Chat u govedarstvu

SAMA

Moderator
Učlanjen(a)
13 Feb 2011
Poruka
8.386
Lokacija
Stara Pazova
[h=2]Stočare Suseka pogađa ukidanje prelevmana za mleko[/h]
NI ZA SIR VIŠE NEMA MESTA
Susek, 3. jun 2016.
Izvor: Dnevnik
Meštani sela beočinske opštine nikako da reše problem sa otkupom mleka koji ih muči već mesecima i kojem kao da nema kraja. Prošle godine su imali problem sa „Imlekom” i „Podunavljem” iz Beočina, jer je kasnila isplata mleka i zbog toga što su morali da pristanu na trampu umesto da dobiju novac, a sada im mleko propada zbog navodne preterane kiselosti ili neredovnog dolaska otkupljivača. Prošle godine farmeri u Suseku i okolini nisu bili zadovoljni saradnjom sa „Podunavljem”, jer im je umesto novca nuđena zamena u robi u seoskoj prodavnici ove kompanije. Nakon što je osnovano Udruženje stočara „Fruškogorsko Podunavlje” iz Suseka, postignut je dogovor sa kompanijom „Podunavlje” o dinamici isplate i nadoknadi nagomilanih dugova za preuzeto mleko. Takođe, postignut je i dogovor o tome da poljoprivrednici iz Suseka koji predaju mleko za potrebe „Podunavlja” nisu u obavezi da u vidu nadoknade putem kartice troše novac namenjen za isplatu mleka u seoskoj prodavnici. Nakon tih dogovora saradnja susečkih mlekara i „Podunavlja “ je nastavljena. Sada nema problema sa isporukom mleka „Imleku” i „Podunavlju”, ali ima sa „Somboledom” iz Sombora, koji posluje pod brendom „Dukat”, jer oni sada nisu previše zainteresovani za otkup . Kako je za „Dnevnik” objasnio Sima Kovačević, predsednik Udruženja stočara „ Fruškogorsko Podunavlje”, „Somboled” je smanjio otkup za više od 30 odsto, ali i povećao kriterijume za utvrđivanje kvaliteta mleka, pa je sada malo stočara koji mogu da ih ispune i da imaju ispravno mleko. - Sada je novopostavljene kriterijume za otkup mleka skoro nemoguće ispuniti. Stalno se ispostavlja da je naše mleko kiselo i onda nam ništa ne preostaje nego da ga nosimo kući. Nekoliko puta je „Podunavlje” otkupilo to mleko po ceni od 20 dinara, ali ni to nije sigurno - objašnjava Kovačević. Naš sagovornik ističe da se uvek od maja do septembra javlja problem sa otkupom mleka, jer je smanjena tražnja. - Nekolicina stočara koji imaju ugovor sa „Imlekom” nemaju problema. Oni imaju potpisane ugovore, a mi koji smo mleko prodavali „Somboledu” nismo imali nikakav ugovor. Zato oni mogu jednom da prime, pa tri dana ne primaju i tako redom. Čuo sam da ima meštana koji prosipaju mleko, mada većina pravi sir. Problem je što se ni velike količina sira ne mogu zbog vrućina čuvati - kaže Kovačević. MUKE MALIH FARMERA Da bi „Imlek” sklopio ugovor sa proizvođačem mleka, napominje Kovačević, on mora da ima 100 litara mleka dnevno. Tada oni obezbeđuju kazan, ali malo je stočara koji imaju 15-20 krava koje bi dale tu količinu mleka. - Naši meštani imaju do 10 krava, pa samim tim ne mogu da se kvalifikuju za dobijanje kazana u kojem bi čuvali mleko. Lično ne prosipam mleko, već od onoga što imam, a što ne može da prođe kod „Somboleda”, pravim sir. Deo krava sam „zasušio” odnosno treba da se otele, ali problem će biti već za mesec dana kada ponovo počnu da se muzu - zaključuje Kovačević.
 

milan971

Član
Učlanjen(a)
2 Jun 2011
Poruka
3.637
Lokacija
bogatic
Jos malo pa ce u ovoj drzavi i njeni gradjani biti visak.......da ne pisem nista dalje jer dolazim u iskusenje da upotrebim neke mnogo ruzne reci.:zli:
 

