Cene junadi i gotovih bikova

markojx

Član
Učlanjen(a)
2 Mar 2016
Poruka
1.300
Lokacija
selo Grgurevci Srem
Na jučerašnjem sastanku Proizvodne grupe odgajivača tovnih rasa iz Udruženja „Agroprofit” i predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potvrđena je inicijativa za interventni otkup junadi koju su izneli farmeri. Ekonomski je opravdana intervencija države u otkupu junadi za potrebe Državnih robnih rezervi i zamena za merkantilni kukuruz, tvrde u Udruženju. Osnova za ovu razmenu je 2,20 evra/kg žive vage junadi plus PDV. Za pomeranje tržišta neophodan je otkup najmanje 1.500 komada utovljene junadi od 500 kg pa naviše svih rasa i to samo sa farmi porodičnih gazdinstava. Potrebno je da je otkupljeno june na gazdinstvu provelo najmanje 90 dana, što se vidi u centralnom registru. Najveći broj grla sa jednog ID broja može biti 30 komada – predloženo je Radnoj grupi koja će raspisati poziv. Uz to, upućeni su i sledeći detalji. Kao elementi za formiranje otkupne cene prihvaćena je cena od 2,20 uvećano za PDV, što iznosi 2,42 evra/kg, što je oko 285,50 dinara po kilogramu žive vage. Kada se taj iznos podeli sa cenom kukuruza od 16,72 din/kg, tada će tovljači za kilogram žive junetine dobiti malo više od 17 kg merkantilnog kukuruza. Može da se dogodi da to bude i veća količina, jer cena kukuruza često ima pad

- - - - - - - - - -

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uz veliko angažovanje ministra Branislava Nedimovića, tragalo je za novim tržištima junećeg mesa u periodu u kome nije došlo do nastavka saradnje sa Turskom – to je vreme od januara do maja. Novi kupac je partner iz Libana, a najavljeno je ponovno klanje za Tursku, pa i izvoz u Kinu. Reč je o potpuno različitim tržištima i uslovima izvoza. - Smatramo bitnim da se izvoz junetine shvati kao veliki državni posao i ako ostanemo bez njega, uz oscilacije u svinjarstvu, mi ćemo potoniti još niže u stočarstvu. Učešće stočarstva u poljoprivrednoj proizvodnji biće ispod 30 odsto. Razlog za to da ova grana nizom mera postane nacionalni interes sastoji se i u tome što se čuvaju prirodni resursi, ostvaruje zdravstveno bezbedna robna proizvodnja i zadržava i dograđuje model poljoprivrede – obrazložili su juče stočari. Državni sekretar Željko Radošević i pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić, kao i predstavnik Privredne komore Srbije Nenad Budimović su podržali inicijativu otkupa i najavili su istraživanje za nova tržišta junećeg mesa. Ako državna administracija bude aktivna, početak interventnog otkupa preko Državnih robnih rezervi mogao bi biti sproveden do 5. juna.
 

milan971

Član
Učlanjen(a)
2 Jun 2011
Poruka
3.710
Lokacija
bogatic
Danas iz Macve prvi "kontigent" bikova za bracu Kineze ,utovareno 60-tak komada.
Cena 2.05e ali kad sam video koliko se njih ugradjuje to je jos i dobra cena....
 

goranpejcic

Član
Učlanjen(a)
27 Jan 2010
Poruka
399
Lokacija
Babusnica
Pa i u prici sa turcima je verovatno , nemogucnost dogovora oko toga ko ce koliko da se ugradi.
Ako svi dobiju svoje, nama ni 2 nema da ostane.
 

milan971

Član
Učlanjen(a)
2 Jun 2011
Poruka
3.710
Lokacija
bogatic
Turci su izgleda definitivno digli ruke od nas sto se tice govedine ,imali smo siguran posao i veoma galantnog kupca ali smo po svom obicaju uspeli to da zas..emo.
Kinezi su spram Turaka paraziti ,pun kombi njih 8 je danas doslo da gleda robu.
Bikove je gledao covek koji se bavio do sad otkupom svinja na ovom terenu , kupac je vlasnik klanice za kojeg je ovaj izmedju ostalih zagovarao svinje ,a na utovaru se pojavljuju Djurdjevica kamioni.....
 

coci064

Član
Učlanjen(a)
13 Nov 2013
Poruka
4.864
Lokacija
kikinda
Prvo je Bosancima pukao izvoz za Tursku, sad verovatno i nama, a samo iz razloga sto se uvozilo iz trecih zemalja i prodavano kao domace tj. reeksport bikova i juneceg mesa.
 

CetojevicM

Član
Učlanjen(a)
7 Sep 2012
Poruka
756
Lokacija
Laktasi, Ćetojevići

sova

Član
Učlanjen(a)
4 Feb 2011
Poruka
2.636
Lokacija
Bijeljina RS
Objavljen je dogovor da ce ove godine iz BiH ici 8000 tona govedjeg mesa za Tursku


https://www.nezavisne.com/ekonomija/trziste/Sarovic-najavio-izvoz-13000-tona-mesa-u-Tursku/536992

Nije valjda da vjerujes ovoj jajari, mamu mu j.bem, pa on je i onda najvise zasr'o, tj uzeo najveci procenat. Kad njega vidim sav se najezim, eh da mi je 2 godine vlasti u drzavi kao sto je imao Dzugasvili, sve bi ih pobio majku im barabsku, drugacije se ta gamad ne moze skinuti sa grbace ovom jadnom narodu.
 
Vrh