ubovicratko
Član
065/8875137Ima li neko broj tel. clana miroljubceful ? Hteo bih da narucim neke sadnice,a vidim da je vec dugo neaktivan na forumu.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
065/8875137Ima li neko broj tel. clana miroljubceful ? Hteo bih da narucim neke sadnice,a vidim da je vec dugo neaktivan na forumu.
Никако наводњаватиJedno pitanje, ako se potrefi susan period u kasnu jesen, kada biljka vec prekida s vegetacijom i gubi lisce, da li je treba navodnjavati ili ostaviti tako do proleca?
Mnogo je od 3 do 5 ha dovoljno je 1 do 1.5 ha za 6 sto članu porodicu dase dobro naradi u branju i prodaji . Berba ne traje 5meseci nego 2 ili nešto malo dužeDa ne davimo temu "Jabuke" da napišem nešto o isplativosti proizvodnje voća ovde (moje mišljenje i iskustvo)... Znači domaćinstvo sa 3-5ha voća raznog sortimenta razvučeno u 4 -5 meseci berbe i prodaje uz maksimalno angažovanje porodice i što manje angažovanje radnika sa strane, direktna prodaja na pijaci i komšijama i prijateljima je jedini recept za koliko toliko isplativu proizvodnju voća za nas obične smrtnike. Treba zaboraviti ideju o 100-150t voća obrano za 5-6 dana uz angažovanje 20 radnika sa strane natovareno na kamion i pare na gomili jer to tako nebiva.
Nisam pisao za jabuke nego za voće uopšte, kod mene kreće krajem maja sa trešnjom mesec-mesec i nešto, krajem juna kajsije tri nedelje, druga polovina jula i kraj avgusta početak septembra šljive, na proleće sadim vinograd da pokrijem septembar i na kraju dunje u oktobru. Za sada sve sem šljiva uspemo da uradimo sami a i tu gledamo da minimalno koliko možemo angažujemo nekoga sa strane. Leto dok je na raspustu (žena radi u prosveti) žena provede na pijaci, uspemo u avgustu da uhvatimo 10tak dana za more... Prodaja kod kuće, na pijaci, vozim u nekoliko piljara i razvozim privatno. Kod mene uticaj ima samo nebo dali će mraz sje.... kajsiju ili suša za ovo voće što kasnije zri, sa cenom i naplatom mojih proizvoda ja nemam problem.Mnogo je od 3 do 5 ha dovoljno je 1 do 1.5 ha za 6 sto članu porodicu dase dobro naradi u branju i prodaji . Berba ne traje 5meseci nego 2 ili nešto malo duže
Spreman sam da saslusav svaki predlog, kako progurati tu kolicinu?I svake druge godine kukas, protestvujes na televiziji i blokiras puteve zbog lose cene... Dobitna kombinacija.
Nase trziste ne postoji jer 90 tih godina u osiromasenoj drzavi sa milion nezaposljenih i inflacijom i drzavi bez subvencija i kredita i posticaja SE PRODAVALO 5 -6 PUTA VISE ROBE NA PIJACI NEGO DANAS A DANAS MILIJARDE EURA ULAZE U SRBIJU I NEMA NEZAPOSLJENIH I POSTALI SMO VODECA ZEMLJA U REGIONU A TI MALINU AKO PROBAS DA PRODAS NA PIJACI MOZES SAMO NA GRAME U COKANCICE OD PO 200 GRAMA A PRODAJU NA KILOGRAM ZABORAVI .Malinari su najbolje organizovani u drzavi i zato jos uvek opstaju a sve ovo ostalo je prepusteno stihiji a najveca parodija ALI NAZALOST ISTINA je sto kaze MARCETA ako platis radnike za berbu visanja,tresanja,sljiva,jabuka TEBE NEMA NIGDE U PROSTORU TAKVA JE KONCEPCIJA NAPRAVLJENA I TO JE ZADNJA POSTA SRBIJA I U DRZAVI KOJA ILI NEMA SVOJU PROIZVODNJU ILI IMA NESTO MALO BEDE NA KASICICU I TO MALO SE SVESNO UNISTAVA I SROZAVA. Bogami nece biti matematike ni ko plati rezace jer su dnevnice krenule na 5 000 a nece biti matematike ni ko baci djubrivo I SVE JE PREPUSTENO STIHIJI TJ INDIVIDUALNOM SNALAZENJU POJEDINACA a u prilog ovome ide cinjenica da su od 2000 -2010 dodine vocari u mom regionu rentirali masovno njive na 15 godina i drzali po 15 hektara voca trazila se njiva vise A SADA NAZALOST NE DA SE SVE DESETKOVALO I SVELO NA MINIMUM NEGO SE TRAZI BAGER VISE VADE SE ZASADI SAMO TAKO.Spreman sam da saslusav svaki predlog, kako progurati tu kolicinu?
Poslato sa WAS-LX1 pomoću Tapatoka