Jugi

Član
Učlanjen(a)
11 Jan 2013
Poruka
3.229
Lokacija
Prokuplje
U mom kraju oni koji daju preko 100 litra sami kupuju laktofrize. Podmlekara Imleka, Niska mlekara ne daje laktofrize... Ili su u obecanju kao bice...
 

milan 87

Član
Učlanjen(a)
19 Apr 2010
Poruka
1.646
Lokacija
aleksinac
dali je neko ostavljao za cuvanje blizance msko i zensko za priplod?kao kazu da nemo da ostane stelna dali je to neko radio?
 

angel_fire

Član
Učlanjen(a)
1 Jun 2014
Poruka
223
Lokacija
Tuzla
,imam junicu steonu 7 mjeseci,nije jos pocela zacinjati,znam da se prije kuhala raz da bi se povecao volumen vimena,mlijecih kanala itd,Da li je to ispravno,ili ima neki drugi nacin i sredstva da bi se povecala kolicina,kvalitet mlijeka,a smanjili problemi nakon telenja tj u laktaciji.Znam da genetika igru tu veliku ulogu ali etoo......
 
Učlanjen(a)
4 Maj 2010
Poruka
1.410
Lokacija
Vukov Jadar
Teško Milane... Prvo mi moramo se promeniti, drugo stočarstvo mora biti tamo gde mu je mesto, treće mi imamo dugu tradiciju u stočartsvu ali ne u ovom tipu, već više ekstenzivna priča, tako da su navike koje se prenose sa kolena na koleno ne vode ka ovakvim grlima. Kod nas nikog na izložbi nisam video da je izveo grlo u narodnoj nošnji dok je to ovde normalno, tj. jedino tako moguće. Dosta ima i do odnosa prema samoj izložbi.
 

milan971

Član
Učlanjen(a)
2 Jun 2011
Poruka
3.637
Lokacija
bogatic
U kom smeru se menjati ??
Tesko se nesto menja u napred ako ti niko (od onih koji bi trebalo) ne pokazuje smernice , u haosu i neartikulisanoj zelji za promenom se cesto pogresi pravac i umesto napred se krene u nazad.
Stocarstvo stvarno mora zauzeti mesto koje mu pripada ,ali to na zalost u ovom trenutku najmanje zavisi od nas, a oni od kojih zavisi izgleda ne znaju ili nece nista da preduzmu.
Tradiciju imamamo ,prilicno smo i ekstezivni ali nije ni vani bas sve tako u svili i kadifi i kod njih su stale kao i kod nas i ima i malih ali veoma uspesnih zapata.Jedina je razlika sto kod njih se ne gleda da se taj manji po svaku cenu ugusi kao kod nas.
Po cemu se ova stala razlikuje od bilo koje nase....?
Prosle godine na sajmu na standu Genetix-a sam imao cast da razmenim nekoliko recenica sa gospodinom iz Spermex-a i saznao od njega da neki od najboljih bikova dolaze bas iz malih zapata krava (npr. Watt dolazi iz domacinstva sa 6 krava).
Pa i kod nas na izlozbi se izvodi u narodnim nosnjama , vise od pola izlagaca je u maskirnim uniformama....:osmeh:
 
Poslednja izmena:

milan 87

Član
Učlanjen(a)
19 Apr 2010
Poruka
1.646
Lokacija
aleksinac
gde kupujete hemiju za pranje vimena i muzilica ?

od danas rece mi ovaj sto skuplja mleko morace vise da se vodi racuna o tome ko hoce da daje mleko ?
 
Učlanjen(a)
15 Avg 2015
Poruka
2.543
Lokacija
Sumadinac, Gruzanin
Pa obzirom da se prave te referentne laboratorije za ispitivanje mleka, verujem da ce ih blagovremeno uposliti nekom uredbom koja kaze da se mleko vise ne moze otkupljivati samo po kriterijumu masne jedinice.
Ali isto tako ce i mlekarama biti u interesu da opstanu, pa ce isti taj koji ti je rekao da moras da vodis vise racuna poceti da ti donosi ta sredstva.
Mislim da je za savesnog stocara(muzaca) sasvim dovoljno imati bazne i kisele rastvore za pranje muzilica i laktofriza. Moze se odrzati higijena i bez tih filmova i pena. Pricam za porodicna domacinstva.
 
Vrh