iwanho
Član
Nije predviđeno da rade oba izvora toplote istovremeno, ili jedan ili drugi, s' razdvajanjem ventilima. Ovo što sam ja otvorio ventil na kotlu kad radi bojler je samo pokušaj da izbegnem loženje da zaštitim kotao na jednu noć. Što se tiče temperature u gornjoj i donjoj cevi na kotlu, nemam mogućnost merenja temperature vode u donjoj (povratnoj) cevi, osim da merim temperaturu same površine cevi. Ali sam ventil držao toliko dugo otvoren dok se na dodir nisu izjednačile temperature gornje i donje cevi.
Ovo što kažeš da iz bojlera u kotao voda ide u kotra smeru, nisam ni razmišljao. Pošto je kotlovska pumpa isključena onda kontam da ne smeta, osim što kažeš da će se dole zadržavati hladnija voda. Ali mislim da kad se zatvori ventil kod kotla i prestane cirkulacija kroz njega da neće biti velike razlike u temperaturama na dnu i vrhu kotla. Ja to posmatram kao radijator, i kod njega topla voda dolazi u gornju zonu pa je opet ujednačena temperatura kroz ceo radijator...
Nego šta misliš, šta bi se desilo da kad otvorim ventil kod kotla, i krene cirkulacija kroz kotao pokretana od pumpe u bojleru (pa makar i u kontra smeru kroz kotao), potpalim vatru u kotlu, npr samo pola bale, da pomogne gasnom bojleru da ugreje 260 litara vode iz kotla? Naravno kotlovska pumpa ne bi bila puštana u pogon.
Ja bih napravio prema shemi. Dodao bih na povrat troputni ventil (može biti i ručni), a nepovratne ventile iza pumpi i jedina briga je da kod jače hladnoće malo okreneš ručicu troputnog ventila. Dobiješ normalnu cirkulaciju i ne trebaš voditi brigu o položaju ventila 1 i 2.
Edit: Troputni ventil odabrati prema dimenzijama cijevi. Na linku je samo prikaz modela.