Cene junadi i gotovih bikova

Miloica

Član
Učlanjen(a)
13 Jun 2017
Poruka
559
Lokacija
Kraljevo
Sreca pa se niko nije setio da shvercuje vozom , prodje ti jedna kompozicija stocnih vagona i sledeci put

mogu da uzmu lokomotivu , masinovodju i sve sine sa pragovima . . . :haha:
 
Poslednja izmena:

Petar 90

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2010
Poruka
4.408
Lokacija
Jagodina
Ja samo kazem sta je reko,e sad koliko im je ostajalo i kako su radili ne znam,on je svercovao 90-tih

Послато са TA-1021 уз помоћ Тапатока
 

T110

Novajlija
Učlanjen(a)
25 Avg 2017
Poruka
1.373
Lokacija
Beograd-Kragujevac
Nekada davno nije postojala granica na Kosovu :osmeh: To su standardne svercerske price za Bosnu 90-ih.Dodje kod domacina kojem inflacija pojela sve i da mu goveda za sicu, a u Bosni ta ista goveda proda za 3x vecu cenu.Pa jos ako ima i kradene robe tek tu za male pare uzimali od obojenih. Al nije tu nikakva zarada da se od par tura isplati da te uhvate jedino ako nisu punili goveda nekim praksom ili slicnim :osmeh:
 

milan971

Član
Učlanjen(a)
2 Jun 2011
Poruka
3.705
Lokacija
bogatic
Bogami u svercu sa Bosnom je bilo para za sve, i proizvodjace i nakupce i prevoznike.
Postojao je precutni dogovor dve "suprostavljene strane " da za svako prevozenje "padne" nekoliko komada ili od nekoliko tura da jedna ode djavolima i onda i vuci siti i ovce na broju.
 

grabik

Član
Učlanjen(a)
5 Avg 2015
Poruka
2.060
Lokacija
Vukovar
Plati ga isto posto ga proda bez kale i transporta i zarade tesko izvodljivo ,ako ga da na kosovu po 2.5 eura samo kala i transport su 25 centi minimum i zarada bar 50 eura pi biku dodjes do cene 2.1 do 2.15 eura bez papira i tu je problem jer subvencija je oko 25 centi po kili bika ,ovako ode u HR natovari po 2.1 e i sve regularno papiroloski i sad im taksa ukinuta jos 18 posto razlika na pdv izadje ga bik iz HR ispod 2 eura
2E ti mora biti roba bolja od simentalca (simentalac-plavi belgijanac) , inace je navuceno 1,9E.
 

grabik

Član
Učlanjen(a)
5 Avg 2015
Poruka
2.060
Lokacija
Vukovar
650kg ,14kn (to navuce simentalac na domacoj "rani" kukuruz,jecam i lucerna , sa 14 mjeseci starosti , sa koncentratom i vise na tezini , ali ekonomski ....)
 

Korica

Član
Učlanjen(a)
1 Avg 2011
Poruka
686
Lokacija
Velebit (opština Kanjiža)/Novi Sad
Što se naših tiče slabo ide, samo govore da se sačeka još da krene izvoz..cenu jedva da ponude ili nude 1.9..prošla tura bila početkom decembra pa je bila priča da je kvota ispunjena i odoše na Kosovo, a otići će i ova za koji dan..cena 2.1 bez papira za subvencije..

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
 

markojx

Član
Učlanjen(a)
2 Mar 2016
Poruka
1.296
Lokacija
selo Grgurevci Srem
POTREBAN INTERVENTNI OTKUP JUNADI
Novi Sad, 9. maj 2019.
Upravni odbor Udruženja „Agroprofit”, u čijem je sastavu i Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa goveda, razmatrao je danas stanje na tržištu utovljene junadi i učešće na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. U ovom času tržište junadi je stalo, pa se predlože Vladi i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da preko Državnih robnih rezervi sprovedu interventni otkup, uz dinarsko plaćanje ili razmenu za kukuruz. Udruženje je procenilo da je realna cena za junad 2,20 do 2,30 evra po kilogramu žive vage (plus PDV). Farmeri nerado prihvataju razmenu, ali je ona danas jedini izlaz iz zastoja u prodaji kvalitetne junadi. U interventnom otkupu prednost bi valjalo dati gazdinstvima koja su ostala bez hrane i onima sa poplavljenog dela Banata. Trenutno tovljači koji su se prijavili Proizvodnoj grupi imaju u ponudi oko 3.000 junadi, sa težinom od 500-700 kg. Klanice i kupci dnevno kupuju svega 50-100 grla. Postoji procena da klaničari i izvoznici u Srbiji imaju mogućnost da za svega mesec dana otkupe oko 6.000 grla. Udruženje i dalje očekuje da Privredna komora Srbije ponudi nova tržišta za izvoz junećeg mesa, kao i da se sa partnerima iz Turske razjasni zbog čega nema najavljenog izvoza u ovu zemlju, kada je o tome postignut dogovor. Ova zemlja očekuje 30 miliona turista ovog leta i troši juneće meso. Iako nisu još uvek izvedene potpune računice o razvoju tovnog govedarstva, primećeno je da su podsticaji iz državne kase dali rezultate i da je sada broj kvalitetnih tovnih priplodnih grla znatno povećan, a uvoz se i dalje nastavlja. Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, ove godine će izlagati na Poljoprivrednom sajmu, pa će posetioci po prvi put na jednom mestu moći da vide tovne rase kao što su šarole, angus, limuzinsko goveče i belgijsko plavo. Na sajamskoj priredbi je predviđeno da se odgajivači tovnih rasa okupe u četvrtak i da uz učešće predstavnika državne administracije i Privredne komore Srbije razmotre probleme u razvoju, a pogotovo plasman utovljenih grla.

