Cene veštačkog đubriva u vašem kraju.

Ako ima višak kalijuma da li to znači automatski da je on lako pristupačan biljci ili ne? Imam dve parcele koje imaju viška, pa sad čekam analizu da potvrdim da je višak pa da za pšenicu idem samo sa MAP-om, bez mešanog đubriva. Inače što se tiče cene pričao sam sa jednim trgovcem za sada ne bi trebalo da bude većeg skoka cena.
Odlicno pitanje . Naravno da ne znaci da kolicina kalijuma znaci koliko je njega dostupno biljci .Za to sluze agronomi i analiza zemlje . Zavisi od medjusobnog odnosa K,Mg,Ca,H i Na . Pored ,mnogo kalijuma u analizi moze biti da ga nema pristupacnog zavisno od antagonizma sa drugim elementima .Jako je bitan i kapacitet izmjene kationa zemljista kao i sadrzaj Na i mikroelemenata .Dali ove podatke dobijate iz analize i od agronoma i ako ne cemu vam onda sluzi analiza ?

• Like
Reagovanja: obi
Stiglo veštačko djubrivo.
9832e76cae792b84fb2356b98fc3e413.jpg

Послато са SM-A536B помоћу Тапатока

Jedna zanimljivost:
Drugar je prošle jeseni posejao pšenicu bez trunke osnovnog đubriva, baš zbog jake cene, nešto bilo oko 120din/kg. U proleće je pojačao ureu mislim na 200kg po kj, cena ispod 70 bila. Avenue je dao blizu 5t/kj sa takvim đubrenjem....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Do sad se nisam usudio a razmišljam da probam.
Imam primer njive koje sam uzeo u zakup drzavne u februaru,nije bačeno osnovno ali je N pojačan ja ne vidim neki zaostatak.No vaga če pokazati.
Takođe njive uzete jesenas Ti znaš od koga i kako je radio predhodni zakupac pojačan azot na max sa sejalicom+ prihrana+mokro superstart baš zbog izostanka jesenjeg i pretpostavkom da bivši zakupac nije đubrio duzi period.Ne vidim nikakvu manjkavost za sada.
A to sam prvi put prošle g primetio kad je stric kupio parcelu pa mi dao ,dobili smo je oranu ali neuredno i neodrzavano jedva sam je spremio Ali pojačan azot i nije nešto odudaralo od proseka.

Poslednja izmena:
Djubrio je ja znam ali to djubremje nije nikad moglo doci do izrazaja zbog silnih gresaka od obrade do setve, prskanja itd zato sam mu skrenuo paznju u vise navrata da fakticki baca novce na djubrivo ako ne sprovodi sve to adekvatno i na vreme do zadnjeg ulaska u parcelu, ali sve je to djabe bilo!

Nazad
Vrh