , ispadne da će 40% domaćinstava koja se popisuju se baviti poljoprivredom i imati šta da prijave, a 60% neće imati nikakve veze sa poljoprivredom. Jasno je da je to daleko od stanja na terenu. Kad se završi popis, imaće podatke koji se umnogome razlikuju od stanja na terenu i to je to.

Nazad
Vrh