Chat u svinjarstvu

KishRobert

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
31 Dec 2008
Poruka
14.418
Lokacija
Novi Becej
Danas su mi veterinari ustrojili prasad i udarili inekcije protiv glista,kolika je karenca tim inekcijama?
Mislim posle koliko mogu da se kolju prasci?
 

SAMA

Moderator
Učlanjen(a)
13 Feb 2011
Poruka
8.386
Lokacija
Stara Pazova
Neispravnosti u sremskim klanicama: REAGOVALA INSPEKCIJA

22/07/2019


Ilustracija
Veći broj nepravilnosti u preduzećima koja se bave preradom hrane životinjskog porekla zabeležen je u Sremskom okrugu prilikom pojačanog nadzora veterinarske inspekcije, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U objektu koji se bavi preradom mesa „Gozba doo“ iz Vojke u opštini Stara Pazova u trenutku kontrole zatečeno je klanje svinja, pri čemu nisu bili poštovani opšti uslovi higijene hrane, a u prostoriji za rasecanje mesa zatečen je neispravan sterilizator.
Inspektori su privremeno zabranili klanje, rasecanje i dalji proces proizvodnje.
Klanica je u toku dana kupila nove sterilizatore, ispravila nedostatke, a mesno nadležni inspektor je obavio dodatnu proveru u poslepodnevnim časovima i subjektu dozvolio dalji rad.
U objektu za klanje i preradu mesa papkara „Sremac“ iz Inđije konstatovan je veći broj nedostataka kad je reč o uslovima higijene hrane životinjskog porekla, kao i 416 kilograma hrane životinjskog porekla koja je bila neobeležena, neoznačena i kojoj nije moguće utvrditi sledljivost.
Ta hrana je proglašena nebezbednom, stavljena van prometa i poslata na neškodljivo uništenje u prisustvu veterinarskih inspektora.
Pomenutom subjektu u poslovanju hranom doneta je mera zabrane upotrebe prostorija i opreme do otklanjanja nedostataka.
 

Petar 90

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2010
Poruka
4.414
Lokacija
Jagodina
Bravo kolega....
Jesu to gore paneli na plafonu?

Послато са TA-1021 помоћу Тапатока
 

Petar 90

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2010
Poruka
4.414
Lokacija
Jagodina
Ima linkod nas neko ko uvozi polovnu opremu,treba mi hranilice za tov.... Hvala unapred na odgovoru

Послато са TA-1021 помоћу Тапатока
 

N_emanja

Član
Učlanjen(a)
30 Avg 2018
Poruka
443
Lokacija
Draginje
Veselo. Kazu da su ubijali svinje a da pritom i nisu uzimali krv na uzorak. Sada se tek usporilo sa ubijanjem, pa se valjda salje krv na analizu u Spaniju.
 

Petar 90

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2010
Poruka
4.414
Lokacija
Jagodina
Propaganda,da se eu resi svojih svinja tj viskova

Послато са TA-1021 помоћу Тапатока
 

coci064

Član
Učlanjen(a)
13 Nov 2013
Poruka
5.197
Lokacija
kikinda
Kod nas dele registre gde mora da se vodi odlazak i dolazak svinja na gazdinstvo. Uz obavezno obelezavanje u roku od 7 dana mora da se prijavi svako uginuce, prinudno klanje ili prodaja. Prodaja samo poznatom kupcu to jest otkupljivacu. Isto kao i kod prodaje junadi. Po tome nema vise prodaje od kuce mesarima ili za disnatore. Jel ima jos kod koga ova praksa?
 

mbranko

Zaslužan član
Učlanjen(a)
11 Apr 2011
Poruka
1.570
Lokacija
Wainwright, Alberta
U Hrvatskoj se tako radi od 2007. svatko tko se bavi proizvodnjom svinja ima vlastite markice za označavanje i ono je obavezno samo kad svinja napušta farmu, malo dvojbeno jer u pravilniku piše " Svinje se moraju označiti čim prije, a najkasnije prije otpreme s gospodarstva. " e sad koliko je to "čim prije" tj . koliko dana neznam, ja sam svoje označavao prije prodaje,, a u registar se moraju upisati u roku od 14 dana od dana prašenja (datum prašenja i broj prasadi) a kod kupnje na dan dopreme. Sam sam pisao putni list a veterinar mi je samo izdavao potvrdu o zdravstvenom stanju tj. da na farmi nije zabilježena pojava zarazne bolesti. Na početku godine sam morao predati izvještaj o brojnom stanju na dan 31.12. prethodne godine po kategorijama, prilikom dolaska inspekcije morao sam im dati taj registar i pokazati kopije putnih listova od prodanih svinja.
 

branko

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16 Mar 2008
Poruka
8.343
Lokacija
Stara Pazova
Kod nas dolaze iz veterinrske stanice svakih 10 dana da proveravaju promene, tj da li ima uginulih i zaraženih.
Više se plašim da oni sami ne donesu neku zarazu.
 

Sapatnik

Novajlija
Učlanjen(a)
6 Apr 2018
Poruka
546
Lokacija
Bačka Topola - okolina
Овде код мене долазе сваке недеље, ветеринар у свако двориште које обилази треба да обује други пар чизама. И наравно дезинфекција. Већи су проблем камиони који односе угинућа, они иду по целој србији.

Послато са MI 9 помоћу Тапатока
 
Vrh