Cene junadi i gotovih bikova

ČEKA SE ODGOVOR O NASTAVKU ILI PREKIDU RAZMENE JUNADI ZA KUKURUZ
Novi Sad, 17. januar 2020.

Šta se dogodilo sa realizacijom najave za novu razmenu utovljene junadi za merkantilni kukuruz preko Državnih robnih rezervi, Udruženje „Agroprofit”, kako smo danas čuli, nije uspelo da sazna razlog zbog kojeg se ovaj koristan posao za stočare nije ponovio.
U ovoj asocijaciji smatraju da najvljena razmena od strane ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i dalje važi, ali da su pomereni rokovi zbog više praznika na početku godine.
Ovo udruženje juče je bilo „zatrpano” pozivima sa terena i stočari su negodovali, uz primedbe da je reč o „još jednoj prevari”, a pitali su i „gde je taj izvoz” ili „šta obećavate ako od tog otkupa nema ništa”...
Na spisku prozvanih su ministar Branislav Nedimović i zastupnik Udruženja „Agroprofit” Čedomir Keco.
Pojedini sagovornisi koji su se javljali tvrde da su zvali Državne robne rezerve i da im je rečeno da od tog posla nema ništa, jer oni nemaju kukuruz na lageru.
Ovu tvrdnju danas nismo uspeli da proverimo, jer je direktorka Zorica Anđelković za našu saradnicu bila nedostupna.
Međutim, u podatak da nema kukuruza u Robnim rezervama teško je poverovati, jer ga prema lager listama ima dovoljno i može se samo dogoditi da su ga skladištari neovlašteno prodali, a novi nisu uspeli da kupe, pa se u ovoj kući sada sabiraju.
Udruženju „Agroprofit” – Grupi tovljača prijavilo se više od 70 stočara, koji su ponudili oko 950 komada junadi.
Prema najnovijim saznanjima, udruženje će o nastavku ili prekidu razmene kukuruza za junad biti zvanično obavešteno u ponedeljak, kada će se i javnosti obratiti zvaničnim saopštenjem.
 
Pa imaju oko 5000 kom na svojoj farmi i usluznom tovu ,cena teladi kad se uporedi je ista ili slicna ko na vasaru kod svercera stim sto resis bikove ,ja sam tako zavrsio par tura ali zbog problema sa cenom i odnosa cene teleta i bika necu da punim dok se stanje ne promeni ,a i zimski period izbegavam da uzimam telad zbog prehlade i gripa
Za par godina ce biti sa bikovima kao sada sa svinjama,
kod nas svi "veliki" tovljaci hrane tudje svinje
tako ce biti i sa bikovima, jer je zarada postala minus
 
Da se ne ponavljam, u srecno doba smo kupovali 2.5-3 teleta od 120-130kg za 1 odraslog bika od 550-600kg. Kukuruz je izlazio oko 50% skuplji kada ga provucemo kroz stoku.
Ovo sada je besmisleno.
 
Gubi se izmedju 100 i 150 eura po biku ako nemas uginuca i lecenja tu je uracunata subvencija kad je dobijes ,cena teladi je na nivou bika od 2.4 e i nikako ne spada mozda je pala za 20 do 30 e po teletu a treba bar 100 do 150 e taman da budes na nuli
 
Godinama se tovilo tele 550e bikovi 2-2.05e i bilo zarade.Sad tele od 130-40kg je 550e cena bikova da ode na 2e i to je to.Cena 2.4se nece nikad ponoviti i treba je zaboraviti i ne porediti.



Sent from my HTC 10 using Tapatalk
 
4 eura i vise cena teladi u otkupu gde ga ima po te pare ,cena tople polutke za bika je realna cena za zivu meru teladi da bi bilo iole neke zarade sve zavisi od cene hrane uginuca lekova ,rasa se izgubila duzina tova se produzila samim tim i utrosak hrane da ne pricam lecenje itd
 
Ja sam u julu 2018.g prodao bikove po 4e/kg topla polutka, izasli me 2,37e i procenio da se to nece( barem skoro) ponoviti.
Prodao balerinu , razorao detelinu i zaboravio vise na teladi a za pare napravio novo prasiliste i u objekat (od bikova) sa resetkastim podom natrpao svinja i povecao tovljenike i krmace
Zbog losih i skupih teladi, uslovljavanja oko prodaje , sve vecih bolesti i nemanja najamne radne snage itd ...
za mene su tovna junadi - proslost
Ja sam presekao u toku noci i vise se ne vracam na goveda
 
Prodao 4 komada veceras,cena krajnje sramna 1,8e. Bikovi dobri simentalci,ulazna cena tih teladi je bila 600e,proveli u tovu 10,5 meseci.
 
Lokalni natkupac doveo neke momke iz pazara, prvi put ih vidim. Nama papira. Iz svih klanica lazu vec dosta vremenabda ce doci a jedu kao nezdravi. Samo neka putuju jer mi je svaka tura ostala makar mesec dana duze i na knap sam sa hranom.

Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka
 
Jedu kao mecava ali i stavljaju kilazu. Do 700kg smo drzali simentalce a da i dalje nije pocelo da jede vise nego sto nabaci kilaze.
 
Nazad
Vrh