Cene teladi

Bio sam ja na nekoliko farmi koje isto nemaju pašnjak,nego su zatvorene pa funkcionišu .
Kolege provlače informacije da je bez pašnjaka propast pa se pitam jel iz iskustva ili onako pišu.
U Bačkoj kad idem kod mojih na sever tamo ima farmi i farmi bez pašnjaka jednostavno je teren takav.Kod nas u Banatu ima dosta pašnjaka e sad kvalitet je upitan i šta se može izvući iz njega.Kod nas je sad u selu na licitaciji cena pašnjaka 15000 i 20000 din po ha.Na tu cenu imam utisak da je bolje da sede u štali.

Ne znam,nemam iskustva. Ako ti nešto znači podatak ,imam jedan pašnjak 8 ha već 3 g ,ove godine tj 2025 sam ga prvi put kosio bilo je 90 rolbala lepog sena.Merio sam jednu 250 kg. E sad je to bilo tako jel je pašnjak godinu ranije izmalčiran,bilo je kišnoi sve do kraja maja i niko nije ulazio sa stokom.

Ovde kod nas su neki proseci oko 300 bala kockica po hektaru otprilike , znaci slicno nesto , kod tebe izadje oko 235 bala po 12kg , opet ovde vecina ljudi baca djubrivo na pasnjake/livade, ja sam uspevao negde da nagruvam i po 500 komada po hektaru , ali su bas retke te parcele uglavnom koje su mi oko gazdinstva , pa stignem da ih dobro i nadjubrim i prihranim .. Po mojoj nekoj proceni livada ispod 150 bala kockica ne isplati se raditi ,ako imas sve svoje ..

Stvarno ne bih znao da ti kažem,mislim da je taj moj ovako po travi odličan u odnosu na većinu u selu,Ima dosta slatina generalno.
Ja sam ga uzeo zbog 2 ha zemlje koji su išli zajedno na licitaciju i prosek nije skup,Nisam ga đubrio ,sad ću ga časttiti sa ureom samo ne znam koliko da idem.

Stvarno ne bih znao da ti kažem,mislim da je taj moj ovako po travi odličan u odnosu na većinu u selu,Ima dosta slatina generalno.
Ja sam ga uzeo zbog 2 ha zemlje koji su išli zajedno na licitaciju i prosek nije skup,Nisam ga đubrio ,sad ću ga časttiti sa ureom samo ne znam koliko da idem.
150kg/ha mu je dovoljno da skoro duplira prinos.Mada zavisi od sastava trava ali bude tako nesto.

Drzati kravu od 800 kg na jaslama celu godinu hraniti je samo da doji tele, pa ljudu muzu kravu 10 meseci i imaju tele kao nuz proizvod i nemaju racuna a ne samo da tele sisa cekas tele da prodas, sistem krava tele ta krava treba da je 10 meseci napolju na pasnjaku uz neku minimalnu doranu znaci trosak nula i 2 meseca kad je ostra zima u stali da provede, ovo sto rade zatvoreno preko cele godine kad ukinu subvencije i drzavnu zemlju odma idu na klanje

Slažem se da je u tom slučaju bolja matematika. Mada ee ide baš ista hrana za te dve kategorije krava.
A subvencije ko subvencije mogu trajati mogu stati na to ne može čovek da utiče na to.

Nasa zadnja krava je natovarena 1050 kg mereno, simentalke to su stari pricali bikovske majke mesni simentalac mleka do 20 l al tele sampion takvi smo 6 imali vidi bala detline pred svaku tako da znam koliko krava pojede, ja da sam vlast simentalac rasa od drzavnog znacaja, za mleko i sistem krava tele, u naredni 10 godina sprovesti program sve rase pretopiti u simentalca, zabranio bi klanje teladi osim u slučaju prinudnog klanja, i pored simentalca limozin rasu i to je to.

Zasto pa Česi su isto uradili cak su osemenjavali holstajna nekoliko generacija sa simentalcom i pretopili rasu ja sam vise za to da drzava kroz subvencije junica polako istisne holstajna, i sve druge rasre takodje i angusa hereford napolje zameniti sa limozin rasom, ono buse podolac u tri picke materine samo bacanje para ukinuti i zbrisati samo rasipanje para. Simentalac kombinovana rasa moze i meso i mleko, mleka vidis da imamo visak, takodje simentalac u sistemu krava tele uvek moze da se u slucaju neke krize te krave prebace na muzu. Imali bi teladi za tov i sasvim dovoljno mleka jes da je holstajn za proizvodnju mleka tu mu je prednost a sve ostalo minus.

Cene su nenormalne, ispada da onaj koji drzi krave cini uslugu nama koji tovimo junad. Kao da ta krava ne mora da se oteli da bi dala mleko.
A u sustini mi radimo na ivici zarade.

1220 evra ulaz, i igraj oko njega 365 dana uz mogucnost da cena opet padne na 3 evra samo ako nadju da uvezu, ne vidim smisao. I 1000 evra je mnogo za takvu telad ali uvek se nadje neko da plati jbg.
Kolega kad resis imas poziv da dodjes kod mene na dve nedelje... Da vidis kako izgleda koliko se radi, koliki su troskovi... Pa onda iznesi zakljucak ko vise igra oko zivotinja i ko je ugoroj poziciji szo se zarade tice...

Kolega kad resis imas poziv da dodjes kod mene na dve nedelje... Da vidis kako izgleda koliko se radi, koliki su troskovi... Pa onda iznesi zakljucak ko vise igra oko zivotinja i ko je ugoroj poziciji szo se zarade tice...
Jel normalno 1200€ za tele a bik 550kg 2000€?

Vi treba vasu zaradu da jurite najvise na mleku a ne preko teladi. Ako ti od krave koja daje 6-7-8000 litara mleka nemas zaradu, nece tele da te izvuce sigurno.

Nazad
Vrh