Centralno i etazno grejanje.

Nije predviđeno da rade oba izvora toplote istovremeno, ili jedan ili drugi, s' razdvajanjem ventilima. Ovo što sam ja otvorio ventil na kotlu kad radi bojler je samo pokušaj da izbegnem loženje da zaštitim kotao na jednu noć. Što se tiče temperature u gornjoj i donjoj cevi na kotlu, nemam mogućnost merenja temperature vode u donjoj (povratnoj) cevi, osim da merim temperaturu same površine cevi. Ali sam ventil držao toliko dugo otvoren dok se na dodir nisu izjednačile temperature gornje i donje cevi.

Ovo što kažeš da iz bojlera u kotao voda ide u kotra smeru, nisam ni razmišljao. Pošto je kotlovska pumpa isključena onda kontam da ne smeta, osim što kažeš da će se dole zadržavati hladnija voda. Ali mislim da kad se zatvori ventil kod kotla i prestane cirkulacija kroz njega da neće biti velike razlike u temperaturama na dnu i vrhu kotla. Ja to posmatram kao radijator, i kod njega topla voda dolazi u gornju zonu pa je opet ujednačena temperatura kroz ceo radijator...

Nego šta misliš, šta bi se desilo da kad otvorim ventil kod kotla, i krene cirkulacija kroz kotao pokretana od pumpe u bojleru (pa makar i u kontra smeru kroz kotao), potpalim vatru u kotlu, npr samo pola bale, da pomogne gasnom bojleru da ugreje 260 litara vode iz kotla? Naravno kotlovska pumpa ne bi bila puštana u pogon.

Ja bih napravio prema shemi. Dodao bih na povrat troputni ventil (može biti i ručni), a nepovratne ventile iza pumpi i jedina briga je da kod jače hladnoće malo okreneš ručicu troputnog ventila. Dobiješ normalnu cirkulaciju i ne trebaš voditi brigu o položaju ventila 1 i 2.

Edit: Troputni ventil odabrati prema dimenzijama cijevi. Na linku je samo prikaz modela.

Taj što je stavio na napojnu je verovatno veliki stručnjak iz te oblasti.To si mogao videti možda samo u privatnoj režiji.

@dukej ja bih stavio jednu cev sa ventilom između pumpe i ventila na povratnoj cevi i između kotla i ventila na potisnoj cevi (valjda se tako zove) i po potrebi bih uključio pumpu da vrti vodu samo u kotlu bez zagrevanja vode gasnim bojlerom. A kada koristiš kotao onda zatvoriš ventil na toj dodatnoj cevi i sistem radi po starom.
Tu cev možeš da ubaciš bilo kada uz minimalno ispuštanje vode iz sistema, ne košta puno i ne zagrevaš bespotrebno kotao na bale a voda neće smrznuti. Moje laičko mišljenje. Šta kaže @Zoran0230 ?

Kod mene je svo vreme pumpa na polaznom vodu. Grejanje je početkom osamdesetih radio čovek koji je radio u Nemačkoj u Valiantu, znači nije priučen majstor već baš iz struke. Gledao sam neke starije šeme grejanja, pumpa se stavljala i na polaz i na povrat, kako gde, tj. nije bilo pravilo da mora biti na povratu, pogotovo gde je stavljan četvorokraki mešni ventil. Kasnije je posao preuzeo njegov sin, baš odličan majstor, veoma stručan. On mi je radio zamene kotla kad su bile pa nije izmeštao pumpu na povrat već je ostavljao na potisu. Nikad problema nije bilo...

I kod nas u radionici, a u kući ne. Oba grejanja smo sami radili ali nikad više ne bih stavljao pumpu na polazni vod, niti bih cev od polaznog voda spustio dole (kotao u nivou sa radijatorima), niti bih cev za prelivnu posudu stavio posle pumpe.... Sve smo to ispravili kada se radilo grejanje u kući 7-8 godina kasnije. Međutim i tu ima grešaka. Nismo znali za meš ventile, niti za bafer nego samo klasika: Kotao-radijatori.

Caleffi magazin

Ovde imate razne seme, vise vrsta grejnih tela, solarni sistemi, grejenje na TP.

Sanitarna voda, balaniranje sistema, resavanje buke u sistemima grejanja...
Ima dosta korisnih stvari pa koga interesuje nek se baci na citanje.

@dukej ja bih stavio jednu cev sa ventilom između pumpe i ventila na povratnoj cevi i između kotla i ventila na potisnoj cevi (valjda se tako zove) i po potrebi bih uključio pumpu da vrti vodu samo u kotlu bez zagrevanja vode gasnim bojlerom. A kada koristiš kotao onda zatvoriš ventil na toj dodatnoj cevi i sistem radi po starom.
Tu cev možeš da ubaciš bilo kada uz minimalno ispuštanje vode iz sistema, ne košta puno i ne zagrevaš bespotrebno kotao na bale a voda neće smrznuti. Moje laičko mišljenje. Šta kaže @Zoran0230 ?
Ne bih komentarisao jer ima dosta stručnijih pa prepuštam njima da ne bih gušio temu.

I kod nas u radionici, a u kući ne. Oba grejanja smo sami radili ali nikad više ne bih stavljao pumpu na polazni vod, niti bih cev od polaznog voda spustio dole (kotao u nivou sa radijatorima), niti bih cev za prelivnu posudu stavio posle pumpe.... Sve smo to ispravili kada se radilo grejanje u kući 7-8 godina kasnije. Međutim i tu ima grešaka. Nismo znali za meš ventile, niti za bafer nego samo klasika: Kotao-radijatori.
Što ne bi stavljao na potisni vod pumpu kad mnogi stavljaju.

Falte me usta sad ću vas poderati.Ja se ne bih hvalio.To bih drugima ostavio ali sam na grejanju radio skoro 35 godina pa se ne takmičim.

Što ne bi stavljao na potisni vod pumpu kad mnogi stavljaju.
Zato što se rotor-turbina pumpe istopi ako kotao prokuva a cev prelivne posude postavljena posle pumpe. Kotao prokuva jer nestane struje. Znam, rešenje je UPS. E al jbg 90-ih se za ups nije znalo a ako se i znalo nije se mogao priuštiti. A restrikcije i nestanci struje zbog očajne linije svako malo. Doduše ni UPS možda nije sigurica... Ako zataji ambulator, ne gine opet dinstanje sistema....
Jednostavno, laički gledano mislim da joj prijatnije na povratnom vodu. Ali da može raditi i na potisnom može. E sad šta je pravilno to metalostrugare nisu učili....

Pre više godina sam kupio nekorišćen četvorokraki mešni ventil za cevi 5/4" sa sve motorom na 220V. Stare proizvodnje, velik i težak, ni nalik ovim novim. Sa njim sam dobio fabričko uputstvo, u očajnom stanju, ali koliko toliko može da se vidi šta piše. U tom uputstvu su šeme povezivanja, i uglavnom šeme sa sa pumpom na potisu. Tako su nekad preporučivali...

Nazad
Vrh