Ja sam sada radio nov odzak a posto imam gasni kotao ugradjrn, samo sam zavrnuo ventile pre peci na drva i grejao se na gas.
Da je bolje, bolje je. Nema oscilacija u temperaturi. Zaboravis na grejanje jer ima sobni termostat. Podesio sam mu rezime po vremenu pa nocu lagano smanjuje temperature a ujutru pojacava. Gospodski!
Da nisam vec kupio drva pre zime i skladistio sapurike, grejao bih se. Ovako mi dupli trosak sa drvima placenim, isecenim i slozenim.
Posto je odzak morao biti izmesten, nove krajeve cevi od ventila do peci sam radio. Prva greska je sto nisam radio da budu demontazne pa nisam bas dobro moga da pridjem aparatom za varenje do spojeva pa je nisam mogao valjano da zavarim. Posle sam to sve anulirao i ubacio holendere za suceone spojeve pa i nanovo kupio sve lukove i nanovo ukrajao i vario. Prvo dobar provar i onda zavar siri i odmah ofarbao jer je ovaj put bilo 100% zavareno. Drugi problem je stara ekspanzija iz koje je iscurila voda kada sam je skinuo sto znaci da je bila neispravna. I to sam novo kupio pa cak i vecu jer ne skodi veca. Sigurnosni ventil los. Treba da mi sutra stigne pa da ugradim. Majstori su to pre 27god stavili na topli vod a po pravilu ide na hladan vod gde i ekspanzija. Sve to spojim, pustim vodu. Dopunim sistem. Cak i novu dimovodnu cev sam pravio od fi219. Inace, fi219 sam kupio kod Sukura na otpadu u Beceju. Dok sam isao do vage spazim i komplet pec i ekspanziju kao i cevi sa ventilima 5/4" za grejanje. Kupim te cevi al bez ventila jer se mislim da imam moje ("dobre").Taman mi dobro dobro dosle za prepravke kod peci.
Inace, pec je u podrumu i nije koriscena pumpa od pocetka jer je prva izgorela jako brzo a drugu smo samo ubacili na njeno mesto a i ona nije vukla.
I sad posle toliko godina sam mislio da cu najzad osposobiti cirkulaciju vode al opet problemi. Pumpa vrti a ne vuce. Prvi dan 3x mi prokuva pec na 90c. Zatvrim opet ventile na pumpi i otvorim ventile za slobodan pad.
Sinoc posle 27god utvrdim kvar sa cirkulacijom.
Nije mi djavo dao mira i skinem pumpu iz kucista da vidim jel rotor ispravan. Motor vrti. Radno kolo ispravno.
Otvorim malo donji ventil ispod pumpe i eto ga. Veliko nista! Otvorim do kraja - nista. Otvorim gornji - veliko nista. Pocnem da izvrcem ulozak donjeg vemtila iz kucista i opet nista pa kad u jednom momentu nesto krcnu i sikne voda po meni. Okupalo me do gaca. Podrum do clanaka u vodi. Zavrnem sve zivo i voda stade.
Skontam da su majstorcine jos pre 27godina pretegli ventile za cev i bukvalno stisnuli ih i zablokirali im klapne.
27god zajebancije i loseg iskoristenja ogreva. Crkla jedna pumpa i vecito lose grejanje.
Eto, nadam se da ce ovo moje iskustvo nekome pomoci ako bude imao slicne probleme. Cisto da ne bude jos neko okupan i potopljen. Bice namontirani ovaj put kugla ventili umesto protocnih i valjda se nece vise tako nesto desiti. Zamalo nisam kupio novu pumpu.