Gde si se raspitivao?Nije ukinuto,na sastanku sa udruzenjem iz Sumadije pre mesec dana je ministar rekao da ce biti ove godine sigurno a za sledecu se ne zna.Sada kada se uzme junica i oteli do kraja godine mozes ici na povrat za nabavku priplodnih grla max 170 000din i dobijas 100 000 za prvotelku. Onda u aprilu ili kad vec bude konkurs sledece godine dobijas 55000 za ovu godinu i za tekucu odnosno za 2025 i 2026.U prevodu kad kupis junicu u narednih tipa god dana dobijes 380 000 od drzave. Cak sta vise subvencionisani kredit je 1% kamate za nabavku do 5 godina odplate (moguce zatvoriti kredit bilo kada) + besplatno osiguranje zivotinja kupljenih preko kredita. Cena kod lokalne mlekare na 100+ l dnevno je 54 din + 19 premija.
Ovakvi uslovi za pocetak rada da se ne lazemo ne postoje nigde u svetu da ja znam.Problem je samo sto nece niko to da radi. Ovih dana sam se sve raspitivao redom i slagao kockice,sutra krecem u obilazak farmi da vidim gde cu uzeti.
Da se razumemo,nisam ja od onih sto uzmes papir i olovku i mislis da si milioner prosao sam kroz sve te bolesti,ima tu problema kasnije (veterinari,upale vimena,mozda neka rikne itd itd ) Ali da ima racunice ima,da je muka jeste ali to je sto je.