markokurjega
Član
Mene je jesenas bala koštala 58 din. Tu je sve uračunato, i baliranje i utovar/istovar, i prevoz. Ranije sam ja sam radio prevoz, ali zbog problema sa ljudima i policijom to sad ne radim. Neka neko drugi o tome misli, meni su moji živci ipak najskuplji. Npr. jedne godine kupimo bale po mesečini (do ponoći jer ljudi nisu došli u podne već u 18h, a sutra već idu kod drugog - prime posla više nego što mogu da urade samo da se obezbede), onda loše denu voz - ja kažem to će pasti a majstor da neće, vozim druga spora sa rakovicom na pola gasa i voz padne, a pao bi i da vrabac sleti na njega, pa onda se uvek neko napije - tako mi jedne godine jedan insistirao da sedi na rudi od prikolice i da ga tako vozim kući, molili ga, kumili, ubeđivali svi da sedne u kabinu ali on seo na rudi i ne može ga skinuti sa nje. I odmah sledeće godine je bilo majstore pošto baliranje da ti samo pokažem njivu i gde da složiš bale...
Soje ima dosta, ali slame sve manje. Prvi razlog je što sad skoro svaki kombajn ima sečku, a drugi je što sve više ima ljudi koji se greju na slamu a da nemaju ništa zemlje. Oni kod majstora koji baliraju samo naruče potrebnu količinu a ovaj ide onda do gazda pa moli da mu ostave slamu, samo svake godine sve teže to ide. Pogotovo što jedan broj ljudi sad greje i plastenike pa se naručuje i po 2500-3000 bala...
Ma jasno ko dan,očigledno kukate sa kvalitetnom radnom snagom.Što kaže talianu od slučaja do slučaja,ja sam i pričao u svoje ime,meni dosta ljudi kaže kupi presu biće ti još jeftinije,pa reko de jeftinije od ovoga,ove godine sam platio presovanje 110 eura,i to mi je ujedno jedini trošak,tih 550 bala planiram da potrošim ove godine,ništa drugo ne ložim uz nju (mislim na ovu godinu).Mislim da od toga nema ništa jeftinije.Čovek koji mi presuje je više nego korektan,izađe kad god se dogovorimo,uvek ima u ponudi parcele za presovanje,tako da ako mi kojim slučajem zafali samo mu kažem i rešen problem.Kod nas slame ima na pretek, malo ko pali sečku,ove godine je bilo i više posejane soje,tako da sam svu slamu ispresovao na njivama uz sami asfalt,samim tim mogao sam malo više da tovarim jer se nisam bojao loših puteva.