Chat u ovčarstvu i kozarstvu 2

Kod mene krecu za desetak dana.Malo rekreacije pre pocetka :)

436499572_1119559539257253_1778759149049871774_n.jpg
 
Isto sam ih ja pustio na ispašu 15ak dana pre jagnjenja. (Trebalo je i pre, ali ne stigoh). Nekad se krava vodila oko štale pred telenje. Da malo stekne kondiciju.
 
Која сорта оваца добро подноси врућину лети, кише с пролећа и с јесени, снег и мраз зими, не смета јој да целе године живи напољу, и довољно јој је да је неко обиђе и нахрани и посоли 2–3 пута недељно? Имам солидне услове за гајење бар 30–50 оваца, и волео бих да их запатим да пасу на окућници. Наше имање било је до пре 10 година сточарско, и тако је организовано — дакле имам добре пашњаке, имам добре ливаде. Откако нема стоке коров буја на све стране, боримо се механички против купина и багрења али учинак је врло слаб (ако га уопште има — мислим да чупањем и сечом багрења исти само разјарујем да букне још жешће), и размишљам се да све испреграђујем и уведем овце. Имам две штале (једна је старинска, баш за овце, друга модернија, за краве, избетонирана, са избетонираним јаслама, појилицама, преградама), пашњаке у близини куће, купио сам пре пар година и пастирицу, експериментално развукао жице са струјом по вотњацима и дао рођацима да користе као пашњак, и рекао бих да је изводљиво са том електричном оградом.

А питам за сорту јер су се овце које је мој деда држао јагњиле око Светог Николе, сећам се пођемо за славу ујутру у Цркву преко вотњака, кад оно овца се јагњи у снегу, јагње буп у снег, заблеји и хоп поскочи и ето га сиса, гледам и не верујем шта видим; а те су овце тако деценијама живеле напољу, деда их је отприлике по казни затварао у шталу. Пре 10ак година био сам мало дужи период одсутан, и много сам се сморио када сам се вратио а деда продао овце... Немам појма која је била сорта, биле су неке ситне, црноглаве, овнови су били рогати као муфлони. Деде више нема да га питам која беше сорта, и ето.

Ако неко држи овце тако пуштене напољу и лети и зими, а да им је то ОК, бићу захвалан за савет. Циљ ми дакле није ни нека производња оваца, ни матичење и сл., већ само да набавим сорту која је да кажем полудивља, више дивља него полу, да се сама снађе за сјагњавање, јагњење, удајање јагањаца итд., и све то напољу, у свим временским условима. Наравно са отвореним шталама, на изволте. Али као што рекох, те дедине су спавале напољу на киши, само по казни у шталу су улазиле, па велим можда и данас постоје неке такве, немодернизоване. Да не кажем демоде овце. Хвала.
 
Хвала! Прочитах да је та Влашићка најмлечнија овца — претпостављам да јој не би сметало ако нема муже, јер за мужу мора да се седи са овцама, то како ствари стоје нема шансе.
Постоје и друге праменке, можда бих до њих лакше дошао, читам сада којекуде и у суштини наводно и Кривовирска исто воли да буде напољу, не воли шталу, што би мени одговарало. Још да нађем неке овце које хоће да брсте багрење и купину, а неће шљиву.
 
Nema takve (koja neće šljivu). Baš sam dosta sorti imao. Ne možeš da se načudiš na koje sve načine mogu da brste….
Možeš da razmisliš i o sjeničkoj. Ona traži manje pažnje. Mada, ume da omane kao majka (u smislu prihvatanja jagnjeta).
 
Хвала на предлогу! Размишљао сам о сјеничкој, мада можда се ипак определим за праменку — али опет ћу се потрудити да се пре него што одлучим добро распитам по околини, знаће сељаци најбоље шта у мом крају има резона.

Шалио сам се за те овце које неће да брсте шљиве, то нема шансе :) Један у комшилуку се довијао, ограђивао сваку шљиву засебно неком конструкцијом од дасака, нешто као преврнути левак, уско доле широко горе, па качио около бодљикаву жицу, али нема шансе, опет некако дохвате. Утеха је да обрсте колико могу да дохвате, неће да се баш попењу на шљиву. Што за козе не важи, оне су баш напаст.
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh