Cene junadi i gotovih bikova

@pocerina je l' nije mogla bolja cena, ako su u pitanju simentalci. Kod mene kazu sa je cena 2.15-2.20, ali ne znam koje prodao po toj ceni. Jedan mesar mi rece da on placa bikove 2.10 a junice 1.90, znaci to je ono sto moze sigurno da se dobije.

I kod nas slicne cene kao kod Pocerine.Te vece cene kod mene mogu da obecaju samo oni koji i ne misle da plate,a sve na pocek od tri meseci pa nadalje.

Za pare odmah ste upravu " bolje vrabac u ruci, nego golub na grani". Ovaj mesar daje pare za 7 dana. Do sada je bio posten prodajemo mu svinje duze od 10 godina nikad nije zakasnio dana sa isplatom.

JA sam pre dva meseca uvezao dve junice iz Nemacke, ali sam ipak resio da smanjim broj krava... Mlekara kasni sa isplatom, cena i nije neka, a obaveza oko krava bas dosta... I da sto se tice one moje uvezene junice, dostigla je 11 litara i vise ni grama

Nemci su poznati prevaranti i ako misi imao dobrog coveka da ti izabere i potvrdi kvalitet u nemackoj, ne znaci ti nista sto si kupio uvezene junice, bolje da si otisao u Veliki siljegovac ili mladenovac ili lajkovac i tamo pronasao 2/3 zenska umaticena teleta pa da odgojis junice. Jeste duze ali manje kosta :) ustvari 500e tele + za dve godine hrana oko 900 do 1000e, nije malo, ali ako ti se nesvidja mozes junicu za te pare da prodas :)

после битке сви су генерали :haha:

у суштини нико не продаје најквалитетније грло, свуда се мува са папирима, и овде и у Немачкој, мада мислим да када код нас пођеш по терену нећеш моћи да нађеш ни 5 крава које имају испод 30л млека :haha: све саме млекуље, ал опет онај у Немачкој купује тамо по једној цени, а продаје по другој овде, а у средини је зарада и циљ је да она буде што већа, тако да једино важи - нема краве ни јунице док је сам не однегујеш, а то почиње са осемењавањем Твоје краве семеном које Ти одабереш и онда молиш Бога да буде женско теле,и после 3 године ћеш да имаш добре шансе да имаш квалитетну краву, све остало је мачка у џаку - пречице нема

Apsolutno se slažem sa čika_jovom, svaka je na mestu i tačna. Mislim da ćeš se pre nasankati u Srbiji nego u Nemačkoj, sve su nam MLEKULJE što kaže čika_jova a ono ženska telad sa pijace umatičena pod krave proverenog nam domaćina. :) Nema dobre krave dok ne platiš iskusnog poznavaoca da ti odabere a to košta oko 2500e dok dodje u štalu ili NAJBOLJE da je odgajiš.

Napisao sam ovo iz dva razloga , prvo je da su u bosnu uvezli 10 krava koje su bile zarazene paratuberkolozom ili brucelozom i to iz nemacke i morale su sve na klanje a tek se coveku otelila jedna ili dve a drugi razlog je sto su krusevljani iz strucne sluzbe isli da kupuju junice za neki program. Jedan od tih ljudi mi je pricao da im prvo nisu hteli pokazati dobre junice, drugo da nisu hteli da im isporuce junice koje su kupili i trece da su od potrebnih (lupicu broj ali mislim da je u planu bilo oko 40 da se kupe ) zbog nedostatka kvalitetnih grla sa papirima kupili svega 10/ak i opet kazem da neke sa slika koje mi je covek pokazivao i za koje su se pogodili nisu hteli da isporuce jer su sluzile kao mamac i takve 2 dobre u stadu od 30 junica na koje je pustan neki levi bik, nije radjeno v.o. Zbog toga kazem da je bolje na preporuku ili na srecu odraditi odgoj od nase teladi, jeste duze ali manje para rizikujes

Trenutno za tom kategorijom vlada veliko interesovanje, mozda je razlog 2e po kg utovljene junadi, trenutna cena kukuruza od nekih 15din ako bi ostala na tom nivou onda svakako ima racuna za tovom. Ovih dana ministar je izjavio da ce dozvoliti uvoz sojine sacme ,ali on pominje trenutnu cenu kod nas od nekih 35 40 din kg a ta cena ne postoji ni u jednoj polj apoteci , na taj potez se odlucio kako bi doslo do pojeftinjenja mesa i mleka do 20% a to ce se najvise odraziti opet po nasim ledjima pojeftinice ziva vaga i sirovo mleko. Pre desetak godina za utovljenog bika imao sam da kupim vagon kukuruza a sad vagon kukuruza vredi vise od dva bika.

Nazad
Vrh