Ljudi glavno i primarno kod svakog grijanja vam je -
izolovati krov.
To je toliko džabno, da je besmisleno pominjati - 10 cm mineralne vune, je po m2 oko 2.5 eura, i paropropusne/vodonepropusne folije još euro i po. Eto 4 eura x 80 kvadrata = smiješno naspram ušteda koje dobijete. To je ako se samo polaže po ploči, ako se ide među grede da se uglavljuje, jeste skuplje i sporije, ali i dalje najpametnija i najisplativija investicija na objektu.
Stolarija i zid, ni izbliza ne mogu da vam troše energije kao krov.
Neizolovan krov zna da odvuče gotovo 40% temeprature vani tokom zime, ako je objekat neizolovan.
100 m2 grube površine, gubici kuće zidanom opekom su 17600 W, kad se izoluje krov sa 10 cm, padaju na 10100 W.
Kontrast je još veći ako izolujete zidove, onda krov vuče i 2-3x više gledano u proporciji.
100 m2 grube površine, 8 cm stiropor, gubici 12 000 W (go krov), a kad se izoluje krov sa 10 cm vune - 4400 W, skoro 3 puta manje!
Doslovce imaš značajno manje gubitke kad staviš 10 cm vune na krov, nego da si odradio fasadu komplet (12 000 naspram 10 000W)!
Zato, prvo krov, koji je jeftino izolovati a daje najveći efekat i zimi i ljeti, pa onda jedno po jedno, kako se stigne i može - stolarija, zidovi...
Kada rješiš krov, onda ćeš znati kako dimenzionisati i grijanje, jer ćeš imati objekat koji troši duplo manje zimi.
Poigrajte se malo sa ovim kalkulatorom, jednostavan je a vrlo precizan, biće vam sve jasno
Krov je takođe usko povezan sa pojavom kondenza buđi.
Ja sam muke mučio u novom modernom objektu, jer je potpuno preskočeno stalvljanje paropropusne folije na AB ploču prije vune, pa preko vune vodonepropusne (krovne) folije.
Kad sam sve digao i stavio folije kako treba, objekat optimalno vlažan i ljeti i zimi.