- - - - - - - - - -

Beograd, 9. maj 2019.
Izvor: Radio Beograd
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je dao izjavu za Radio Beograd.
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović uveren je da će cena tovne junadi rasti u narednim danima, jer postoji povećana tražnja na svetkom tržištu za goveđim mesom. On je naveo da počinju pripreme za izvoz goveđeg mesa u Kinu i Liban, a otvara se tržište Saudijske Arabije. Komisija te zemlje boravila je nedavno u Srbiji kako bi utvrdila da li je junetina koju nudimo za izvoz ispunjava Halal standarde. Kada dobijemo njihov sertifikat počeće i izvoz junećeg mesa na tržište Zaliva, rekao je Nedimović.
  • Tržište u Persijskom zalivu je jedno od platežno najsposobnijih tržišta. Možemo reći da je to prodaja po najboljim cenama. Sertifikaciono telo će nam omogućiti prodaju kada dobijemo ovaj Halal standard i sve sertifikate usaglasimo. Čim dobijemo ovaj sertifikat krajem maja meseca onda je na našim prerađivačima i izvoznicima da dogovore i da krenemo u Persijski zaliv. To je dobro tržište za nas koje će biti otvoreno posle Turske i Kine.
Nedimović je takođe naveo da država podstiče stočarstvo kao motor koji vuče poljoprivredu.
  • Subvencije za tovna goveda su povećane za 50%, samo u sistemu krava-tele za 100%. Mi smo prethodne godine imali nešto više od 20% više zahteva za tov za isplatu subvencija nego što je bilo 2017-te godine i to govori da ljudi ulaze u sistem. Što se tiče isplate subvencija gazdinstva ne treba da brinu, poljoprivrednici, stočari, mi imamo dovoljno novca, obrađujemo zahteve i biće sva rešenja doneta na plaćanje i ne brinite onda krećemo na isplatu subvencija za 2019-tu. Već su krenuli da pristižu i ti zahtevi.
Podsećamo Srbija je prošle godine u Tursku izvezla 3.609 tona junetine u vrednosti od 15,2 miliona evra. Za ovu godinu dogovorena kvota za bescarinski izvoz je 8.000 tona, ali se još ne zna kada će ta junetina krenuti za Tursku.
 

markojx

Član
Učlanjen(a)
2 Mar 2016
Poruka
1.296
Lokacija
selo Grgurevci Srem
PRAZAN Novi Sad, 13. maj 2019.
Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa goveda, u okviru Udruženja „Agroprofit”, ima za tržište kod 130 farmera oko 2.000 grla kvalitetne junadi. Najavljeni izvoz u Tursku je za sada na čekanju, a to i nije bio državni posao, već aranžman dva partnera iz Srbije i Turske, koji je završen i turski kupac neće dobiti u svojoj zemlji novu dozvolu za uvoz, već će to pripasti novom na koga se čeka. Na novog kupca se dugo čeka i farmeri su zbog toga nezadovoljni i zabrinuti Na pojedinim farmama junad su teške i više od 650 kg. Pojavio se izvoznik za Liban koji kupuje živu junad i nudi 2,10 evra/kg. Međutim, po ovoj ceni farmeri ne žele da prodaju svoju robu i to pogotovo oni veći. Izvozniku je potrebno za utovar na brod oko 600 grla.
  • Da je objavljen interventni otkup junadi po ceni od 2,20 evra, farmeri bi prodali junad, a ovako svi čekamo – kaže Zlatan Đurić iz Unije poljoprivrednika, iz koje se nudi više stotina grla za izvoz.
Nije opravdana kritika da država neće objaviti interventni otkup dok se brod za Liban ne napuni, smatraju u Udruženju „Agroprofit”. Više se ovde radi o proceduri administracije i prema obećanju ministra Nedimovića ovo pitanje će uskoro biti na Vladi. Kako saznaje „AgroServis plus”, u Državnim robnim rezervama su čuli za ovu najavu otkupa putem razmene za kukuruz, a li cene i detalje ne znaju. Nismo uspeli da saznamo ni da li za ovu razmenu imaju 20.000 tona kukuruza? Odgajivači tovnih rasa u četvrtak, u 13 časova očekuju sastanak sa ministrom Nedimovićem i glavna tema je izvoz junadi.
 

lekso

Član
Učlanjen(a)
9 Apr 2014
Poruka
338
Lokacija
kanjiža
Kako nam samo kroje kape. Približava se bajram trebalo bi da se odrazi na cenu a u zemlji slučajno nestašica tuberkulina a program mera ističe. Tačno se prprema teren ako bude tog nekog izvoza da se otkupi po mizernoj ceni

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Vrh