Kako se tu uklopite ako jedu realno skupu hranu? Bez silaze i obilje sena ja ne vidim racunicu.[/QUO
kad sam bio malo izgubio sam racunaljku zato sam seljak kad je pronadjem definitivno cu bataliti ovaj posao
- - - - - - - - - -
zezam se kod nas su skoro ljudi poceli da rade silazu ja nemam dvoriste jednog dana kad napravim veliku farmu od iparda.... lucerka dobro uspeva imam zemlju blizu sume nacionalnog parka, smem da sejem psenicu par godina pa lucerku i tako menjam zbog divljaci pa imam kvalitetnog sena itd E sad sa moje misljenje oko silaze koja je dobra stvar ali mi u srbiji koristimo silazu mesto sena uz dodatak koncentrata ne tovimo kao u evropi sa cistom silazom oni izvedu junad do 250 kila seno i koncentrat i onda postepeno uvode silazu odnosno tmr smesu 50 kg soje 40 kg prekrupe 10 kg premiksa sve to zamesaju i ubace na tonu silaze ili senaze i tako hrane bikove po 15 do 20 meseci do kilaze 700 kila i vise. mi trziste za takve bikove nemamo kod nas se traze bikovi tezine do 550 kila plafon 600 kg da su mladi odnosno da su rogovi kraci od usiju a vrat kao pcele da su izujedale takvi se najlakse prodaju i za Bosnu i za Kosovo i Crnu goru.Moje licno misljenje je da ce mo uvodjenjem silaze i tovnih rasa izgubiti trziste mi smo poznati po simentalcu mladom mesu svetle boje junadi hranjena bez silaze senom i koncetratom a idemo ka tome da proizvodimo starije bikove tamnijeg zrelijeg mesa a to ima u Brazilu i Americi koliko hoces i to dzabalesku odakle ovi nasi mangupi uvoze za preradu