Centralno i etazno grejanje.

Trenutno greje 80m2: dva veća, dva manja radijatora, sušač i bojler. Retko kada izbija preko 55°c jer jednostavno nema potrebe. Šporet možda ne bi mogao da podrži još toliko, ali još tri veća radijatora sigurno (kad se opremi potkrovlje). Kuća nema izolaciju pa se potroši do 15m3 tokom zime.
Jel prostoriju u kojoj se nalazi šporet zagreva on ili je potrebno radijator?

On je u trpezariji (kuhinji), a u produžetku je otvorena dnevna soba sa manjim radijatorom. Još jedan manji u hodniku i dva veća u sobama. Šporet odaje dosta toplote u prostoriji gde je; a plus može da se sprema hrana u i na njemu. Tako da moram biti zadovoljan...

• Like
Reagovanja: nem
Ja sam pre 15-20 godina ima etazno centrometal 23kw.Grejao sam celu kucu ali stalno je trebalo loziti.U pocetku sam gurao samo drva a kad sam poceo da koristim ugalj crkao mi je odzak.Odzak je bio obican , zidani u staroj "svapskoj" kuci.Sporet je i sam grejao i na njemu se mogla supa kuvati,nije odavao dovoljno toplote za pravo kuvanje.Centrometal je inace problematican sa smoljenjem , pa verujem da je to i presudilo odzaku.
Posle sam kupio livenu tursku pec od 46kw i sad lozim tri do cetiri puta dnevno ako je ispod -5.Ogreva trosim i dalje podjednako ali je komocija jer je za nijansu toplije a manje puta moram da lozim.
Naravno, na pravoj peci je obavezan "miš" ventil koji pospesuje bolje i ravnomernije sagorevanje kamenog uglja.

Nazad
Vrh